Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Erdem Toker
Erdem Toker
20K UP
Üye 24 Eylül
2

Minimum Hacim ve Maksimum Kütle Nedir?

Uzay boşluğunun tabiri caizse, en küçük hacimde kaldırabileceği maksimum kütle nedir? Cevap, evrenin tüm kütlesi midir? Bu kütle aşıldığı anda big bang mi olur?
326 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 10 Ekim

Minimum Hacim ve Maksimum Kütle Nedir?

Kısmen Doğru: Evrenin "minimum hacmi" ya da "maksimum kütlesi" tanımlanmış bir kavram değil. Ancak fiziksel limitler için Planck hacmi ve Planck kütlesi gibi kavramlar kullanılır. Evrenin kütlesi sonsuz değil ancak gözlemlenebilir evrenin toplam kütlesi yaklaşık olarak tahmin ediliyor. Burada aslında "minimum hacim" kavramının netleştirilmesi gerekiyor.

Uzayın en küçük hacminde tutulabilecek maksimum kütle nedir?

Tüm Reklamları Kapat

Genel Olarak Yanlış: Gerçekte bir kara delik çok küçük bir hacimde inanılmaz miktarda kütleyi sıkıştırabilir. Ancak genel anlamda "uzayın tutabileceği maksimum kütle" diye bir şey yoktur​.

Cevap evrenin tüm kütlesi mi?

Yanlış: Gözlemlenebilir evrenin toplam kütlesi çok büyük olsa da (yaklaşık ) soruda önerildiği gibi evrensel bir "sınır" yoktur. Kara delikler teorik olarak sınırsız miktarda kütle tutabilir, sadece fiziksel koşullarla sınırlıdır​.

Bu kütle aşıldığında Büyük Patlama mı olacak?

Yanlış: Büyük Patlama evrenin başlangıcındaki tekil bir olaydır ve bir kütle eşiğinin aşılmasıyla gerçekleşmez. Büyük Patlama evrenin aşırı yoğunluk ve sıcaklık koşulları altında başlamasından kaynaklanmıştır ancak kütlenin aşılması başka bir Büyük Patlama’yı tetiklemez. Bunun yerine modern teoriler evrenin kütle yoğunluğu belirli koşullara ulaşırsa Büyük Çöküş veya genişlemeye devam etme gibi senaryoları öngörüyor​.

Kaynaklar

  1. Science for the Public. Science For The Public. Alındığı Tarih: 10 Ekim 2024. Alındığı Yer: Science for the Public | Arşiv Bağlantısı
  2. jeremyb. Maximum Mass And The Big Bang?. (25 Şubat 2012). Alındığı Tarih: 10 Ekim 2024. Alındığı Yer: Science Forums | Arşiv Bağlantısı
  3. umass. Mass, Size, And Density Of The Universe. Alındığı Tarih: 10 Ekim 2024. Alındığı Yer: umass | Arşiv Bağlantısı
  4. E. Gaztañaga. (2023). The Mass Of Our Observable Universe. Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters, sf: L59-L63. doi: 10.1093/mnrasl/slad015. | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close