Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Modern fiziğe göre ışık hızı sabit kabul ediliyorsa iki farklı olayın oluş süresi eşit olmaz mı?

Bir meteor Dünya 'ya doğru geliyor . Ve bu meteor Dünya atmosferinde erimesinin 15 saniye sürdüğünü varsayalım. Bu olaydan uzaklaşan gözlemci bunu 25saniye ve buna yaklaşan gözlemci 20 saniye sürdüğünü görür. Işığın hızı sabit ise bu olayı iki gözlemcinin de eşit sürede eridiğini görmesi gerkmez mı?
127 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İsa Aaa
İsa Aaa
24K UP
isa

vermiş olduğun gözlemci örneklerinin gerçekleşebilmesi için gözlemcilerin ışık hızında hareket etmeleri gerek ve meteor ıle gözlemciler arasındaki mesafede milyonlarca km olması gerek.daha basıt bır ornek verecek olursak orneğin yıldızlardan dünyaya ışık geldiği andan itibaren dünyada ışık hızıyla uzaklaşırsa dunyadan bakan biri yıldızdan gelen ışığı sonsuza dek o ılk gördüğü halıyle görür veya ışık hızından cok mınımal az ama ışık hızına yakın uzaklaşırsa diyelim ki yıldızın sönmesi normalde 1 sn sürmüşse  bize 10 yıl sürmüş olarak gözükebilir .

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre Taşdemir
Emre Taşdemir
1,635 UP
Emre

Şöyle düşün:sabit bir hızla 2 taş atılıyor. Birisini 5 m  gitmesi hedeflenirken,diğerinin 10 m gitmesi hedefleniyor.Kaçınılmaz olarak 2. taş daha uzun sürede hedefine ulaşacaktır. 

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Nidwhaler Py
Nidwhaler Py
1,070 UP
Fizik Okuru

Zaten ışık hızının sabit olması yüzünden zaman değişiyor bugün sorulan bir soruya verdiğim cevabı kopyalayıp yapıştıracağım.

---------------------------------------------------------------

Lorentz vb. denklemler sonucu elde edilen veriye göre;

Tüm Reklamları Kapat

Işık hızı değişmez kabul edilir. Yani siz ışık hızına yaklaştıkça ışık hızı gene sabit kalır. Bunu anlatmak için soru üzerinden gideceğim.

Ay yüzeyinde iki kişi, bir roket ve bir de el feneri olduğunu varsayalım.

Ay yüzeyinden roket kaldırılıyor ve aynı anda ay yüzeyinden el feneri açılıyor.

Şimdi eğer ay yüzeyindeki adamın bakış açısı ile bakacak olursak el fenerinden çıkan ışığın hızı ışık hızına eşittir. Ve roketin içindeki adamın bakış açısı ile bakacak olursak da fenerden çıkan ışığın hızının ışık hızına eşit olması gerekir.  Yani roket kalkıştan sonra belli bir mesafe alacak değil mi. Ve aynı zamanda el fenerinden çıkan ışık da belli bir mesafe alacak. Üçüncü kişi bakış açısı ile bakarsak el fenerinden çıkan ışığın gittiği mesafe belli ve sabittir değil mi. Peki o zaman (ışığın reelde aldığı yol - roketin gittiği mesafe  == X1) diyelim. (X1 == roketin yol aldığı zaman * ışık hızı) olması gerekir. Işık hızı sabit olduğu için zamanın azalması gerekir çünkü ışığın reelde aldığı yoldan roketin gittiği mesafeyi çıkardık yani yol azaldı.

Tüm Reklamları Kapat

Normal denklem;

ışığın reelde aldığı yol == Xı

roketin aldığı yol == Xr

ışık hızı == c

normalde geçen süre == t1

roketin yol aldığı zaman == t2

(Xı == c * t1)

(Xı - Xr == c * t2)

Anlattığım örneğin videosuna youtube'da Khan Academy üzerinden ulaşabilirsiniz orada lorentz denklemleri ile çözümü var.

Tüm Reklamları Kapat

----------------------------------------------------------------

Verdiğin örnekte reel olarak 3. kişi bakışı ile bakılırsa evet 15 saniye sürer ancak zaten hareketli cisimde zamanın değişmesi sebebiyle insanın algıladığı zaman da değişir yani duran bir insanın 15 sn hissetmesi hareketli insan için 12 saniye oluyor ise hareketli insan reeldeki 15 saniyeyi 12 saniye hisseder.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close