Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Teoman Bedel
Teoman Bedel
100K UP
Üye 20 Eylül
3

Mikroskobik boyutlarda kara delikler var olabilir mi?

Kütle ve hacim alt limitlerini araştırdığımda hacim alt limitinin kütleninkinden daha az olduğunu öğrendim. Mantıklı bir soru mu bilmiyorum ama bu duruma göre Planck boyutunda kara deliklerin var olmaları gerekmez mi?
222 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 6 Ekim

Hacmin alt sınırının kütleden küçük olması

Hayır, genel görelilikte kara delik oluşumu bir kütlenin belirli bir yarıçap içinde yoğunlaşmasına bağlıdır (Schwarzschild yarıçapı). Ancak kuantum mekaniği göz önüne alındığında kütle ve hacim arasındaki ilişki daha karmaşık hale gelir. Hacmin alt sınırının kütleden küçük olduğunu belirten bir ifade kara delik fiziği bağlamında doğru değildir; bunun yerine Planck ölçeği bu nicelikler için doğal bir sınır sağlar.

Mikroskobik kara delikler özellikle ekstra uzaysal boyutların Planck ölçeğini düşürdüğü senaryolarda teorik olarak var olabilirler. Bu çerçevelerde bir kara deliğin minimum boyutu Planck uzunluğuna yaklaşabilir ve kütlesi de Planck kütlesi civarında olurdu (yaklaşık kg). Bu rakamı algılamak zor olabiliyor, yani ortalama bi kum tanesi 50 mikrogram desek yani 50bin nanogram olsa, 2300 kat falan daha düşük bu mikro karadelikler. Bu küçücük kara delikler Hawking radyasyonu yoluyla hızlı buharlaşmaya yol açan önemli kuantum etkileri sergilerler. Tespit edilmesi zor olsa da bu tür mikro kara delikler erken evrende oluşmuş veya uygun koşullar altında yüksek enerjili parçacık çarpışmalarında üretiliyor olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bazı modeller kara delikler için Planck kütlesinin biraz üzerinde termodinamik ve kuantum mekaniksel prensiplerle sınırlandırılmış bir minimum kütle önermektedir. Bu modeller Planck kütlesinden daha küçük kara deliklerin kararsız olacağını ve hızla radyasyona bozunacağını vurgular. Bununla birlikte Genelleştirilmiş Belirsizlik İlkesinin etkileşimi nedeniyle Planck altı kara delikler hala aşırı koşullar altında teorik olarak oluşabilir ve olay ufukları yerçekimsel ölçeklerden ziyade kuantum ölçekleriyle belirlendiği için klasik kara deliklerden farklı olabilirler.

Kaynaklar

  1. M. Ma, et al. (2014). The Minimum Masses Of Black Holes From The Generalized Uncertainty Principle And The Uncertainty Principle. Astrophysics and Space Science, sf: 861-864. doi: 10.1007/s10509-013-1668-y. | Arşiv Bağlantısı
  2. B. Carr, et al. (2015). Sub-Planckian Black Holes And The Generalized Uncertainty Principle. Journal of High Energy Physics, sf: 1-24. doi: 10.1007/JHEP07(2015)052. | Arşiv Bağlantısı
  3. F. Scardigli. (2020). Glimpses On The Micro Black Hole Planck Phase. Symmetry, sf: 1519. doi: 10.3390/sym12091519. | Arşiv Bağlantısı
  4. T. Harada. (2006). Is There A Black Hole Minimum Mass?. American Physical Society (APS). doi: 10.1103/PhysRevD.74.084004. | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close