Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kaan Çelik
Kaan Çelik
46K UP
Üye
3

Mikroskobik canlılarda bakteriler, virüsler ve mantarlar nasıl ayırt edilir?

Merak ediyorum
1,039 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Efe Yağız
Efe Yağız
191K UP
Bilim Meraklısıyım

Bakteriler, Dünyanın birçok yerinde bulunan ve genellikle tek bir hücreden oluşan canlılardır.[1] Bu tek hücreli organizmalara biyoloji biliminde "prokaryot" adı veriliyor. Bakteriler ise bu organizmaların büyük kısmını oluşturan mikroorganizmalardır. Hayvanlar, bitkiler ve mantarlar gibi çok hücreli organizmaların hemen hemen hepsinde ökaryotik hücreler bulunur.[2] Bu ökaryotik hücrelerde, genetik materyal (DNA) hücre çekirdeği (nükleus) adı verilen bir yapının içinde bulunur. Ayrıca bu hücrelerin mitokondri, koful, endoplazmik retikulum, kloroplast, golgi aygıtı gibi zarlı organelleri de bulunuyor ve bu hücreler genellikle prokaryotik hücrelere kıyasla daha büyüktür. Bakterilerin boyutları genellikle 0,5-5 mikron arasında değişmektedir. Bu yüzden bu canlılar ancak ışık mikroskopları ile incelenebilir. Ayrıca bakteriler morfolojik olarak spiral, küresel, çubuk veya virgül şeklinde olabilir.[3] Virüsler ise canlılarda enfeksiyona sebep olan, biyolojik organizmaların hücrelerinde RNA polimeraz veya ters transkriptaz gibi replikasyon enzimleri sayesinde çoğalan varlıklardır. Güncel bilimsel kanıya göre, virüsler, canlı olmayan; canlılığın eşiğinde bulunan varlıklardır. Aynı zamanda virüslerin çok eşsiz bir morfolojisi ve kimyası var. Virüslerde nükleik asitler ya tek/çift zincirli DNA ya da tek/çift zincirli RNA'dır. Yani virüslerde RNA ve DNA bir arada bulunamaz. Virüslerin en içerisinde nükleik asit, çevresinde ise onu saran, koruyan kapsid (kılıf) bulunur.[4] Virüslerde bulunan kapsidi oluşturan alt ünitelere kapsomer, kapsomerleri oluşturan, polipeptid zinciri şeklindeki alt ünitelere de protomer adı verilir. Ek olarak, bu virüslerin boyutları genellikle metrenin milyarda biri yani 10-9 metre olarak tanımlanan "nanometre" mertebesindedir. Yani anlayacağınız bu varlıklar bakterilerden çok daha ufaklar bu yüzden ışık mikroskopları ile gözlemlenemiyorlar. Bu varlıkları gözleyebilmemiz için çok daha güçlü mikroskoplara ihtiyacımız var. Bu mikroskoplara "elektron mikroskobu" adı verilir. Bakteriler arasındaki en temel fark, bakteriler canlı iken, virüsler cansız varlıklardır. Aralarındaki bir diğer fark ise az önce söylediğim gibi bakteriler ışık mikroskopları ile incelenirken, virüsler elektron mikroskopları ile inceleniyor. Mantarlar, (Latince: fungi) makro mantarlar gibi maya ve küf mantarı gibi mikroorganizmaları içeren, ökaryot taksonomik grubunun herhangi bir üyesidir. Ayrıca mantarları bitkilerden, bakterilerden ve protistlerden ayıran özelliği hücre duvarında kitin içermesidir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi akşamlar dilerim :)

Tüm Reklamları Kapat

113 görüntülenme

Kaynaklar

  1. R. J. Kadner. Bacteria | Cell, Evolution, & Classification. (14 Temmuz 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  2. Encyclopedia Britannica. Eukaryote | Definition, Structure, & Facts. (22 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  3. Wikipedia. Bacteria. (23 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
  4. R. R. Wagner. Virus | Definition, Structure, & Facts. (22 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 5 Eylül 2022. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close