Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
4

Mikrodalga fırına neden metal koymamak gerekir?

178 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Mert Karagözoğlu
Çevirmen

Bir aynaya baktığınızda görüntünüz metalden yansır. Aynaların arka yüzü aluminyum ile kaplanmıştır (daha eski aynalar ise gümüş kaplamalıdır). Metaller elektriği iletmelerinin yanında yüzeylerinin dışından gelen elektrik dalgalarını da yansıtırlar. Bunu kavramak biraz güç olabilir ama eminim ki mutlaka daha önce görmüşsünüzdür. Elektrik kablolardan geçer, kablolar parlaktır, evren bu şekilde çalışır.

Işık enerjisi, ısı, x ışınları, radar ve mikrodalgalar "elektromanyetik enerji" dediğimiz şeydir. Yani aynı anda hem elektrikli, hem de manyetiktir. Bu enerjiyi bir ışın gibi düşünebiliriz, radyant deriz, ışık saçıyor deriz. Bu çerçevede mikrodalgalar "elektromanyetik radyasyondur". Güneş ışığı da, ısı da, radar da, televizyon sinyalleri de böyledir; aynı şeyin farklı biçimleridir. Bu elektromanyetik radyasyonun dalgalar halinde yayıldığını keşfettik. Dalgalar kısa olduğunda ayna örneğimizde olduğu gibi metallerden sekmektedir. Uzun olduğunda ise metale enerji iletirler. Bir arabada bulunan radyo antenine çarpan dalgaların yaptığı budur. Işık dalgaları bir metrenin milyonda birinin onda biri uzunluğundadır; radyo dalgaları ise birkaç metre uzunluğundadır. Mikrodalgalar ise hemen hemen 10 cm uzunluklarıyla hem boyut, hem de işlev olarak bu iki ucun ortasında yer almaktadır.

Yani mikrodalgalar ne sudan tamamen geçebilir, ne de su tarafından tamamen yansıtılabilir. Mikrodalgaların yoluna içinde su olan bir şey, mesela patates veya cin mısır, koyduğumuzda koyduğumuz şeyin içindeki moleküller hareket etmeye ve birbirine sürtünmeye başlarlar. Su moleküllerinin bu şekilde sürtünmesi ısıya dönüşür ve böylelikle patatesiniz veya cin mısırınız ısınır. Ancak aynı dalgalar aluminyum folyo gibi bir metale çarptığında bu metaller bir anten görevi görerek mikrodalgaları soğurur. Enerji ısıya dönüşmez, zira metaller su değildir. Bu olduğunda ise mikrodalga enerjisi bir çıkış yolu arar ve genellikle hava molekülünden hava molekülüne atlayarak mikrodalga fırınınızın metal taraflarına çıkar veya fırının dibine çöker. Aluminyum folyo veya metal boyanın üzerinde kıvılcımlar meydana geldiğinde bu nesneler ısınır, enerji yoğunlaşır ve genellikle metal yüzey üzerinde küçük bir delik veya çukur açar. Buna sebep olan şey dağılacak bir yer arayan ve bulamayan enerjidir.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. B. Nye. Why Can’t You Put Metal In A Microwave?. Alındığı Tarih: 15 Kasım 2022. Alındığı Yer: Cornell Center for Materials Research | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close