Kendi bulundukları çağda diğer komşu kavimlere göre çok ileride oldukları kesin. Çıplak gözlede yıldızlar gözlemlenebilir. Teleskobun icadı binlerce yıl sonradır.
Bilinen ilk güneş saatini Mısırlılar yapmıştır. Genel olarak rastlanan yatay güneş saati tasarımlarında dikey olarak yerleştirilmiş bir çubuğun gölgesi, yatay yerleştirilmiş bir yüzeyde günün saatlerini gösteren kadrana düşer. Güneş gökyüzünde ilerledikçe çubuğun ucunun saat üzerinde bıraktığı gölge, farklı saat çizgilerine denk gelecek şekilde hareket eder.
Ayrıca eski mısırlılarda güneş Ra kutsal olduğu için güneşi ve yıldızların hareketlerini gözlemleyebilmek için astronomi gözlemevleri kurmuşlar ve gözlem sonuçlarını kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmışlardır. .
Eski Mısırlılar mühendislikte de çağının çok ilerisindedir. Gemilerin gecede yollarını bulması için Nil boyunca ve Akdeniz sahil şeridinde deniz fenerlerini kurmuşlardır. Basit makineleri inşaat üretiminde ilk kullanan da Eski Mısırlılardır.
Ayrıca kurdukları gözlemevlerinde taş blokları kullanarak , bu taşlara düşen gölgeleri kayıt altına almışlardır.
Ayrıca su saatlerini de kullanmaktaydılar. Dikili taşlarında gölge hareketlerini inceleyerek güneşin konumunu bulabiliyorlardı.
Babil ve sümerde de gelişmeler vardı ancak Eski Mısır kadar gelişmiş değildi. Eski Mısırlılar herşeyi kayıt altına almışlardı.
Kısacası astronomi için kullandıkları araç ve gereçler: Güneş saati, su saati, dikili taşlar, blok taşlar, takvim sistemi, güneşin ve ayın konumuna göre inşa edilmiş gözlemevleri, deniz fenerleri. Bahsettiğimiz çağın MÖ 2000 ler olduğunu belirtmekte fayda var, bu tarihlerde Avrupalılar çok ilkel bir şekilde yaşıyorlardı . Tarihin ilk inşaat mühendisleri, mimarları, hidrolik mühendisleri, ilk ameliyatları, denizcilik, yelken teknolojisi, yön bulma eski mısır teknolojisidir.[1]
Kaynaklar
- Exzellenzcluster Topoi.. Ancient Knowledge Transfer: Egyptian Astronomy, Babylonian Methods. (5 Haziran 2018). Alındığı Tarih: 8 Aralık 2024. Alındığı Yer: University of Oxford | Arşiv Bağlantısı