Paylaşım Yap
Sorulara Dön
12

Mitoz bölünme bilinçli midir?

Eşeyli üremede genel olarak çiftleşme bilinç ve istek dahilinde gerçekleşiyor, peki mitoz bölünme ile çoğalan canlılarda bölünme zamanı, yeri vb. istek veya bilinçle ilişkili mi yoksa zamanı gelince kendiliğinden gelişen bir olay mı söz konusu?
1,282 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap

Sinir sistemi olmayan bir şeyin bilinci olamaz (eğer panpsişizm gibi ezoterik felsefelere inanmıyorsanız). Dolayısıyla "X'in bilinci var mı?" diye sormadan önce, "X'in sinir sistemi var mı?" diye sormanız gerekiyor. Hücrelerin sinir sistemleri olmadığına göre, bilinçleri de olamaz. Dolayısıyla bünyesinde yaşanan her ne varsa, temel biyokimya kurallarıyla izah edilebilir olmalıdır - ki öyle de.

Hücrelerin bölünmesini tetikleyen şey, hücrenin büyüklüğü. Hücre belli bir boyuta belli moleküllerin belli yerlerde bulunma ihtimali düşüyor ve bu durum, başka kimyasal tepkime zincirlerini (bunlara "cascade" diyoruz) mümkün kılıyor ve bunların sonucunda DNA içindeki hücre bölünmesini kodlayan proteinler üretilebilmeye başlıyor.[1]

Bir diğer açıdan bakacak olursak, aslında hücre her an bölünmek istiyor; ama belli kimyasal tepkimeler her an gerçekleşemediği için (bunu sağlayan "baskılayıcı proteinler" de var), hücrede bölünmeyi sağlayacak proteinler de üretilemiyor. Zaten hücreler çok fazla bölünmeye meyilli oldukları için, bölünmeyi denetleyen biyokimyasal yolaklar bozulduğunda kontrolsüz bir bölünme sürecine giriyorlar ve "kanser" dediğimiz hastalık oluşuyor.[2]

Tüm Reklamları Kapat

482 görüntülenme

Kaynaklar

  1. G. Micali, et al. (2018). Concurrent Processes Set E. Coli Cell Division. American Association for the Advancement of Science (AAAS). doi: 10.1126/sciadv.aau3324. | Arşiv Bağlantısı
  2. Cancer.gov. What Is Cancer?. (5 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 25 Ağustos 2022. Alındığı Yer: Cancer.gov | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
40
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close