Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Taha Cinkara
Taha Cinkara
112K UP
Üye 6 gün önce 2 Cevap
5

Mutlak Özgürlük nedir, özgürlük göreceli bir kavram mı?

Herkesin özgürlüğü kendisine mi ? yoksa sizin özgürlüğünüz başkasının özgürlüğünü kısıtlayabilir mi ?
359 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Moderatör Uyarısı
Yapay Zeka Kullanımı 1 moderatör tarafından eklendi
Cevapta çoğunlukla ya da tamamen yapay zeka kullanılmıştır.
1
Emir Akbaş
Emir Akbaş
92K UP
Bilime meraklı bir genç... 6 gün önce

Göreceli özgürlük, özgürlüğün mutlak bir kavram olmadığı, bunun yerine diğer faktörlere veya bağlamlara göre var olduğu fikrini ifade eder. Bu kavram, kişinin özgürlüğünün sosyal, ekonomik, politik ve kültürel koşullar dahil olmak üzere çeşitli unsurlardan etkilenebileceğini öne sürer. İşte bazı temel hususlar:

Bağlamsal Doğa : Özgürlük, çevreye ve koşullara bağlı olarak değişir. Örneğin, bir kişinin özgürlüğü yasalar, toplumsal normlar veya ekonomik koşullar tarafından kısıtlanabilir.

Karşılaştırmalı Özgürlük : Bireyler veya gruplar, diğerlerine kıyasla farklı özgürlük seviyeleri deneyimleyebilir. Bu, milliyet, sosyo-ekonomik statü veya kişisel koşullar gibi faktörlere dayalı olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Karşılıklı Bağımlılık : Fikir, bireysel özgürlüklerin birbirine bağımlı olabileceğini vurgular; bir kişinin özgürlüğü bir başkasının özgürlüğünü artırabilir veya kısıtlayabilir. Örneğin, kendini ifade etme özgürlüğü bir başkasının kendini güvende veya emniyette hissetme hakkıyla çatışabilir.

Felsefi Perspektifler[1] : Farklı felsefi gelenekler özgürlüğün farklı yorumlarını sunar. Örneğin, varoluşçular bireysel seçim ve özgünlüğe odaklanabilirken, toplumsal sözleşme teorisyenleri bireysel özgürlükler ile toplumsal yükümlülükler arasındaki dengeyi vurgulayabilir.

Özetle, göreceli özgürlük, özgürlüğün ilişkiler ve koşullar ağından etkilendiğini, dolayısıyla da salt kısıtlamaların yokluğundan daha karmaşık ve ayrıntılı bir kavram olduğunu vurgular.

Kaynaklar

  1. Quara. Göreceli Özgürlük Nedir?. Alındığı Tarih: 17 Şubat 2025. Alındığı Yer: Quara | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Asım Özmen
Asım Özmen
23K UP
Öğrenciyim 6 gün önce

Öncelikle özgürlüğün tanımıyla yola çıkmamız gerekiyor,

Özgürlük:herhangi bir koşulla sınırlanmama, zorlamaya, kısıtlamaya bağlı olmaksızın düşünme ve davranma durumu.

Olarak söylenebilir yukarıda da görüldüğü gibi herhangi bir şekilde "başkalarının özgürlüklerini kısıtlayana kadar özgürsün" gibi bir tanım yok insan her istediğini yapmakta özgürdür.İşte burada ceza hukuğu dediğimiz kısacası toplumu çekip çeviren neyin doğru neyin yanlış olduğuna dolaylı yoldan karar veren bir kurum giriyor hayatımıza ceza hukuğu şu şekilde söylüyor;

Tüm Reklamları Kapat

Mutlak özgürlük, özgürlüksüzlüktür. Bu nedenle hukuk özgürlükleri tanır, düzenler, çerçevesini çizer ve gerektiğinde demokratik toplumun gerekliliklerine uygun olarak kısıtlar. Ama buradaki sınırlama, kısıtlama herkes için olacağından sürekli özgürlük sağlanır.

Yani toplum içerisinde bulunduğun müddetçe hiçbir zaman özgürluk hakkında mutlak bir tanıma uyamayacağız.(Mutlak özgürlük dediğimiz kavram her an özgür olmak her an istediğini yapmak anlamına geldiği için direk özgürlüğü anlatmak daha kolay olacak diye düşündüm.)

Yani kısaca toplum var olduğu müddetçe kimse mutlak olarak özgür olamaz.

Herkesin özgürlüğü kendine mi?

Tüm Reklamları Kapat

(Af dileyerek bu soru ile tam olarak ne demek istediğinizi anlamadığımı belirtmek zorundayım.Bu yüden dolayı çok uzaklaşabilirim sorunun ana amacından ve ana sorusundan şimdiden kusura bakmayın.)

Kişiler hiçbir zaman eşit özgür olmazlar.Şu şekilde düşünelim ceza hukukunun yani toplumun doğru bulduğu durumların sizin için de doğru kabul edildiği bir ortamda yetiştiniz yani hiçbir zaman toplumun yanlış dediği durumlar ile karşı karşıya bulunmadınız sizin için ceza hukuku çok birşey ifade etmez çünkü yasakladığı durumları hiçbir şekilde arzulamıyorsunuz zaten yapmanıza yasak konulması çok da büyük bir durum değil.Bu durumdaki kişinin kendi zihnindeki özgürlük kavramına çok dokunmaz ceza hukuku.Fakat doğuştan itibaren toplum ile bağdaşamadığınızı düşünürsek ceza hukuku sizin özgürlüğünüzü topluma uymadığı için daha fazla kısıtlayacaktır.

Yani ceza hukuku topluma uyandan daha az özgürlük çalar bu yüzden topluma uyan ve uymayan insan eşit derecede özgür değildir.

Kaynaklar

  1. Anonim. Özgürlük Hakki – Ceza Hukuku Bilinci. Alındığı Tarih: 17 Şubat 2025. Alındığı Yer: Ceza Hukuku Bilinci | Arşiv Bağlantısı
  2. Anoim. Error. Alındığı Tarih: 17 Şubat 2025. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close