Hepimizin pandemiden kısmen ''yeni'' kurtulduğumuz ve zorlu süreçlerle, kayıplarla bir süreci geride atlattığımız zamanın ardından bu soru yerinde bir soru olmuş.
Virüsler, canlı konakları tercih eden (insan, hayvan ve bitki) enfekte edici özellik gösteren zorunlu hücre içi parazitlerdir. Dış ortamda herhangi bir şekilde replike olamazlar. Yayılma ve çoğalma için canlı ortama ihtiyaçları vardır.
İnsan vücudu küçük olmalarına rağmen büyük bir tehdit olan bu virüslere karşı doğal bir savunma mekanizmasına sahiptir. Bağışıklık sistemi virüse bağlanan ve çoğalmasını engelleyen antikorlar üretir. Virüsü öldürmek için çalışan T hücrelerini de serbest bırakır.
Geçtiğimiz Covid-19 pandemisinde, virüslerden korunmak için birçok önlem almıştık. Eldivenler, maskeler, koruyucu bariyerler.. Bu önemlerin hepsi, aslında virüsün bizi ''konak'' olarak seçmemesi içindi. Fakat unuttuğumuz bir nokta var: Virüs mutasyonu - evrimi
Virüsler, kısa yaşam döngüleri, hızlı çoğalabilme özellikleri ve RNA virüslerindeki yüksek mutasyon oranı genetik varyasyon yaratarak doğal seçilimle birlikte hızlı evrimleşmeye yol açar. Sürekli olarak evrilirler. İnfluenza yani grip virüsü aşıları her yıl değişmektedir. Bunun sebebi influenza virüslerinin sürekli bir evrim içinde olmalarıdır.
Bu, ileride türleri yok edecek şekilde evrimleşmeye yol açar mı?
Maalesef bunun cevabını vermek biraz zor. Kitlesel bir yok oluş söz konusu olabilir mi bilmiyoruz. Fakat virüslerin evrimi ve mutasyonu ciddi ölümlere sebep olabilir. Virüsler hakkında hala çok fazla bilgi sahibi değiliz. Hala canlı mı yoksa cansız mı olduklarını bilmiyoruz. Tehlikeli olmalarına karşın alabileceğimiz önlemler virüsün etki mekanizmasına göre değişir.
Bütün yaşamı etkileyecek bir virüs evrimi, hepimiz için korkunç olacaktır. Eğer çıkan virüsün bir sonraki evrimini bilebilir olsaydık, işimiz daha kolay olabilirdi. Fakat bu ön görüler %100 gerçekliği verebilir mi bilmiyoruz. Bütün canlı yaşamı için bu bence biraz zor olacaktır. Çünkü tüm canlılardan kastedilen şey virüsün her canlı tipine göre evrimleşmesini gösterir. Eğer insanlık, ya da herhangi bir hayvan türü üzerinde kitlesel bir yok oluştan bahsedersek daha doğru (?) bir kavram olacaktır.