Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Arkhe Blog
Üye
1

Mısır piramitleri; piramit şekli niçin seçildi?

Niçin piramit şekli seçildi? Neden kare yada yuvarlak değil ?
2,314 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Oguz Han
Oguz Han
11K UP
Tarih Sever Vatandaş

Öncelikle piramitleri sadece Mısırlılar yapmıyordu. Biraz diğerlerine göz atalım.

https://i.pinimg.com/originals/f2/46/43/f246438c8fb5eb25d7eed5a5391d98af.jpg

Tüm Reklamları Kapat

Bu bir zigguratın çizimi, zigguratları eski Mezopotamya şehirlerinde görürüz. Şehrin merkezinde ruhban kesimin kullandığı hem tapınak hem yönetim merkeziydi. Yani kullanılan binalar. Mezopotamya'dan etkilenen çevre kültürlerde de antik dönemlerde görülür.

Bunlar Kolomb öncesi Amerikalıların piramitleri

Tüm Reklamları Kapat

https://i.sozcu.com.tr/wp-content/uploads/2019/12/30/maya3.jpg

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/PyramidOfTheMoonTeotihuacan.jpg

Bu ise Çin Hindi denilen bölgeden bir piramit

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/98/PyramidOfTheMoonTeotihuacan.jpg

Bu Hindistan'dan bir tapınak

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/1000_years_Old_Thanjavur_Brihadeeshwara_Temple_View_at_Sunrise.jpg/800px-1000_years_Old_Thanjavur_Brihadeeshwara_Temple_View_at_Sunrise.jpg

En mükemmel piramitleri Mısırlılar yapmış gibi duruyor peki hep en mükemmelini mi yapıyorlardı?

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Sakkara_01.jpg/800px-Sakkara_01.jpg

Tüm Reklamları Kapat

Bu bildiğimiz piramitlerden önce yapılmış bir tanesi. Daha önce de Mastaba adı verilen yarım piramit gibi yapıları vardı

https://tr.wikipedia.org/wiki/Mastaba

Bunların hepsi birebir aynı amaçla kullanılmıyordu. Bazı kültürler birbirlerinden esinlendi. Piramit benzeri yapıları da dahil edersek hemen hemen her kültürde piramite kayan bir şeyler bulabiliyoruz. Nedir bunun arkasında yatan sebep? Bunu anlamak için günümüze de bir bakalım

https://www.izkiz.net/wp-content/uploads/2017/01/DSC_7356.jpg

Tüm Reklamları Kapat

Ever bu yapı şuana kadar yapılmış en büyük yapı. Onun da piramit-koni benzeri bir tasarıma sahip olduğunu görüyoruz. Bir mühendis daha uygun kelimelerle anlatabilir ama attığım resimlerin hemen hemen hepsi farklı kullanım şekillerine sahip olsalar da aynı hedef doğrultusunda inşa edildiler. O hedef de tabii ki yükseklik. Eğer sınırları zorlayarak yapılabilecek en yüksek binayı, anıtı vs. inşa etmek istiyorsan en uygun şekil piramittir. Mısırlılar en kusursuz ve görkemli olanları inşa ettiler çünkü hem görkemli işlere düşkündüler(yaptıkları her heykel, saray vs. de görülür bu) hem de antik uygarlıklar arasında en zengin olanlarındandı. Gayet istikrarlı ve verimli bir ülkeleri vardı. Kendilerine yetenden çok daha fazla ürünü sabit yöntemlerle elde edebiliyorlardı. Bu da onlara bu büyük binaları yapabilecek iş gücünü elde etme imkanı verdi.

Aynı malzeme ile kare bina yaparsanız daha alçak ve dayanıksız olur. Piramit yüksek yapı için en idealidir.

Onlar bu piramitleri yaparken dünyanın çoğunluğu en ilkel çağları yaşıyordu. Bir İngiliz belgeselinde uzun uzadıya piramitleri anlatıp ''bu sırada İngiltere'dekiler de boş durmuyordu'' diyerek büyük piramitten sonra yapılan stonehengelere geçmişlerdi. Epey güldüğümü hatırlıyorum. Bu piramitler Mısır'a her zaman büyük ün kazandırdı. Yunanlar, Araplar onları tarihin en eski binaları olarak gördüler. Yunanlar için Mısır ilk devletti. Efsane üstüne efsane üretildi. Hiçbirine laf etmiyorum ama aynı sinekten yap çıkarma zahmetine başka eserler için girilse bence onlardan da bir şeyler çıkar. Mısırlılar yüksek yapılar yapmayı hedeflediler diğer pek çok kültür gibi. Tek farkları çok çok daha iyiydiler.

374 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Melıke Bal
Melıke Bal
3,122 UP
Yetkim yok

Bilim insanlarına göre Eski Mısırlılar muhtemelen bu tuhaf şeylerin çok da farkında değillerdi. Yapılan yeni bir araştırmaya göre piramit benzeri yapıların elektromanyetik dalgaları yoğunlaştırdığı ve muhafaza ettiği anlaşıldı.Webtekno'nun haberine göre elektromanyetik dalgalarla anlatılmak istenen şey; radyo dalgaları, mikrodalgalar, kızılötesi, görünür ışık, morötesi X-ışınları ve gama ışınlarıdır. Örneğin güneş ışığı bir elektromanyetik dalgadır. Wi-Fi sinyalleri, radyolar elektromanyetik dalga enerjilerine dayanırlar. Belki de antik Mısır’daki insanlar, elektromanyetik dalgaların önemini fark ettikleri için piramit yapılarını inşa ettiler. Bu bilime göre mümkün olmasa da insan düşünmeden edemiyor.

Belki de bir bina içerisindeyken telefonlarımızın daha iyi çekmesi, güneş enerjisinden daha iyi faydalanmamız için binanın piramit şeklinde olması gerekiyordur. Yeni araştırma da tam olarak bunu söylüyor. Zira piramitlerin içinde, dışlarına nazaran elektromanyetik dalga yoğunluğunun daha fazla olduğu anlaşıldı.Rusya’daki ITMO Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmalarda, bazı varsayımlar kullanılarak minyatür piramit modelleri geliştirildi. Bu yapıların içerisine gerçekte olduğu gibi boşluklar yerleştirildi, malzeme olarak kireç taşı kullanıldı. Kireç taşı, bugün basamaklar halinde görünen Mısır piramitlerinin dışını kaplıyordu.Ekip, elektromanyetik dalgaların bu model tarafından nasıl emildiğini ve dağıtıldığını anlamaya çalıştı. Sonuçlara göre dalgalar, piramidin iç bölümlerinde ve tabanında yoğunlaşıyorlardı.

Tüm Reklamları Kapat

Araştırma sonuçlarıyla pek çok komplo teorisi tekrar gündeme gelebilir. Bilinen kesin bir şey var ki, piramit yapılarının gizemlerini çözmek için daha uzun yıllar boyunca çalışmak gerekecek.

219 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close