Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 22 Mart 2023 1 Cevap
2

Merakımızı ve tutkumuzu nasıl geliştirebiliriz?

Bunları geliştirmek için neler yapabiliriz? Bu konu hakkındaki önerileriniz ve düşünceleriniz var ise, paylaşabilir misiniz?
468 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ahmet Kerem Bilgiç
Öğrenci olarak dopamin ve merak konusunda araştırmalarım var. 23 Mart 2023

Bu çok önemli ve hayatının her anında kullanmak zorunda olduğun bir konu olduğu için bu konuyu biraz uzatmak istedim. Konuyu genel hatlarıyla anlattım¹. Bu konunun iyi değerlendirilmesi ve anlaşılması bence çok önemli.

Bunun için öncelikle merakın ve tutkunun ne olduğunu iyi anlamak lazım. Merak seni bir şeyi öğrenmeye ve araştırmaya şevk eden duygunun ismidir. Böcekler sürüngenler balıklar vb. çoğu hayvanda ömür boyunca gözlenir. Beynin frontal bölgesi tarafından kontrol edilir. Tutku ise belirli bir konu için zar zor kontrol edilebilir bir şekilde bağlanma duygusudur. Ve açık biçimde merak ve tutku birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Ama tutku (latince anlamına göre acı çekmek) , merak faktörünün sonrasında gelişen bir şeydir.

Eğer bir insan bir konu hakkında kalıcı bir alışkanlığa veyahut bir tutkuya sahip olmak istiyorsa bunu gerçekleştirmenin iki seçeneği vardır.

Tüm Reklamları Kapat

1- Bir işi sevmemesine rağmen kendi dopamin(mutluluk hormonu) seviyesini yeteri seviyeye kadar getirmek: İnsanların bir şeyi sevip sevmemesinin nedeni böbreklerdeki tübül hücreleri tarafından üretilen ve tübül kanalından salgılanan dopamin hormonudur. Dopamin hormonu alışkanlığın ilk evresinde insan için yeterli seviyede salgılanmayacak ve kişiyi tatmin etmeyecektir ama belli bir seviye sonra (konunun tamamen kavranması veya ustalaşmak olabilir) insanı tatmin etmeye (ilk dopamin dalgası) başlayacaktır. Bu dopamin süreci öğrenme sürecinde tik noktalarını konuyu veya uğraşın eksenini tam olarak anlayınca yapacaktır ama pik noktasından sonra ani bir düşüş yaşayacaktır. Ama ileri seviyelerde dopamin seviyesi tekrar yükselecek (ikinci dopamin dalgası) ve o anda "TUTKU"nun ilk evresini yaşamış olacaksın.

Ama tutku olabilmesi için işin monotonluktan çıkıp gittikçe yükselerek, bir şeyler katıp ona ilgi gösterilmesi gerekir. Bu zamanlarda dopamin seviyesindeki dalgalanmalar yine kendini gösterecektir ama işin sonunda eğer bu konuda gittikçe kendine bir şey katarsan yaptığın şey tutkuya dönüşmeye başlayacaktır. Ama bu ilgiyi göstermen için sana gereken en önemli şey de "MERAK" olacaktır. Çünkü belli olacağı üzere işin tutku gibi çok yüksek bir ilgi alanına dönüştürmek için bu işin üzerine yeni konular ve uğraşlar katmak gerekir.

2- Bir işi sevip devam ettirememek: Bunun sebebi de yine dopamindeki yükseliş ve düşüşlerden kaynaklanmaktadır ama genel itibariyle birinci konudaki süreç itibariyle bu süreç daha kolay olacaktır. Çünkü birinci sürecin başında olan dopamin dalgalanmaları bu süreçte olamayacaktır. Ama ikinci dopamin dalgası birinci süreçtekinden daha zor olacaktır. Bu durumda iş yine meraka düşüyor. Merak faktörü de senin bu konu üzerinde harcayacağın zamana ve ilgiye bağlı. Ama belli bir pik(İkinci dalgadaki hafif dalgalanmalarda bir tane küçük de olsa pik yaşanır. Birinci dalgalardaki pik kadar büyük değildir.) bu alışkanlığına bir süre ara vermeni sağlayabilir. Ama belli bir süre sonra unutulmaması gerektiği gibi hormonların doğasında olan bir davranıştan dolayı bir hormon azaldıktan sonra geri bir anda da çıkacaktır(piklerin genel nedeni de budur.). Bu süreçte o dopamin dalgalanmasının yükselen pikindeki anını yakalayıp o süreçte harekete geçilmelidir. Bu anlar yakalndıktan sonra yapılması iştenen iş tutkuya dönüşecektir.

Unutmaması gerekenler:

Tüm Reklamları Kapat

Tutku ve merak birbirini takip eden çok önemli bir hormon ve duygudur. Doğru zamanda harekete geçmek ve üstünde uğraşılan konu için vakit harcamak merak duyulan konunun tutkuya dönüşmesinin ana bileşenidir.

İnsan vücudu daimi bir adaptasyon içinde olduğu için ve hormonlar da biyolojik sürecin bir parçası olduğu için dopamin seviyesi belli anlarda büyük dalgalanmalar da yaşayabilir. Sen pes etme ve dopamindeki hormonundaki dalgalanmaları iyi bir şekilde kullan. O zaman sana garanti ederim ki yaptığın şey her ne ise tutkuya dönüşecektir.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close