Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sefa Sayım
Sefa Sayım
51K UP
Üye 4 Şubat 2021 2 Cevap
20

Musa peygamber zamanında ölen, müzede sergilenen firavun bedeni, gerçekte kimin bedeni?

Tarihte hiçbir yerde Musa diye bir insanın bile yaşamadığı söylenir. Kızıldeniz'de boğulup sonrasında karaya vuran firavun bedeni diye müzede sergilenen beden kime aittir?
55,720 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Batuhan Piren
Araştırmacı 26 Haziran

Musa/Exodus hikayesi sırasında hüküm süren Thutmose III idi. Bu sadece bir hikaye olarak kabul edilir ve gerçekte asla yaşanmamıştır. Lehine kanıt yok, aleyhine kesin kanıt var. Görünüşe göre Musa da kurgusal bir karakterdi. Ancak Thutmose III'ün cesedi bulunmuş, mezarı antik çağda yağmalanmış ve yeri kaybolmuştur. Mezar yeniden keşfedilmiş ve ilk kez 1898 yılında Victor Loret tarafından kazılmıştır.

Bu konu ile ilgili delilleri antik eserler vs oralardan bulmazsınız kaynaklar sadece Tevrat, İncil ve Kuran ile sınırlıdır. Bu konu ile ilgili ' Peki Muhammed (s.a.v) firavunun cesedinin korunacağını nasıl bilebildi?'

Bu başlı başına sorduğunuz konu ile de alakalı cevabını şu şekilde vermek lazım. Muhammed'in (s.a.v.) mumyalama işleminden 1300 yıl öncesinden bilmektedir çünkü bu işlemin M.Ö. 2600 yılında icat edildiğini, dolayısıyla kelimenin oraya ulaşması imkansızdır fakat zaten iş mucizelerle açıklanmaktadır zaten. Muhammed'in (s.a.v.) ise bunu Kutsal Kitap'tan öğrenmiştir. Şunu da belirtmek gerek ki peygamber(s.a.v.) bir insan tarafından doğmamış ve yaratılmamıştır. Kuran sure 10:92 "...Bugün, gelecek nesillere ibret olman için senin bedenini koruyacağız. Şüphesiz insanlardan birçoğu ayetlerimizden tamamen gafildir." Zaten firavunluk hadisesi başlı başına mucize olaylar silsilesidir hadisi de bir cevap olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Tamam, o zaman bir sonraki soru, tüm yeni krallık firavunları mumyalandığına göre, dalgıçların dalıp onun cesedini çıkarmış olması gerekir fakat işin ilginç yanı, Mısırlı askerler ağır zırhlar giymezlerdi, bu yüzden cesetleri boğulmazdı, ancak Firavun bunun bir istisnasıydı, bakır ve demirden yapılmış ağır zırhlar giyiyordu.

Firavun'un cesedi zırhı nedeniyle denizin dibine batmış olmalıydı ve Kızıldeniz'in derinliği 2 km'den fazladır ve bir insanın günümüz ekipmanları olmadan su altında gidebileceği en fazla mesafe 6 metredir, dolayısıyla cesedini deniz yatağından çıkarabilmeleri için en az 1 km derinde olmaları gerekirdi.[2][1]

315 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Rabbi Alexander Hool, et al. The Challenge Of Jewish History. ISBN: 7123.
  2. Jimmy Dunn, et al. Defensive Equipment Of The Egyptian Army. (26 Haziran 2024). Alındığı Tarih: 26 Haziran 2024. Alındığı Yer: tour egypt | Arşiv Bağlantısı
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Moderatör Uyarısı
Yetersiz Kaynak 1 moderatör tarafından eklendi
Akademik veya güvenilir kaynaklar sunulmamıştır.
0
İçeriği Göster
Genç Mühendis
Genç Mühendis
334K UP
Düşünür 5 Şubat 2021

merhabalar

yukarıdaki resmi görüpte kafan karıştı büyük ihtimal ama araştırırsak eğer çokta doğru şeyler yazmadığını görürüz. tamam bu ceset 2. Ramses'a ait ve Mısırda sergileniyor(hz. musanın firavunu diye bilgi veriliyor mu bilmiyorum.), gerisi yanlış.

1- 2. Ramses ölünce Krallar Vadisi adı verilen diğer ismi Firavun Vadisi olan firavunların mezarları bulunan bir vadiye gömüldü. burada bir tapınak var firavunlar öldüğünde buraya gömülürmüş ve bu cesette tam olarak buradan bulundu, kızıl denizden bulunmadı.(kaynak = https://en.wikipedia.org/wiki/Ramesses_II#cite_note-18)

Tüm Reklamları Kapat

2- 2. Ramses suda boğularak ölmedi, dişindeki iltahaplanma sonucunda öldü. o dönemde yeterince sağlık bilimi gelişmemişti, insanlar bir iltihaba ölüyordu, 2. Ramses'ın başına gelen talihsizlikte buydu. mısır kaynakları çok detaylıdır birçok bilgi kaydedilmiştir.(kaynak olarak = üstteki kaynakta yazıyor bu bilgi)

3- 3000 yıl önce yaşamış ve çok gösterişli ve popüler olan bir adam 2. Ramses çok fazla tapınak, heykel, efsane, festival ve kültürel değişim geride bırakmıştır. nesiller boyunca şanı anılması, bilinen bir insan olması çok normaldir. şimdi günümüzde bile her insan Cengiz Han, Napolyon, Hitler, George Washington gibi isimleri detaylı bilgi bilmese bile ismini bilir yaptıklarını bilir. şuna değinmeye çalışıyorum, kuranda böyle bir şey yazması normal, Arap yarım adası ile Mısır çok yakın birbirine ve birbirleriyle sürekli ticari etkileşimler var. 2: Ramses'tan yada başka firavunlardan bahsedilmesi yada yaptıkları faaliyetlerin bilinmesi mucize değildir, böyle bir şey yazmasına mucize gözü ile bakılması bence zorlama mucize bulma çabasına giriyor.

4- mumyalama olayı denizin içinde gerçekleşmesi mumkun olmaz, bi kere denizde böyle bir ceset varsa taze iken yeni öldüğünde büyük balıklara yem olur, sonra küçük balıklara sonra mikroorganizmalara, kemikleri bile kalmaz su altında. ayrıca mumyalama için cesedi kuru bırakmak gerekir ki çürümesin, denizin içerisinde cesedin korunması imkansızdır, mumyalanmış şekilde karaya vurması imkansızdır. bu yazıyı yazan kişi muhtemelen mumyalamak hakkında çok az bilgiye sahip birisi.

6,441 görüntülenme
33
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Sürükle bırak veya seç
Pexels'te Ara
Panodan Yapıştır
URL'den Yükle
0 /5000
0 /5000
0 /5000
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close