Merhaba. Sorunuzun yarattığı olaylar zincirinin bir halkasını çözümlediği için Peter Mitchell, (IGRL)1978 yılında Nobel ile ödüllendirilmiş. Sorunuzun cevabı için çalışmalar sürdürülmektedir.
Konuyla ilgili açıklama belirten Peter Mitchell şöyle diyor: "Bu soruyu yanıtlamak için, biyologlar, şu an farklı şekillerde kullanıldığını bildiğimizi ve atasal organizmalarda bulunma olasılığı olan ve de doğal seçilimle yeniden modellenmeye elverişli olan sistemin parçalarını, yani 'ilk uyumları' bulmak için çok sayıda bitki hücresi incelenmektedir."
Bakış açısı kazanmak adına: Mitokondri sistemindeki en karmaşık öğenin ATP yapımı için H+ gradiyentini kullanan F1 kompleksi olduğunu düşünün. Günümüzde yaşayan çok eski yaşlı anerobik bakteri türlerinin elektron taşının zincirleri hâlâ bulunamamaktadır.
Çok detaya girmeden toparlayacak olursak; mitokondrinin iç zarı, her iki tarafında yük farklılığından kaynaklanan ADP'den, ATP yapımında kullanılmak üzere pil oluşturur. Bu sırada H+ iyonlarının çoğu kemiozmotik gradiyentten geçerek F1 kompleksi aracılığıyla enerji oluşturur; işte bu enerjinin ilk ne zaman ATP'ye dönüştüğü belirsizliğini korumaktadır.
Kaynaklar
- P.Mitchell. Structure Of Mitochondria. (3 Ocak 2021). Alındığı Tarih: 3 Ocak 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı