Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Yaren Köse
Yaren Köse
1,859 UP
Üye
3

Mutasyonların küçük bir kısmı zararlı küçük bir kısmı yararlıysa inbreeding (ensest?)eşleşmelerde neden zararlı mutasyonların görülme sıklığı artıyor?

Bilindiği üzere mutasyonların büyük bir kısmı nötrdür. Öyleyse inbreeding depression kavramında aktarılan genlerde oluşabilecek zararlı mutasyonların ortaya çıkma olasılığı neden artmış olur?
293 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Bayram Çalışkan
Tıp Öğrencisi

Zararlı mutasyonların görünme sıklığından ziyade homozigot olma durumu artıyor. Dediklerin doğru, bir gen mutasyon geçirdiğinde genellikle nötr olur ama genellikle. Taşıyıcı bir birey (Aa) yani bildiğimiz bir hastalığın(zararlı mutasyonun, zaten bir mutasyon geçirmiş ve bu mutasyon üretilen proteinde deformasyon yaratıyor, zararlı.) genetik kopyasını taşıyan ama yanında sağlam kopyasını da taşıdığı için bu hastalığı göstermeyen bir insan bu hastalığı çocuklarına aktarabilir. Çoğunlukla bu aktarım, karşı bireyde de bu zararlı mutasyon bulunuyorsa (a) ve bunlar dağılım sonucu birleşirse hastalık çocukta ortaya çıkabiliyor.

Akraba evliliklerinde yani aynı soyda aksi gerçekleşmediği sürece hepsi olmasa da genler yok olmaz aktarılır.

Bu aktarım, zararlı bir genin aktarımı da olabilir yani taşıyıcı şekilde hastalığını göstermese de zararlı gen kaybolmaz hala orada duruyordur.

Tüm Reklamları Kapat

Akraba evliliklerinde daha çok hastalığın açığa çıkmasının sebebi zaten hastalığa yol açan genin çoçuğa geçme olasılığının artmasıdır. Yani gen çocuğa geçince zararlı mutasyona dönüşmüyor, mutasyon zaten hastalığa yol açıyor burada hastalığın artmasının sebebi ise bu zararlı genin resesif duruma gelme olasılığının artmasıdır.

Alıntı:

Hastalıklı genler açısından heterozigotluk oranının çok yüksek olduğu kapalı toplumlarda yapılan evlilikler sonucu hastalık ortaya çıkma riski daha yüksek olduğundan bu tür toplumlarda akraba evlilikleri ayrı bir önem kazanmaktadır. Örneğin; Musevilerde olduğu gibi, akraba popülasyonlarına ait olmaları nedeniyle de yakın akraba olabilirler. Bu nedenle çok sayıda ortak genleri olabilir. Genetik bir hastalık olan Tay-Sachs hastalığı için sağlıklı bir bireyin taşıyıcı bir kişiyle evlenme riski böyle kapalı toplumlarda 1/20 iken, normal populasyonda 1/400 gibi düşük bir orandadır.

Kaynaklar

  1. E.Uskun. Akraba Evlilikleri. (16 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 16 Kasım 2020. Alındığı Yer: tbb.org | Arşiv Bağlantısı
  2. G.O Thadmuri, et al. Consanguinity And Reproductive Health Among Arabs. (16 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 16 Kasım 2020. Alındığı Yer: NCBI | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close