Bak öncelikle bunun molekül geometrisi ile alakalı olduğunu ve biraz ağır kaçabileceğini baştan söyleyeyim.
Metan gazının (CH₄) neden apolar olduğunu anlamak için molekülün geometrisini incelememiz gerekiyor. Metan, karbon atomunun dört hidrojen atomuyla bağlanmasıyla oluşur. Karbon atomu, dört elektron çiftini hidrojen atomlarıyla paylaşır ve bu bağlar, karbon atomunun etrafında düzgün bir şekilde dağılır.
Metan molekülünün geometrisi, bir tetrahedr (dört yüzlü) şeklindedir. Tetrahedral yapı, dört hidrojen atomunun merkezdeki karbon atomuna 109.5 derece açıyla bağlanmasına neden olur. Bu düzenleme, bağların mümkün olan en uzak mesafeye yerleşmesini sağlar ve simetrik bir yapı oluşturur.
Bu simetri, tüm bağların dipol momentlerinin birbirini iptal etmesine yol açar. Dipol moment, bir moleküldeki elektriksel yüklerin ayrılmasını ifade eder ve polar moleküllerde belirgin bir dipol momenti vardır. Metan molekülünde, her bir C-H bağı arasında küçük bir dipol momenti olmasına rağmen, molekülün tetrahedral simetrisi nedeniyle bu dipoller birbirini tamamen dengeler. Sonuç olarak, metan molekülü net bir dipol momenti içermez ve bu yüzden apolar (nonpolar) olarak kabul edilir.
Özetle, metan gazı apolar bir moleküldür çünkü tetrahedral geometrisi, her bir C-H bağının dipol momentinin birbirini iptal etmesine neden olur ve bu da molekülün apolar olmasını sağlar.
İleri okuma için kaynaklar kısmına bakabilirsin. Senin aşağıdaki gibi üç boyutlu olarak gördüğün şekillerde aslında nizami çizildi ise o muazzam açısal değerler var ve vektörel toplamda sıfıra denk gelir.

Kaynaklar
- Aslan Gürten. Hi̇bri̇tleşme Ve Molekül Geometri̇si̇ Tekrar - Metan-Eten-Eti̇n Üzeri̇nden. Alındığı Tarih: 27 Haziran 2024. Alındığı Yer: Youtube | Arşiv Bağlantısı
- On Dokuz Mayıs Üniversitesi. Molekül Geometrisi. Alındığı Tarih: 27 Haziran 2024. Alındığı Yer: On Dokuz Mayıs Üniversitesi | Arşiv Bağlantısı
- İstanbul Teknik Üniversitesi. Molekül Geometrisi. Alındığı Tarih: 27 Haziran 2024. Alındığı Yer: İstanbul Teknik Üniversitesi | Arşiv Bağlantısı