Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
5

Moleküler yapılı bileşikler nasıl saf oluyor?

Ben 7.sınıf öğrencisiyim,Fen dersinde görüğümüz SAF MADDE VE KARIŞIMLAR ünitesindeki konulardan biri dikkatimi çekti ve bende merak uyandırdı.Saf maddelerin ikiye ayrıldığını,elementler ve bileşikler olduğunu biliyorum ama bileşiklerin yani farklı atomlardan oluşan bileşiklerin nasıl saf madde olduğunu anlayamıyorum.
2,118 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yusuf Yiğit Arslan
Kimyayı takip ediyorum TÜBİTAK kimya olimpiyatları öğrencisiyim

Bende bu sene 8. Sınıf oluyorum saf dediğimiz şey kendi içinde başka madde olmayan şeylerdir. Mesela karışımlarda başka maddelerde bulunur ve bunlar tepkimelerle özelliklerini kaybetmezler ama saf madde dediğimiz başka bileşiklerde başka maddelerin tepkimeleri ile ortaya çıkar bu yüzden içinde kendisinden başka bir şey bulunmadığı için saftır mesela suyun içinde su moleküllerinden başka birşey yoktur hidrojen ve oksijen var diyeceksin ama aralarında güçlü etkileşim vardır güçlü etkileşim kavramı biraz karışık lisede öğreneceksin ben tübitağın olimpiyatlarına çalışmak için lise müfredatına çalışıyorum ama tuzlu su ile tuz ve su moleküllerinden oluşur aralarında zayıf etkileşim vardır bu yüzden farklı moleküllerdir farklı moleküller karışırsada saf olmaz zaten[1]

202 görüntülenme

Kaynaklar

  1. yunus.hacettepe.edu.tr. Saf Maddeler. Alındığı Tarih: 3 Ağustos 2022. Alındığı Yer: yunus.hacettepe.edu.tr | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Erkan Yanarates
Kastamonu Üniversitesi'nde öğretim üyesiyim.

Kütlesi ve hacmi olan her şey maddedir. Burada madde ile atomu karıştırmayalım. "Bileşiğin saf madde olduğunu anlıyorum ama farklı atomlardan meydana geldiği halde nasıl saf oluyor?" diyorsunuz. Saf madde, aynı cins atomlardan meydana gelen değil her yerinde aynı özellik gösteren maddelere denir. Karıştırılan yer burası sanırım. Örneğin su (H2O), her yerinde aynı özellik gösterir, ancak formülde görüldüğü gibi Hidrojen ve Oksijen atomlarından oluşan bir bileşiktir. Başa bir örnek yemek tuzu (sodyum klorür: NaCl) her yerinde tuz özelliği gösterir, ancak sodyum (Na) ve klor (Cl) atomlarından oluşan bir bileşiktir. Dolayısıyla bileşikler saf maddelerdir. Saf olmayan maddeler ise iki veya daha fazla bileşikten oluşan karışımlardır.

Bu iki örnekteki bileşikleri (H2O + NaCl) karıştırdığımızda ortaya çıkan tuzlu su, saf madde değil bir karışımdır. [1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. R. Chang. (2010). Chemistry. ISBN: 978–0–07–351109–2. Yayınevi: Thomas D. Timp. sf: 10.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close