Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Zehra Es
Zehra Es
2,056 UP
Üye
0

Mutlu olduğumuz şeylerin, mutlu olunabilecek şeyler olup olmadığını nerden anlarız? Bunu bize toplum mu dayattı, Yoksa zamanla gelişip değişti mi?

284 görüntülenme
Mutlu olduğumuz şeylerin, mutlu olunabilecek şeyler olup olmadığını nerden anlarız? Bunu bize toplum mu dayattı, Yoksa zamanla gelişip değişti mi?
Mutlu olduğumuz şeylerin, mutlu olunabilecek şeyler olup olmadığını nerden anlarız? Bunu bize toplum mu dayattı, Yoksa zamanla gelişip değişti mi?
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Osman Yiğithan Yılmaz
Evrimsel Psikoloji Okuru

Eğer yeterince doğru anlayabildiysem insan beynini bir tabula rasa (boş levha) olarak kabul etmiş ve bu manada pek çok filozoftan bile daha da radikalleşerek insanı iç güdülerden soyutlamışsınız, buradan da "İnsan doğuştan gülebilen bir canlı mıdır?" ve "İnsan neye güler?", "İnsan toplumun onu şekillendirdiği şekilde mi güler?" sorularına geliyoruz.

Bilhassa bu duygunun insanın doğumundan sonra, konuşma gibi sonradan edinilen bir refleks olduğunu belirtmekte fayda var. Ama gülmek, konuşabilmekten bağımsız olarak 3 aylık bir periyot içerisinde, bebeğin vücut gelişimi ile doğrudan ilgili ve belirli bir öğrenimden ziyade doğuştan gelen bir yetenek. Bunu da sağır ve kör bebeklerin gülebilmesinden anlıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Evrimsel açıdan baktığımızda ise gülmek atalarımız için bir "iyi niyet" sinyali olmuştur. Günümüzde bir türdeşimizle tanıştığımız zaman bizler üzerine olan düşüncelerini ve niyetini konuşarak halledebilecek kadar zeki canlılar olsak da atalarımızın dillerini kullanma becerileri bizimkiler kadar gelişmiş olmadığı için gülümsemek bu anlamda iyi bir gösterge olmuş ve günümüze kadar taşınmıştır. Bizler gibi gülümseyebilen kuzenlerimiz şempanzeler de bunun bir kanıtı olarak hala var olmaktadırlar.

İnsanın neye güldüğü sorusu ise hala kesin olarak cevaplandırılabilmiş değil. İnsanın korkuları dolayısıyla gülen ve bu yetisini zamanla edindiği korkularına göre geliştiren canlılar olduğunu söyleyen teoriler varken, bazı bilim insanları ise günümüzde hala primatlarda yaygın bir dostluk göstergesi olan "arkadaşını tımar etme" eyleminin karşılığı olarak insanların gülebildiğini söylüyor. Tabi ki gülmek artık tek bir sebebe indirgenemeyecek kadar gelişmiş bir refleks ve sıradan bir insanın neye güldüğünün sebebini harfi harfine çözmemiz mümkün değil ama bu duygunun kökenleri hakkındaki araştırmalar hala devam ediyor.

Tüm Reklamları Kapat

Buraya kadar olan kısım insanın gülme yetisinin sonradan kazanılan bir yetenek ya da dayatma olmadığını açıklayabilmek içindi.

Sorunuzu psikolojik açıdan ele alacak olursak: hem evet, hem de hayır. İnsan büyüdükçe, doğuştan gelen yetenekleri ve eğilimleri sayesinde kafasında bir "hayat" şeması oluşturabildiği ve yaşadığı sosyal etkileşimlerin neticelerini kendi iç güdülerine ya da geçmişteki interaksiyonlarına bağlı olarak sonradan kafasında oluşturduğu şemayla eşleştirebildiği için kimi olaylar insana komik gelirken kimileri gelmeyebilir. Belki doğuştan size komik gelecek bir olay geçmişte yaşamış olduğunuz ailevi sorunlar sonucunda sizde travmalar yaratabilir. Veyahut normalde size komik gelmeyecek bir olay içinde bulunduğunuz sosyal çevrenin etkisiyle sizleri kahkahaya boğabilir. Örneğin bir stand up komedyenini canlı izlemenin onun kayıtlarını izlemekten çok daha komik olmasının sebebi bulunduğunuz atmosferdir.

Bu durum yalnızca gülme yetimiz için değil tüm duygularımız için geçerlidir ve sosyal kabul ihtiyacı insanı hiç olmadığı kadar değiştirebilir. Umarım istediğiniz yanıtı almışsınızdır.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Kurtlar Neden Dolunayda Ulur?
Kurtlar Neden Dolunayda Ulur?
Sonsuz Enflasyon: Büyük Patlamadan Önce Ne Vardı?
Sonsuz Enflasyon: Büyük Patlamadan Önce Ne Vardı?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
Işık Hızında Düşen Bir İğne, Dünyayı Yok Edebilir mi?
Cep Telefonları Yerinizi Nereden Biliyor da Sizi Arayabiliyor?
Cep Telefonları Yerinizi Nereden Biliyor da Sizi Arayabiliyor?
Matematikten Neden Bu Kadar Korkuyorsunuz?
Matematikten Neden Bu Kadar Korkuyorsunuz?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close