Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hacı Ömer Özdemir
Üye 2 Ekim 2023
2

Milyonlarca yıldır var olan dünyada ki canlılıkta, bir virüs bütün canlı yaşamını bitirebilecek kadar evrimleşmiş midir?

Aslında şöyle; Dünyada milyonarca yıldır hayat devam ediyor. Belirli bir ekolojik denge var. Bunlar bildiğimiz şeyler. Bu kadar yılda bir virüs evrimleşmiş olsa ve her canlının hayatını tehdit edebiliyor olabilir mi? Ya da daha önce oluşmuş olsa ve dünyada canlılığı milyonlarca yıl önce bitirmiş olsa nasıl olurdu? Olabilir miyidi?
287 görüntülenme
Milyonlarca yıldır var olan dünyada ki canlılıkta, bir virüs bütün canlı yaşamını bitirebilecek kadar evrimleşmiş midir?
Milyonlarca yıldır var olan dünyada ki canlılıkta, bir virüs bütün canlı yaşamını bitirebilecek kadar evrimleşmiş midir?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
biyoloji üzerine çalışmalar 2 Ekim 2023

Hepimizin pandemiden kısmen ''yeni'' kurtulduğumuz ve zorlu süreçlerle, kayıplarla bir süreci geride atlattığımız zamanın ardından bu soru yerinde bir soru olmuş.

Virüsler, canlı konakları tercih eden (insan, hayvan ve bitki) enfekte edici özellik gösteren zorunlu hücre içi parazitlerdir. Dış ortamda herhangi bir şekilde replike olamazlar. Yayılma ve çoğalma için canlı ortama ihtiyaçları vardır.

İnsan vücudu küçük olmalarına rağmen büyük bir tehdit olan bu virüslere karşı doğal bir savunma mekanizmasına sahiptir. Bağışıklık sistemi virüse bağlanan ve çoğalmasını engelleyen antikorlar üretir. Virüsü öldürmek için çalışan T hücrelerini de serbest bırakır.

Tüm Reklamları Kapat

Pexels

Geçtiğimiz Covid-19 pandemisinde, virüslerden korunmak için birçok önlem almıştık. Eldivenler, maskeler, koruyucu bariyerler.. Bu önemlerin hepsi, aslında virüsün bizi ''konak'' olarak seçmemesi içindi. Fakat unuttuğumuz bir nokta var: Virüs mutasyonu - evrimi

Virüsler, kısa yaşam döngüleri, hızlı çoğalabilme özellikleri ve RNA virüslerindeki yüksek mutasyon oranı genetik varyasyon yaratarak doğal seçilimle birlikte hızlı evrimleşmeye yol açar. Sürekli olarak evrilirler. İnfluenza yani grip virüsü aşıları her yıl değişmektedir. Bunun sebebi influenza virüslerinin sürekli bir evrim içinde olmalarıdır.

Bu, ileride türleri yok edecek şekilde evrimleşmeye yol açar mı?

Maalesef bunun cevabını vermek biraz zor. Kitlesel bir yok oluş söz konusu olabilir mi bilmiyoruz. Fakat virüslerin evrimi ve mutasyonu ciddi ölümlere sebep olabilir. Virüsler hakkında hala çok fazla bilgi sahibi değiliz. Hala canlı mı yoksa cansız mı olduklarını bilmiyoruz. Tehlikeli olmalarına karşın alabileceğimiz önlemler virüsün etki mekanizmasına göre değişir.

Bütün yaşamı etkileyecek bir virüs evrimi, hepimiz için korkunç olacaktır. Eğer çıkan virüsün bir sonraki evrimini bilebilir olsaydık, işimiz daha kolay olabilirdi. Fakat bu ön görüler %100 gerçekliği verebilir mi bilmiyoruz. Bütün canlı yaşamı için bu bence biraz zor olacaktır. Çünkü tüm canlılardan kastedilen şey virüsün her canlı tipine göre evrimleşmesini gösterir. Eğer insanlık, ya da herhangi bir hayvan türü üzerinde kitlesel bir yok oluştan bahsedersek daha doğru (?) bir kavram olacaktır.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close