Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mert Uzun
Mert Uzun
52K UP
Üye
4

Mutasyon sonucu daha fazla dalga boyu görebilir miyiz?

293 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlke Gögce
Öğrenciyim, bilim üzerine düşünmeyi seviyorum.

Bazı böcekler ve kuşlar yakın ultraviyole ışığı algılayabilir ve ayırt edebilir. Davranış testleri, ultraviyole yakınını menekşeden farklı bir renk olarak algıladıklarını gösteriyor. Bazı çiçeklerin renkleri bu aralıktadır ancak kuşlar ve böcekler tarafından görülebilir. Bazı kuşlar, tüylerinin ultraviyole rengine dayanarak bize aynı görünen akraba kuş türleri arasında ayrım yapabilir (ultraviyole tüy yansıması kardeş kuş türlerini ayırt eder). Bazı kuşlarda bize aynı görünen erkek ve dişiler, ultraviyole ışığı görebilen bir türe göre farklı görünür. Katarakt göz ameliyatı geçiren kişiler UV ışığını algılayabilirler ancak normal insanlardan daha fazla renk algılamazlar. Ayrıca UV ışığına maruz kalmak gözlerine zarar vereceğinden bu yeteneği güvenle kullanamazlar. Mavi ışığı ayırt etme yeteneğimiz, maviye diğer renklerden daha duyarlı olan bir pigment olan opsine sahip olmamızdan gelir. Sığırcıklarda, dalga boyları 300 ile 400 nm (UV ışığı) arasında olan ışıkları emen ekstra bir pigment bulunur. Bir genetik mühendisi mutasyona uğramış bir opsin yaratabilir, ancak bunun düzgün çalışması için, değiştirilmiş gözlerin UV ışığına karşı şeffaf hale gelmesi ve onu güneş yanığından koruyacak bir mekanizmaya sahip olması gerekir. Bu süreçte tahmin dahi edemeyeceğimiz sorunlar ve farklılıklar oluşabilir. Kızılötesini görmek için yeni sensör türlerine ihtiyacımız olacak. Ayrıca, normal renk görüşümüzü bozmadan bu ekstra hücreleri barındırmak için gözlerimizin büyümesi gerekebileceğine dair bir düşünce de var. Bu, birden fazla mutasyon gerektirir - ki bu istatistiksel olarak son derece olası değildir. Ancak, bazı kuşların kızılötesini görebildiğini biliyoruz, bu yüzden imkansız değil. UV'yi görmek için, göz merceğinde UV filtresini yapan geni kaybetmemiz gerekir. Bu bizi retina için korumadan mahrum bırakırdı ki bu kötü bir fikir gibi görünüyor. Arılar UV'yi görebilir - ancak gözleri bizimkinden tamamen farklı çalışır - ve sadece bir ay kadar yaşadıkları için - retinalarının yıllarca güneş ışığından sonra uzun vadeli hasar görebileceği gerçeği onlar için tamamen önemsizdir. Engerekler, pitonlar ve boalar kızılötesi ışığı algılayabilir. Yüzlerinde, kızılötesi radyasyon derideki bir açıklıktan girdiğinde ısınan çukur organlar, içi boş, kemiksi boşluklar adı verilen çöküntüler vardır. Bu, birkaç metre ötedeki hayvanlardan yayılan ısıyı tespit etmelerini sağlar. İnsanlara kızılötesi ışığı algılama yeteneği vermek, basit bir mutasyondan daha fazlasını gerektirir. Yılan çukurları karmaşık organlardır ve bizim bu kadar karmaşık bir şey tasarlama yeteneğimiz yoktur. Henüz. Üstelik bu konuda yapılan tahminler şu anda doğal olarak aşırı teoriktir ve fikirler inanılmaz farklılıklar gösterebilmektedir.

Kaynaklar

  1. H. V. Nema. (2022). Genetics Of Ocular Diseases. ISBN: 9789811642470. Yayınevi: Springer Nature.
  2. L. Ivancic. (2015). What Is The Color Spectrum?. ISBN: 9781502609205. Yayınevi: Cavendish Square Publishing, LLC.
  3. K. L. Kenney. (2016). Science Of Color: Investigating Light. ISBN: 9781680771183. Yayınevi: ABDO.
  4. Quora. Quora. Alındığı Tarih: 17 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Quora | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close