Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fake Kerman
Fake Kerman
51K UP
Üye 26 Haziran 2 Cevap
2

Metan gazı neden apolardır?

Merhaba şuan 9.sınıfa gidiyorum bize okulda metan gazının apolar olduğunu çünkü 4 hidrojen atomunun birbirlerini dengeledikleri söylendi ama 3 boyutlu modeline baktığımda bize gösterildiği gibi 4 hidrojenin birbirini dengelemediğini gördüm kısaca sorum metan gazı neden apolardır?
291 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Sabri Küsüroğlu
Kimyager 10 Temmuz

Metan (CH₄) gazının apolar olmasının nedeni, molekülün şekli ve atomlarının dizilişiyle ilgilidir.

Metan, bir karbon (C) atomunun dört hidrojen (H) atomuna bağlanmasıyla oluşur. Bu bağlanmalar tetrahedral (dört yüzlü) adı verilen bir şekil oluşturur. Tetrahedral şekil, karbon atomunun merkezde olduğu ve dört hidrojen atomunun uzayda eşit aralıklarla yer aldığı bir yapıdır.

Bu yapı nedeniyle, dört hidrojen atomunun çekim kuvvetleri birbirlerini dengeler. Yani, her bir hidrojen atomu eşit derecede çekim kuvvetine sahip olduğu için molekülün her tarafı aynı kuvvetle çekilir ve bu da molekülün her tarafında eşit bir dağılım sağlar.

Tüm Reklamları Kapat

Bu simetrik dağılım sayesinde, molekülün içinde herhangi bir yerde daha fazla pozitif veya negatif yük birikmez. Bu nedenle metan molekülü, apolar yani kutupsuzdur.

Özetle, metan gazının apolar olmasının sebebi, dört hidrojen atomunun karbon atomu etrafında eşit bir şekilde dizilerek birbirlerini dengelemeleridir.[1][2]

Kaynaklar

  1. R. H. Petrucci. General Chemistry: Principles And Modern Applications. ISBN: 9780132931281.
  2. T. L. Brown, et al. Chemistry: The Central Science (13Th Edition). ISBN: 9780321910417.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Üzeyir Yazıcı
Bildiğim kadarıyla... 27 Haziran

Bak öncelikle bunun molekül geometrisi ile alakalı olduğunu ve biraz ağır kaçabileceğini baştan söyleyeyim.

Metan gazının (CH₄) neden apolar olduğunu anlamak için molekülün geometrisini incelememiz gerekiyor. Metan, karbon atomunun dört hidrojen atomuyla bağlanmasıyla oluşur. Karbon atomu, dört elektron çiftini hidrojen atomlarıyla paylaşır ve bu bağlar, karbon atomunun etrafında düzgün bir şekilde dağılır.

Metan molekülünün geometrisi, bir tetrahedr (dört yüzlü) şeklindedir. Tetrahedral yapı, dört hidrojen atomunun merkezdeki karbon atomuna 109.5 derece açıyla bağlanmasına neden olur. Bu düzenleme, bağların mümkün olan en uzak mesafeye yerleşmesini sağlar ve simetrik bir yapı oluşturur.

Tüm Reklamları Kapat

Bu simetri, tüm bağların dipol momentlerinin birbirini iptal etmesine yol açar. Dipol moment, bir moleküldeki elektriksel yüklerin ayrılmasını ifade eder ve polar moleküllerde belirgin bir dipol momenti vardır. Metan molekülünde, her bir C-H bağı arasında küçük bir dipol momenti olmasına rağmen, molekülün tetrahedral simetrisi nedeniyle bu dipoller birbirini tamamen dengeler. Sonuç olarak, metan molekülü net bir dipol momenti içermez ve bu yüzden apolar (nonpolar) olarak kabul edilir.

Özetle, metan gazı apolar bir moleküldür çünkü tetrahedral geometrisi, her bir C-H bağının dipol momentinin birbirini iptal etmesine neden olur ve bu da molekülün apolar olmasını sağlar.

İleri okuma için kaynaklar kısmına bakabilirsin. Senin aşağıdaki gibi üç boyutlu olarak gördüğün şekillerde aslında nizami çizildi ise o muazzam açısal değerler var ve vektörel toplamda sıfıra denk gelir.

Metan Molekül Görüntüsü
Metan Molekül Görüntüsü
Indigo Instruments

Kaynaklar

  1. Aslan Gürten. Hi̇bri̇tleşme Ve Molekül Geometri̇si̇ Tekrar - Metan-Eten-Eti̇n Üzeri̇nden. Alındığı Tarih: 27 Haziran 2024. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
  2. On Dokuz Mayıs Üniversitesi. Molekül Geometrisi. Alındığı Tarih: 27 Haziran 2024. Alındığı Yer: On Dokuz Mayıs Üniversitesi | Arşiv Bağlantısı
  3. İstanbul Teknik Üniversitesi. Molekül Geometrisi. Alındığı Tarih: 27 Haziran 2024. Alındığı Yer: İstanbul Teknik Üniversitesi | Arşiv Bağlantısı
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close