Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Bu soruya yönlendirilmiş başka bir sorudan geldiniz: Mozambik'te dişsiz filler insanlardan korunmak için genetik mutasyon mu geçirdi?
Anonim
Anonim Üye
10

Modifikasyonlar gelecek nesle aktarılmıyorsa filler nasıl dişsiz olacak şekilde evrimleşiyor?

Fillerde dişli doğum hayatta kalmayı zorlaştırıyor, sanırım cevap buna benzer bir şey. Ama 2 olayda da canlıya dışarıdan müdahale söz konusu ama fillerde bir evrimsel süreç varken insanlarda yok. O zaman sünnet çok acı veren bir süreç olsaydı, insanlarda da evrim görülecek miydi??
1,033 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
7 Cevap
Ceyhun Yüksel
Ceyhun Yüksel
2,131 UP
Bilimsever

İlk olarak fillerin dişi kesildikçe dişsiz file doğru evrimleşmiyor. Daha büyük dişleri olan filler avcılar tarafından dişleri için avlanıyor ve soyunu devam ettiremiyorlar. Dişleri diğerlerinden daha küçük fillerin avcılar tarafından öldürülme ihtimali daha az olduğu için bu bir avantaj sağlıyor ve dişleri küçük olan filler soylarını devam ettirebiliyor.Bunun sonucu her nesilde dişleri daha büyük olanlar ölürken dişleri küçük olanlar yaşayabiliyor ve nesil ilerledikçe popülasyon içerisindeki diş uzunluğu azalıyor.

Erkekler sünnet olunca neden sonraki nesillerin penisleri kısalmadığına gelirsek genlerde herhangi bir değişiklik olmuyor. Cinsel organ kısalması gibi bir şey olması gerekseydi cinsel organı uzun olan erkeklerin dezavantajlı durumunda olduğu bir seçilim baskısı olsaydı nesiller sonra popülasyon içerisindeki erkeklerin cinsel organ boyutu ortalaması azalırdı tabi.

Tüm Reklamları Kapat

400 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Evrim Ağacı. (27 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 27 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
13
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Merthan Merdoğlu
Araştırmacı
Orijinal Soru: Mozambik'te dişsiz filler insanlardan korunmak için genetik mutasyon mu geçirdi?

Evet fillerin böyle bir adaptif mutasyon geçirdiği yönündeki bu haber doğru ve aynı zamanda Yapay Seçilim Yoluyla Evrim konusuna güzel bir örnek. Evrim Ağacı'nda da bu evrimsel bulguyu konu edinen bir makale yayımlanmıştı. Kaynaklara bırakıyorum, iyi okumalar. Uzun yaşayın ve başarılı olun.

178 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı - A. Yıldırım, et al. Fillerin Modern Evrimi: Filler 80 Yıldır, Giderek Dişsiz Olacak Şekilde Evrimleşiyorlar!. (22 Temmuz 2011). Alındığı Tarih: 25 Ekim 2014. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir

Selamlar,

Bir içerikle ilgili soru sormadan önce lütfen o içeriği okuduğunuzdan emin olun; çünkü yazının içinde aynen şu başlık yer alıyor: Burada Olan Sürekli Kesilen Bir Organın Kısalması ve Yok Olması Değil Mi? O Zaman Sünnetliler Neden Sünnetli Doğmuyorlar?

Tüm Reklamları Kapat

O kısımdan alıntılıyorum:

"Bir organın oluştuktan sonra her nesilde kesilip atılmasının evrimle hiçbir alakası yoktur. Bu, günümüzden 150 yıl kadar önce terk edilmiş olan Lamarkçı evrim görüşünün bir uzantısıdır. Organlar, kullanıldıkları için gelişmezler. Kullanılmayan organlar körelebilirler; ancak bu onların "kesilmesiyle" ilgili değil, "evrim ekonomisi" dediğimiz daha kapsamlı bir konuyla ilgilidir. Kısaca, bir organ evrimsel süreçte bir canlıya avantaj sağlamıyorsa, onun üretilip korunması ve beslenmesi enerji sarfiyatı olacaktır. Bu nedenle, o organı körelmiş olarak üretenler veya hiç üretmeyenler, üretenlere nazaran enerji bakımından avantajlı olacaktır. Bu enerji kazancını, hayatta kalma ve üreme fonksiyonlarına kullanmaları da mümkün olacaktır. Bu nedenle gereksiz organlar genellikle giderek körelir. 

Tüm Reklamları Kapat

Fakat bir organın işe yarayıp yaramamasından bağımsız olarak sürekli olarak vücuttan kesilip atılması evrimi zerre kadar etkilemez (çok nadiren ve kısıtlı olarak işleyen epigenetik mekanizmaları göz ardı edecek olursak). Sünnet derisinin penis ucundan kesilip atılması, evrime herhangi bir etkide bulunamaz. Çünkü o deriyi üreten gen, hücrelerde zaten vardır. Dolayısıyla bireyin fiziksel görünümüne yapılan bir değişim, o geni etkilemeyecektir. O gen, normal şekilde aktarılacak ve yavru yine o deriyle doğacaktır. Ancak gidip de o sünnet derisini oluşturan genlere mutasyon ya da benzeri bir müdahale yapılacak olursa, işte o zaman gelecek nesiller de bu mutant genleri alabilecektir. Ancak genlerin etkilendiği bu durumda evrimden söz edilebilir.

