Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Metal içerisindeki domen nedir?

Feromanyetik malzemelerin nasıl oluştuğu ile ilgili kitap okuyordum metal içerisinde bulunan domenlerden bahsediyor internette biraz baktım bir şey bulamadım sizin sitenizede baktım bir şey göremedim bu domen nedir?
402 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

Manyetik malzemelerin karakteristik bir özelliğidir. Manyetizma [1]"manyetik moment" denilen, küçük ve yönlenebilen oklar ile temsil ettiğimiz yapı ile açıklanır. Manyetik moment (uzun adı ile manyetik dipol momenti) elektromanyetik teorinin öngördüğü ve varlığı deneysel olarak ispatlanmış olan atom ya da moleküllerin içsel bir özelliğidir. Vektörel bir niceliktir. Detayları bir kenara bırakıp bu oklara odaklanalım.

Bu oklar manyetik alan varlığında, manyetik alan ile paralel yönelmeye çalışırlar. Manyetik alan yeteri kadar güçlü ise bu yönlenme gerçekleşir. Bir diğer etken olan sıcaklık da malzemenin içindeki bu okları rastgele yöneltmeye çalışır.

Bunlar dışında bu okların önemli bir özelliği manyetizmanın temelinde yer alan ve kuantum fiziği ile açıklanabilen (klasik fizikte benzeri olmayan) değiş-tokuş etkileşimidir. Bu etkileşim ferromanyetik malzemelerde bu okları birbirine paralel yöneltmeye çalışır. İşte doğal mıknatısın temeli buradadır. Ancak malzemenin içinde tamamıyla aynı yöne yönelmiş oklar bulmak ancak mutlak sıfırda mümkündür. Sonlu sıcaklıklarda bu aynı yöen bakan oklar gruplar oluşturur, yani malzemenin belirli bir yerinde aynı yöne bakan oklar vardır, başka bir yerinde de başka yöne bakan oklar vardır. Her bölge içinde aynı yöne bakan oklardan oluşurken, farklı bölgelerin yönelimleri farklıdır. Bu bölgelere domen (domain) denir.

Tüm Reklamları Kapat

Kabaca bu şekilde, manyetik histeresis başlığına bakabilirsiniz .[2]

Kaynaklar

  1. Vikipedi. Manyetizma. Alındığı Tarih: 2 Nisan 2022. Alındığı Yer: Vikipedi | Arşiv Bağlantısı
  2. Vikipedi. Manyetik Histeresis. Alındığı Tarih: 2 Nisan 2022. Alındığı Yer: Vikipedi | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close