Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Mikro ölçekten nasıl oldu da büyük canlılar ortaya çıktı?

237 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kağan Köseoğlu
Bilim Meraklısı

Bu evrim elbette kısa bir sürede olmamıştır, oluşumu milyonlarca yıl almıştır. Ama bazı faktör özellikle etkilidir:

Mesela, mikro ölçekli (hücrelerden itibaren) canlılar genellikle daha basit yapılı, hücresel davranan, kompleks organ ve sistemlere sahip olmayan canlılardı. Özellikle enerjiyi yakalamak, alınan verimi arttırmak ve yaşamsal faaliyetlerin daha hızlı ve aktif bir şekilde gerçekleştirilmesi için evrimsel süreçte vücut daha kompleks sistemler ortaya koydu. İlk mikro canlılarda enerji ihtiyacı fotosentez ve anaerobik solunum yoluyla sağlanıyordu. Ancak zamanla daha verimli bir yol olan heterotrofik beslenme ve oksijenli solunuma geçtiler ve bu faaliyetlerin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak için de yeni sistemler ortaya koydular.

Tüm Reklamları Kapat

Bir diğer faktör olarak da, Dünya'nın jeolojik gelişim süreci de bu evrime etki eder. Bundan çok daha önceki jeolojik süreçlerde dünyamızın oksijen oranı çok daha düşüktü, sıcaklık daha yüksekti ve ozon tabakası yoktu. Bu dönemde de canlılar oksijensiz solunum ve fotosentez yoluyla hayatta kalabiliyordu. Yaşam makro canlılar ve kompleks yapılı canlılar için elverişli değildi. Ama zamanla ozon tabakasının oluşması, sıcaklığın yaşanabilir seviyeye gelmesi ve oksijen oranının artmasıyla dünyadaki canlıların gelişiminin önü açıldı ve önceki maddede bahsettiğim gibi karmaşık sistemler geliştirdiler. Önce fotosentez yapan ve günümüzde bitkileri oluşturan canlılar ortaya çıktı, sonra da trofik düzeyler sırasıyla evrildiler ve ekosistemleri oluşturdular. Tabi bu yukarı doğru olan evrimle birlikte canlıların karmaşıklığı ve vücut boyutu gibi faktörler de arttı.

Uzun lafın kısası bu evrimlerin ortaya çıkmasındaki en temel faktörler çevredeki fiziksel kimyasal değişimler ve metabolik yeniliklerdir.[1]

Kaynaklar

  1. E. News. From Micro To Macro Scales, Intelligent Design Is In The Details. (21 Ağustos 2018). Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2023. Alındığı Yer: Evolution News | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close