Benzer bir şekilde, fillerin dişlerinin sürekli kesilmesinin onların dişlerini yitirmesiyle bir alakası yoktur. Zira dişleri üreten genler oradadır ve her zaman bulunacaktır. Ancak burada olan, dişleri olan fillerin toptan öldürülmesidir. Bu filler, henüz üreme yaşına gelmemiş (veya üreme fırsatı bulamamış) bireyler olabilir. Bu durumda, kendilerindeki dişleri üreten genleri gelecek nesillere aktaramadan ölmüş olurlar. Öte yandan, vücutlarındaki genetik bir mutasyondan (veya dişlerle ilgili genin alel özelliklerinden) ötürü dişleri daha kısa olanlarsa normal şekilde üremeyi sürdürecektir. Bu üremenin sonucunda yavrular, kısa dişleri üreten veya dişlerin üretimini tamamen durduran genleri alacaktır. Nesiller içerisinde bu "engelleyici genler" popülasyon içerisinde çoğalarak yaygın hale gelecektir. İşte evrim budur. 

Bunu anlamak için şundan söz edebiliriz: eğer ki dişleri kesilen hayvanlar, dişsizlik veya bu kesim işlemi nedeniyle tamamen ölmeyecek olurlarsa ve bir şekilde üremeyi başarırlarsa, binlerce nesil de geçse dişlerde herhangi bir evrim olmazdı! Canlı hayatta kalıp ürediği sürece, fiziksel görünümde yapılan hiçbir değişiklik, evrime etki edemez. Dişleri istediğiniz kadar kesin, hayvan hayatta kalıp ürediği anda, kendisindeki "diş üreten" genleri gelecek nesillere normal şekilde aktaracaktır. Yavrular da, ebeveynlerinin dişlerinin sökülmüş olup olmamasından bağımsız olarak dişlerle doğacaktır. Bu tıpkı dişlerinin tamamı çekilen bir adamın yavrularının her zaman normal dişlerle doğacak olması gibidir. Keza, kuyruğu her nesilde kökünden kesilen köpeklerin ya da farelerin yavruları normal kuyruklarla doğarlar. Ancak... Eğer ki kısa kuyruklu bireyler özellikle seçilip birbiriyle çiftleştirilirse (Yapay Seçilim uygulanırsa), her nesilde onların yavruları daha fazla sayıda doğacağı; ancak diğer normal kuyruklular özellikle çiftleştirilmedikleri için sayıları kabaca aynı kalacağı için, nesiller içerisinde kuyruk boyu giderek kısalacaktır. İşte kuyruksuz bazı köpek çeşitleri bu şekilde evrimleştirilmiştir. Kuyrukları sürekli keserek değil, genetik nedenlerle kısa kuyruklu ya da kuyruksuz olanları birbiriyle daha fazla çiftleştirerek... Fillerde de durum aynıdır."

327 görüntülenme
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur
Orijinal Soru: Dişi uzun filleri avlamak, dişsizleşme yönünde bir evrime sebep olur mu?

Evet, etkiler. Zaten sorduğunuz soruyu açıklamada cevaplamışsınız aslında.

Avlanmak bir seçilim baskısı yaratır, avcıların dikkatini en az çekenler avantajlı konuma geçer türün evrimi de bu yönde etkilenir. Verdiğiniz örnekte de evrimin çeşitlilik mekanizmaları ile geniş bir çeşitlilik oluştu. Diş uzunluğu konusunda da kalıtsal bir çeşitlilik bulunuyordu. Dişleri doğuştan kısa çıkanlar hatta hiç çıkmayanlar avcıların hedefi olmadığı için avantajlı konuma geçti. Dişi uzun olanlar ise dezvantajlıydı ve avcıların hedefinde oldukları için avlandılar (elendiler). Böylece uzun dişliler, kendilerini uzun dişli yapan genleri gelecek nesle aktaramadı. Kısa dişliler ve hatta dişsiz olanlar kendilerini kısa dişli ve dişsiz kılan genleri her nesilde daha çok aktardı ve her nesil geçişinde fil popülasyonunda kısa dişli ve dişsiz fillerin görülme sıklığı arttı. İşte bu, evrimdir. Yani fil popülasyonu dişsiz olacak şekilde evrimleşti.

Tüm Reklamları Kapat

Yani bu örnek, avlanmanın evrimi etkilediğinin en güzel örneklerinden biridir.

230 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Turgay Aydın
Turgay Aydın
13K UP
Sapiens
Fillerde yaşanan şudur; insanlar hayvanın dişlerini kökünden sökerek çıkarttığı için hayvanı öldürüyor.Bu yüzden fillerde dişsizlik oranı gittikçe çoğalıyor çünkü doğal seçilim dişsizleri destekliyor ve dişsizler avlanmıyor.Fakat sünnetli doğmak insana bir avantaj sağlamıyor penisteki derinin alınması tamamen dinsel bir durum.Eğer fillerin dişlerinin olması gibi erkeklerdede penisteki deri dezavantaj sağlasaydı doğal seçilim derisiz penisleri desteklerdi ve sünnetli doğum yaşanırdı.
124 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close