Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arda Keskin
Arda Keskin
1,657 UP
Üye
2

mutlak sıfırda elektronlara ne olur?

(0 kelvinde elektronlar durur mu)
597 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bora Menderes
Meraklı Bir Lise Öğrencisi

Sıcaklık dediğimiz şey, aslında bir maddenin moleküllerinin sahip olduğu kinetik enerjidir. Günlük hayatta gördüğümüz her madenin molekülü bir hareket gerçekleştirir. Katılarda bu titreşimdir, sıvılarda ve gazlarda da dönme ve ötelemedir. Her neyse, bunların da şiddetleri vardır. Maddelere ısı verdikçe ve sonucunda sıcaklıklarını arttırdığımızda, maddeleri oluşturan moleküller daha çok hareketlenir. Buna kanıt olarak da şunlar gösterebilebilir: bir damla boya, sıcak suda; soğuk suya göre daha hızlı yayılır çünkü sıcak suda moleküller daha hareketlidir ve boyayı hızlıca yayarlar. Veya bir şişenin içindeki gaz ısıtıldığında, şişe bir süre sonra patlar. Çünkü gaz ısıtılınca, moleküller şiddetlenir ve şişe basınca dayanamaz ve patlar.

Her neyse, aynı şeyin tersi; maddeyi soğutunca da olur. Mesela soğuk sudaki bir mürekkep sıcağa nazaran daha yavaş yayılır. Çünkü moleküller daha az hareketlidir bu yüzden mürekkebi daha yavaş yayarlar. Bazı matematikçiler ve bilim insanları da düşünmüş tabi: soğuyunca maddenin moleküllerinin durduğu yani hareket etmedikleri bir sıcaklık var mı diye. Hesaplar sonucunda da mutlak sıfır diye bir kavram çıkmış. Bu sıcaklığa ulaşan cisimlerin ve maddelerin molekülleri hiç bir şekilde titreşmez yani canlılık belirtisi göstermezler.

Tüm Reklamları Kapat

Bu kadar ön bilgi yeter diyerek gelelim soruna, elektronlar ne olur? Elektronların da benzer bir mekaniği vardır. Onların da çeşitli yollardan enerjisini arttırdığımızda daha çok hareketlenirler. Klasik fizikte bu sorunun cevabı diğer maddelerde olduğu gibi evet olacaktır. Fakat kuantum dünyasında işler biraz değişiyor. Bunun nedeni Kozmik Mikrodalga Arka Plan Işıması (CMB). Elektronlar çok hassas parçacıklar olduğu için CMB'den nasiplerini alıyorlar. Bu yüzden elektronlar mutlak sıfıra ulaşsalar bile CMB'den dolayı çok az da olsa hareket edecekler.

Fakat CMB'nin olmadığını varsayarsak şu sonuca varabiliriz: Heisenberg Belirsizlik İlkesi bir parçacığın hem konumunu hem de momentumunu ancak ve ancak ters orantılı bir şekilde ölçebileceğimizi söyler. Mesela momentumu %60 doğruluk payıyla ölçmek istersem, konumu ancak %40 doğruluk payıyla ölçebilirim.

Tüm Reklamları Kapat

Mutlak sıfırda da bir parçacığı ele alalım. (Tekrardan hatırlatayım, CMB'nin olmadığını varsayıyoruz) Parçacığın hızı 0 olacaktır, çünkü halihazırda duruyordur. Konumu da bellidir, çünkü orada duruyor, bir rastgelelik yok. Fakat bu belirsizlik ilkesini ihlal ediyor. Bu yüzden CMB'nin olmadığını varsayarsak böyle bir sonuç çıkıyor. Fakat CMB varken, cismin momentumunu sıfıra indirgemiyoruz; bu yüzden belirsizlik ilkesini de ihlal etmiyoruz.

Bu yüzden bir sıkıntı çıkmıyor. Fakat tüm evreni mutlak sıfıra getirseydik bunun imkansız bir şey olduğunu söyleyebilirdik. Çünkü her şeyin mutlak sıfır olması, neredeyse tüm enerjinin puf diye yok olması anlamına gelirdi. Bu hem enerjinin korunumunu ihlal eder hem de belki entropiyi ihlal eder. Çünkü enerjinin yok olması, entropiyi aşağıya çekebilir. Fakat evren gibi kapalı sistemlerde entropi hiç azalmaz. Fakat bundan emin değilim, bunu gösterebilmek için güzel bir matematik bilgisi lazım bence. Bu sorunun bu yüzden iki cevabı var. Fakat CMB'nin etkisi çok düşüktür, belki de dikkate alınmaya da değmez. Fakat sonuçta bu fizik, bir sürü olgu var ve bunlar reddedilemez.

229 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Belirsizlik İlkesi. (9 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 9 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Termodinamik Yasaları. (9 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 9 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Kuantum Fiziği. (9 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 9 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Büyük Elmas Yalanı: Aşıkları Nasıl Kandırıyorlar?
Büyük Elmas Yalanı: Aşıkları Nasıl Kandırıyorlar?
Mikrodalga Fırın, Yemekleri Nasıl Isıtır?
Mikrodalga Fırın, Yemekleri Nasıl Isıtır?
Hayvanlar da Güneşte Bronzlaşır veya Yanar mı?
Hayvanlar da Güneşte Bronzlaşır veya Yanar mı?
Neden Öpüşüyoruz?
Neden Öpüşüyoruz?
Son Çiçek Salgını Bir Lab Sızıntısı Nedeniyle Başlamış Olabilir mi?
Son Çiçek Salgını Bir Lab Sızıntısı Nedeniyle Başlamış Olabilir mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close