Zararlı mutasyonların görünme sıklığından ziyade homozigot olma durumu artıyor. Dediklerin doğru, bir gen mutasyon geçirdiğinde genellikle nötr olur ama genellikle. Taşıyıcı bir birey (Aa) yani bildiğimiz bir hastalığın(zararlı mutasyonun, zaten bir mutasyon geçirmiş ve bu mutasyon üretilen proteinde deformasyon yaratıyor, zararlı.) genetik kopyasını taşıyan ama yanında sağlam kopyasını da taşıdığı için bu hastalığı göstermeyen bir insan bu hastalığı çocuklarına aktarabilir. Çoğunlukla bu aktarım, karşı bireyde de bu zararlı mutasyon bulunuyorsa (a) ve bunlar dağılım sonucu birleşirse hastalık çocukta ortaya çıkabiliyor.
Akraba evliliklerinde yani aynı soyda aksi gerçekleşmediği sürece hepsi olmasa da genler yok olmaz aktarılır.
Bu aktarım, zararlı bir genin aktarımı da olabilir yani taşıyıcı şekilde hastalığını göstermese de zararlı gen kaybolmaz hala orada duruyordur.
Akraba evliliklerinde daha çok hastalığın açığa çıkmasının sebebi zaten hastalığa yol açan genin çoçuğa geçme olasılığının artmasıdır. Yani gen çocuğa geçince zararlı mutasyona dönüşmüyor, mutasyon zaten hastalığa yol açıyor burada hastalığın artmasının sebebi ise bu zararlı genin resesif duruma gelme olasılığının artmasıdır.
Alıntı:
Hastalıklı genler açısından heterozigotluk oranının çok yüksek olduğu kapalı toplumlarda yapılan evlilikler sonucu hastalık ortaya çıkma riski daha yüksek olduğundan bu tür toplumlarda akraba evlilikleri ayrı bir önem kazanmaktadır. Örneğin; Musevilerde olduğu gibi, akraba popülasyonlarına ait olmaları nedeniyle de yakın akraba olabilirler. Bu nedenle çok sayıda ortak genleri olabilir. Genetik bir hastalık olan Tay-Sachs hastalığı için sağlıklı bir bireyin taşıyıcı bir kişiyle evlenme riski böyle kapalı toplumlarda 1/20 iken, normal populasyonda 1/400 gibi düşük bir orandadır.
Kaynaklar
- E.Uskun. Akraba Evlilikleri. (16 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 16 Kasım 2020. Alındığı Yer: tbb.org | Arşiv Bağlantısı
- G.O Thadmuri, et al. Consanguinity And Reproductive Health Among Arabs. (16 Kasım 2020). Alındığı Tarih: 16 Kasım 2020. Alındığı Yer: NCBI | Arşiv Bağlantısı