Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Mitokondri nasıl hücrenin içine girdi?

712 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Zeynep Soysal
Zeynep Soysal
57K UP
Tıp ilmi ve biyoloji ile yakından ilgileniyorum.

Mitokondri ökaryotik (oksijenli solunum yapan) hücrelerde bulunur. Görevi oksijenli solunum yaparak ATP sentezi yapmaktır.

Yapı olarak bir bakteriye benzer. Bir bakterideki gibi RNA ve DNA bulundurur. Bunların yapıları da bakterilerin DNA yapısına uzunluk yapı bakımından benzer. Ancak kod olarak diziliş ve sıralanış hücre ile aynıdır. Bu da evrimsel süreç ile prokaryot olan bakterinin hücrenin içine yerleşip oksijenli solunum yaparak ATP yapan bir organele evrildiğini gösterir.

Bu durum Endosimbiyotik Teori ile açıklanmaya çalışır. Tartışmalı konular olsa bile şimdilik elimizdeki bilimsel veriler ile en mantıklı açıklamalar böyledir. Evrimsel açıdan düşünülürse birtakım kanıtları ile sunulursa kabul edilebilir bir hipotez olduğu görülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Endosimbiyotik Teori, fagositoz ile ökaryot hücrelerin içine alınmış fakat sonrasında sindirilememesinden ötürü ökaryotik hücrelerle birlikte yaşamaya başlamış prokaryotik hücrelerin, ökaryotik hücrelerle kaynaşması sonucu ortaya çıkmış bir sürecin sonucu ortaya çıkan organellerin açıklamasıdır.

Ökaryot hücrelerin içine yerleşmiş olan prokaryot hücreler zamanla zarlı birer organele evrilmiştir. Bahsettiğimiz endosimbiyoz aşamasını geçirmiş iki organel olduğu düşünülmektedir. Bunlar mitokondri ve kloroplasttır. (peroksizom da vardır fakat hakkında net bir bilgi sahibi değilim şuan. gelişmeler olmuş olabilir. sizin araştırmanızı öneririm.) Teoreme göre mitokondri proteobakterilerden, kloroplast siyanobakterilerden evrimleşmiştir.

Endosimbiyoz bir hipotez olsa bile güçlü kanıtları vardır. Örneğin DNA yapıları bakterilerin DNA yapıları ile benzerdir. Çoğalma şekilleri aynıdır. Ürettikleri proteinleri sentezlemek için kullandıkları amino asit başlangıç kodu bakterilerin kullandıkları kod ile aynıdır, enzimleri benzerdir ve buna benzer birçok örnek vardır. Ben sizlere kendim önceden edindiğim bilgilerle kısaca endosimbiyoz nedir, mitokondri nasıl hücrenin içine girdi veya oluştu onu açıklamaya çalıştım. Daha fazla ayrıntılı bilimsel veri ve bilgi için Evrim Ağacı tarafından yayımlanan endosimbiyoz nedir başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz. [1]

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Endosimbiyoz Nedir? Endosimbiyotik Teori, Ökaryotların Prokaryotlardan Evrimi Ve Canlılar Arası Endosimbiyotik İlişkiler Hakkında Neler Söyler?. (20 Haziran 2011). Alındığı Tarih: 22 Şubat 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kubilay Kaplaner
Araştırmacıyım

Mitokondri, hücre organellerinden biridir. Kısaca İnsan için organ ne ise hücre içinde organeller odur.

Şekilleri ise ovalden çubuğa kadar değişkenlik göstermektedir. Bazı hücreler tek bir büyük mitokondri içerebilse de mitokondriler hücrelerde çoğunlukla fazla sayılardadır. Sayıları hücrenin enerji ihtiyacına göre değişir. Özellikle kas ve sinir hücreleri gibi enerji ihtiyacı fazla olan hücrelerde çok sayıda mitokondri bulunur.

Kendine özgü DNA-RNA'ları vardır. Mitokondri hücrenin enerji ihtiyacını karşılamaktadır. Buda protein taşıması ile oluşmaktadır. Sizin için biraz araştırdım. Sizin yeterli olur mu? Tabi ki de göreceli.[1][1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. acikders.ankara. Mitokondri. Alındığı Tarih: 22 Şubat 2023. Alındığı Yer: acikders.ankara | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close