Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Defne Soylu
Defne Soylu
3,442 UP
Üye
6

Mesleğimizi seçmek için hangi unsurları dikkate almalıyız? Hayallerimizi nasıl buluruz?

Hayallerinizi nasıl belirliyorsunuz? Meslek seçmek için neleri göz önüne alırsınız? Lütfen bu soruyu samimi ve açık bir şekilde anlatın.
1,887 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Fractal .
Fractal .
3,482 UP
Bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim.

Benim meslek seçimim aslında oldukça basit olmuştu. Çocuklukta beri bilgisayarla bir şeyler yapmayı sevdiğim için eğitimimi de bu yönde kurdum. Her zaman ihtiyaç duyulan bir meslek olduğu için de herkes oldukça iyi karşılamıştı.

Benim seçimim kolay olsa da zamanında kafası bu konularda karışık olanlara yardım etmeye çalıştım. Ve şunu farkettim ki insanların çoğunun düşünce şekli hep spesifik alanlara yoğunlaşma durumda. Aynı anda hem moleküler biyolog, hem yazılım mühendisi, hem oyuncu olmak istemek gibi. Bence her şeyden önce eğer ki kesin bir hayalin yoksa genel bir kategori belirlemekle başlamak faydalı olacaktır. İlk başta meslekleri "bu olsun" diye doğrudan seçmek yerine önce genel hatlarına göre ayır. Mühendislik, biyoloji/tıp, sanat/edebiyat, öğretmenlik, tarih, medya sektörü, ekonomi/işletmecilik gibi. Sonra bir idealin varsa bunu mesleklerden bağımsız olarak ele al ve düşün. "Ben insanların hayatını kolaylaştırmak istiyorum", "Ben sadece saf bilim araştırmak istiyorum, "Ben bilginin ve aydınlanmanın önünü açmak istiyorum", "Ben sadece para kazanmak istiyorum"(Bunu şakasına söylemiyorum, bazı insanlar gerçekten de sadece para ister, iş yapmak tatmin etmez. Buna da saygı duymak lazım). Sonra bu fikirlerini en iyi yansıtan meslek grubu hangisi onu seçmeye çalışabilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

Eğer ki bir grup belirlediysen ondan sonra yapman gereken şey denemek. Ben kendi alanımdan gideyim. Çocukluktan hep bilgisayarla olduğumdan web site kurmayı, oyun yapmayı, dijital tasarım ve modelleme yapmayı, kod yazmayı, hatta dijital müzik yapmayı bile denedim. Tabi bilgisayar ulaşması ve denemesi kolay bir kaynak. Örneğin tıp seçersen bunu yapamazsın. Ama bu gibi alanlarda da yapabileceğin bir şey var. O konuda yazılan ve üniversitelerde işlenen akademi düzeyindeki kitapları okuyabilirsin.

Akademik kitapları okumanın başka bir artı yönü de şudur. Bazı meslekler filmlerde, dizilerde, popüler bilim kitaplarında çok abartılabiliyor. Günlük olarak yapılmayan şeyler sanki sıradan olaylarmış gibi anlaşılabilir. Veya herhangi bir youtube videosunda bir meslek sadece iyi ve heyecan verici yönleriyle aktarılıyor olabilir. Bu yanlış algıları kırmak için en iyi yol bu mesleklerde gerçekten neler yaptıklarını, gerçekten neler öğrendiklerini iyi bilmektir bence.

Burada bu basamaklar kolaymış gibi anlatmış olabilirim fakat hepsi için uzun bir süre düşünmek gereken zor konular. Ne yapmak istediğini çok düşünmelisin gerçekten.

445 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tarık Akay
Tarık Akay
11K UP
Yazılım müh. ögrencisiyim.

En başta sevdiğim yıllarca yapıp sıkalmadığım ve maddi sıkıntı yaşamiyacağım bir meslek olması benim için çok önemliydi en büyük faktör böyle oldu.Diğer unsurlar ile dünyaya katkım olabilecek bir meslek ve kendimi sürekli geliştirebileceğim , körelmiyeceğim bir meslek tercih ettim.

129 görüntülenme
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Muhammet Şahin Aydınlıoğlu
Evrim Ağacı platform kullanıcısıyım.

Merhabalar, şahsen ben mesleğimi seçmek için ilk önce kendimi gözlemlerim, ne yaptığımı, neyi niçin yaptığımı öğrenirim önce.. Bu süre zarfında hoşuma giden şeyler ve gitmeyen şeyleri ayırt ederim.. Sonra ilgili mesleğin taban puanlarına bakarım ve yapamayacağım bir net sayısı ise hemen başka meslek seçerim.. 😅 Alın size samimiyet!

152 görüntülenme
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ayşenur Karataş
Diş hekimliği öğrencisiyim

Samimi olmak isterim ki bu bölümü seçerken bu bölümü gerçekten sevip sevmediğime odaklanmadım. Seçimim tamamen duygulardan uzak salt realist bir karardı. Öncelikle eğitiminin ardından iş bulabilecek miyim ve iş bulursam aldığım maaş sadece temel ihtiyaçlarıma mı yeter yoksa ileride hobilerim için profesyonel eğitim almak istersem bu maaş buna yeter mi sorularına cevap vermesi benim için esas kriterdi. Bunun yanında içimdeki ya ileride işsiz kalırsam ya da aldığım maaş yetmez de hayatımı devam ettirebilmek için başkalarının maddi desteğine muhtaç kalırsam korkusunu içimden söküp atabilmesi de benim için önemliydi. İlgi duymadığım bir alana yönelmek ne kadar doğru bilmiyorum ama artık bu ülkede hayalindeki mesleği yapmak o kadar da kolay değil hayallerin için önce hayatta kalmalısın ve bunun en garanti yolu sana maddi açıdan iyi olanaklar sunan bir meslek seçmek. Bu sayede belki ileride hayallerini gerçekleştirebilmek için o alanda profesyonel eğitim almak istersen mesleğinin geliri ile hayallerini gerçekleştirmeni daha kolay kılabilirsin. Okuduğum bölümde şu an meslek için gerekli olan el becerisini kazanmak için çeşitli pratik derslerimiz oluyor ve bunların da muhakkak ödevleri oluyor. İşte o anda da yapmayı sevmiyor olsam da uzun vadede yaptığım ödevin sevdiğim hobileri gerçekleştirmede bir engel değil tam aksine beni o amaca götürecek bir kısa yol olduğunu düşünmek hala o ödevleri yapmak için bana bir amaç veriyor. Böylelikle ilgi duymadığınız bir işte de o iş hakkındaki düşüncelerinizi iyiye çevirerek başarılı olabilirsiniz. Son olarak inandığım şey şudur ki durumu değiştiremiyorsan ona bakışını değiştir böylelikle yolu değiştiremezsen bile o yolda yürüyen seni daha mutlu kılabilirsin.

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf İslam Çinkaya
Nitelikli işsizim =D

Şunu söylemeliyim ben normalde kimya teknikeriyim ve bu alana seçerken benim motüvem bireyler öğrenmekti yani keşfetmek benim ana motivasyonumdu ama şudavarki diplama işvermiyor reis . iyi maaşlı sevdiğin bir dalda çalışmak istiyorsan yabancı dil bilmek zorundasın çünkü bu diploması olan çok önegeçmek için ortaya ekstra lar koymak zorundasın.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close