Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Muhafazakarlık nedir?

Muhafazakarlık dincilik midir? Muhafazakarlık göçmen karşıtı bir düşünce midir?
1,467 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ahmet Lütfi Demirhan
Basketbolcuyum Şuan Hollanda'da yaşıyorum ve basketbol oynuyorum

Açıkçası Muhafazakarlık genel anlamda bir tutuculuk ve alışkanlıklarına ve genelenklerine daha çoksahip çıkan yenilikleri sorgusuz sualsiz kabul etmek yerine kendi değerlerini ve geleneklerini ön planda tutarak bu yenilikleri değerlendirmek olarak düşünüyorum. Tabiki Bu gelenekler alışkanlıklar içinde Din de var. Edmund Burke adlı DÜnyada Muhafazakarlığın en önemli temsilcilerinden biri olan bu adamın Fransız devrimmi üzerine düşünceler adlı kitabını okuduktan sonra bu konu hakkında güzel bir fikir edindim.

138 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Bilgin Metin
Bilgin Metin
26K UP
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi mezunu

Muhafazakârlık, tek bir kelime ile "tutuculuk" demektir. Yani " var olan düzenin değişmemesi gerektiğini" savunur. Ama bu tanımda biraz acımasız olabilir. Çünkü muhafazakarlık sadece var olan sistemin değişmemesini savunur diye bir şey de değildir. Çünkü bazı muhafazakarlar değişimi savunur ama bunun hızlı değil oldukça yavaş olmasının gerektiğini düşünürler. Kısacası muhafazakarlık " var olan sistemin değişmemesi ya da yavaş değişmesini savunan" bir ideolojidir diyebiliriz.

Ülkemiz insanı için konuşursak eğer dinciler muhafazakar olarak görülür. Yada kendisini muhafazakar olarak tanımlayan biri dine yatkındır. Hatta siyasi görüş olarak"sağ" tarafta olanlar da muhafazakârlık düşüncesine yakındırlar. Ancak "sol" eğilimli biri muhafazakar düşünceye karşı daha mesafeli ve eleştireldir. Bunu ülkemiz için yorumladım. Bu tabi ki farklı toplumlar da farklı bir bakış açısı ile ele alınabilir. Sonuç olarak ülkemizde çoğunlukla dinci olanlar arasında muhafazakar düşünce daha yaygındır.

Ancak muhafazakarlık göçmen karşıtlığı değildir. Yani en azından ortaya çıkış dinamiklerinde böyle bir şey yok. Bu durum, ülkeden ülkeye, o anki politik yapıya göre değişebilir. Örneğin Ak parti muhafazakar bir parti. Ancak göçmen politikasını uygulayan bir parti. CHP ise muhafazakar bir parti olmamasına rağmen göçmen politikasını eleştiren bir parti. MHP'de 2017'den önce ( muhafazakar bir parti olduğunu hatırlatalım) göçmen politikasını eleştirirken, bu tarihten sonra göçmen politikasını savunmuştur.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak sonuç olarak daha muhafazakar olanlar kendi ülkelerine yabancıların gelmesini hoş karşılamazlar. Bu konuda mülteci ile iş aramak için yapılan göçü ayırmalıyız diye düşünüyorum. Mülteci konusu o anki siyasetin dinamiklerine göre yorumlanabilirken az önce dediğim gibi muhafazakar olan biri ise kendi ülkesine çalışmak için gelen yabancılara kötü göz ile bakabilir.

Ayrıca Platon ( eflatun) ve Konfüçyüs bu ideoloji'nin önde gelen düşünce adamlarındandır.

127 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close