Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mehmet Yılmaz
Mehmet Yılmaz
4,324 UP
Üye
2

Modern teknikler ile atıklardan(çöpler) daha hızlı bir şekilde toprak elde edilebilir mi?

395 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Bu sorunun 2 ayrı cevabı var. Şöyle ki...

İlk cevap pek açık net; edilemez. Toprak olarak kabul ettiğimiz yapı aslında zaten hiç bir teknolojik yöntemle elde edilemez. Daha hızlısı, yavaşı da yok bunun. Toprak oluşumu belirli fiziksel ve kimyasal süreçler gerektiren, bunlara ek olarak de kayaç dediğimiz ana materyal, iklim, bitki örtüsü gibi etmenler ile belirli karakteristik yapısal nitelikler barındıran bir süreçtir. Bu etmenlerin farklı oluşları sonucu ortaya çıkan topraklar da birbirlerinden oldukça farklı karakteristik özellikler barındırırlar. Yani biz çöpleri kullanmayı bir yana bırakalım, toprağı meydana getiren madde ve şartları bir araya getirsek de ortaya toprak çıkmaz. Toprağın oluşması için gereken süreler, insan hayatının çok ötesindedir.

Tüm Reklamları Kapat

İkinci cevap ise şöyle: Toprak, tüm hayvanlar ve biz insanlar ve gezegenimiz için daha çok bitkilerin yaşaması, varlığı ve yetişmesi, bu yolla da temel besin kaynağımız olan fotosentezin var olabilmesine olanak sağlaması açısından çok önemli bir ana kaynak. Ancak son dönemlerde ise, topraksız tarım dediğimiz bir yetiştirme yöntemi ortaya çıktı. Su kültürü, torf, bitkilerin kök gelişimine ve beslenmesine olanak sağlayan farklı ortamlar bunlar. Bu alternatiflerin varlığı ve bitki yetiştirmede önem sunması, toprağa olan bağımlılığımızı bir ölçü esnetti gibi bir durum çıkıyor ortaya ama bu yerel ve küçük ölçekte doğru olsa da küresel ve genel anlamda doğru değil. Yani eğer sorunuzu, bu ikinci cevap anlamında soruyor iseniz, "biz toprak yerine kullanabileceğimiz başka materyalleri çöplerle üretip bitki yetiştirmede kullanabilir miyiz?" diye soruyor iseniz cevap; kısmen. Bunu yapabiliriz ama bu çalışma da toprağa olan bağımlılığımızı ve bağlılığımızı küresel anlamda hafifletmez. Çünkü yapay ortamlarda yapılan tarım ve yetiştiricilik, belirli ülkeler, ürünler için gayet verimli ve uygulanabilir olsa da tüm temel besinler ve tüm dünya nüfusunu besleme niyeti için yetersiz ve etkisiz kalır.

153 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Selim Kapur. Toprak. (26 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 26 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Bunun için çöpleri önce ayrıştırmanız gerekiyor. Iskandinav Ülkeleri, Almanya gibi ülkelerde çöplerin ayrılması evlerden başlıyor. Bunun için:

#Cam

Tüm Reklamları Kapat

#Kağıt

#Plastik, PET, alüminyum içeren malzemeler

Tüm Reklamları Kapat

#Sadece biyolojik atık (meyve-sebze artıkları, yumurta kabuğu, kürdan, kibrit çöpü, dondurma tahta sapı, bahçeden toplanan yaprak, ot vs. saç ve tırnak gibi)

#ve kalan çöp

ayrı toplanıyor. Bu haliyle biyolojik atıklar 6 hafta gibi bir sürede kendiliğinden kompost yöntemiyle toprağa dönüşüyor.

Karışık çöp ise fırınlarda yakılıyor ve toksisitesi elimine edilene kadar depolanıyor. Bu konudaki bir belgesel linkte. Almanca olduğu için anlaşılmayabilir fakat görsel olarak ilginç.

Plastikler de geri dönüşüme sokulmaya çalışılıyor. Bu konuda yapılan çalışmalara bir örnek linkteki makalede. Straforu doğada çözülebilir biyo-plastiğe çevirebilen çürükçül bir bakteri üzerine bir çalışma.

Kaynaklar

  1. N. D. R. Almanya. Çöpün Yolculuğu (Almanca). (27 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 27 Ekim 2020. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. K. O'Connor. Straforu Dönüştürebilen Bakteri. (23 Ekim 2006). Alındığı Tarih: 27 Ekim 2020. Alındığı Yer: American Chemical Society | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close