Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre9 Emre9
Üye 9 Temmuz 2020
2

Memeli hayvanlar nasıl ortaya çıktı?

Merhaba Ben bir şeyi merak ediyorum. Memeli hayvanlar nasıl ortaya çıktı. Hep var mıydı? Dinozorlar çok uzun bir süre dünyada egemen oldu. Ne oldu da yumurtlayan türden, yavrularını doğurup, süt ile besleyen kompleks canlılar oraya çıktı.
2,408 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İhsan Doğu
İhsan Doğu
42K UP
Öğrenci 14 Temmuz 2020

İlk tamamen karasal olan Amniyotlar, orta Karbonifer’de sürüngen benzeri amfibilerden türemiştir, birkaç milyon yıl sonrasında (312 myö) Synapsida ve Sauropsida’ya ayrılmıştır. Geç Karbonifer’in Pennsylvanian döneminde ortaya çıkan, memelilerin evriminin başlangıcını teşkil eden Synapsid’ler Jura döneminde ayrılmıştır.

Erken Pennsylvanian döneminde Eupelycosauria görülmeye başlanmıştır.

Eupelycosauria
Eupelycosauria
Fandom

299 mö Sphenacodontia alt takımı ayrışmıştır, 275 milyon yıl önce (mö) vücutlarının altına doğru gelen ekstremitelere sahip olan Therapsida evrimleşmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

Soyu tükenmiş olan bir Sphenacodontia türü, Dimetrodon (295-272 milyon yıl önce)
Soyu tükenmiş olan bir Sphenacodontia türü, Dimetrodon (295-272 milyon yıl önce)
Wikipedia

Permiyen Synapsid’lerinin dışkı fosilleri üzerine yapılan araştırma bazal Therapsida’ların kürklü olduğunu göstermiştir. (Bajdek, Piotr) Bir Therapsida grubu olan, 256 milyon yıl önce evrimleşen Theriodontia’nın (Canavar dişli) memeli benzeri dişleri vardır. Çenelerinde Quadratus kemiği küçülmüştür ve alt çene kemiği büyüktür, diğer Therapsid’lere göre daha fazla memeli benzeri olan ve geçirdiği değişimler ile çiğneme verimini artıran çeneleri vardır.

Theriodontia kaldının üyeleri, Arctognathus, Lycosuchus, Progalesaurus.
Theriodontia kaldının üyeleri, Arctognathus, Lycosuchus, Progalesaurus.
Wikipedia

Therapsida üyesi olan, geç Permiyen’de ayrılan Cynodontia memelilerin öncüsüdür. Cynodontia muhtemelen yumurtluyordu ve muhtemelen endotermikti, şimdiki memelilerde bulunmayan temporal fenestra açıklıkları genişlemişti, arcus zygomaticus’un genişlemesi güçlü çene kaslarına zemin hazırladı.

Cynodontia çeşitlendikçe arka bacak kaslarını destekleyen epipubik kemikleri gelişti ve dik yürüyüşün gelişmesini destekledi, bu da keselilerde olduğu gibi gelişmemiş yavruların doğmasına neden oldu.

Permiyen-Triyas kitlesel yok oluşunda karasal omurgalı türlerinin %70’i ve çoğu karasal bitki kayboldu, ekosistem ve besin zinciri çöktü, yeni düzenli ekosistemin oluşması 30 milyon yıl aldı. Geç Permiyendeki baskın avcılar olan Gorgonopsian’lar ortadan kalkınca etçil nişte Cynodontia’nın ana rakibi dinozorların ve timsahların atası olan Archosaurus oldu. Archosaurus baskın avcı oldu, Archosaurus’lar ile en az rekabete giren iki Cyonodontia grubu başarılı nişlere yerleşti: Tritylodontidae otçuldu ve bu soydan köken alan Mammaliaformes’in ilk üyelerinden olan Sinoconodon’lar böcek yiyen küçük avcılardı. Bir Sinocodon olan Morganucodon bilinen en eski erken memelidir. Morganucodon’ların dişleri diplodonttur, yani bugünkü memelilerdeki gibi erişkinliğe kadar var olan süt dişlerine sahiplerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Morganucodon
Morganucodon
Wikipedia

(260 milyon yıl önce Epicynodontia, Orta Trias’da Probainognathia, Geç Trias’ta Brasilodontidae (Botha-Brink, 2018) ve 213 mö Tritylodontidae sıralarıyla olmak üzere mezozoik boyunca ilerleyen memeli evrimsel süreci gerçekleşmiştir.) Geç Trias Trecnotheria yaşadı

Erken Kreatase’de Symmetrodont olarak devam etti, Orta Jura’da Laurasia’da yaşayan (Cifelli, Kielan-Jaworowska, 2001) Tribosphenida / Boreosphenida keseliler ve plasentalıların atalarını birlikte içeren bir taksondur, modern memeli kulak yapısına, kürek kemiğine ve bazı memeli arka ayak özelliklerine sahiptir.

Bir Symmetrodont olan Zhangheotheriid'in rekonstriksyonu
Bir Symmetrodont olan Zhangheotheriid'in rekonstriksyonu
Phys

Fosil kayıtlarına göre Orta Jura’da, 170 mö Australosphenid ve Theria ayrılmıştır. Theria’lar kabuklu yumurtlar olmadan canlı yavru doğururlar. Australosphenid aşağı sınıfından 115 milyon yıl önce yumurtlayarak üreyen ve günümüzde yaşayan üyeleri olan Monotremata türemiştir. (K.W.S. Ashwell, 2017)

Theria çeşitlenerek fosil kayıtlarına göre bilinen en eski Plasentalıların atası olan Eutherian’lar 160 milyon yıl önce bu soy hattından evrimleşmiştir. (Luo, Yuan, Ji, 2011) Eutherian memelilerde epipubik kemiği yoktur, bu hamilelik sırasında karnın genişlemesini sağlar. (Reilly, White 2003)

Bilinen en eski Eutherian olan Juramaia
Bilinen en eski Eutherian olan Juramaia
Wikipedia

Plasenta, Endojen Retrovirüs Grup W geninin enfeksiyon yoluyla kazanılmasıyla üretilmeye başlanmıştır. Placentalia Geç Kreatase, 90 milyon yıl önce köken almaya başlamıştır. (O'Leary ve ark. 2013)

Keselilerin atası olan Metatherian’lar her çenede dört çift molar dişe sahip olmalarıyla Eutherian’lardan ayırt edilir, bilinen en eski Metatherian olan, Çin’de bulunan Sinodelphys 125 milyon yıl önceye tarihlenir. Paleosen çeşitlenmesinde Güney Afrika’da Keseliler oluşmuştur.

Bilinen en eski Metatheria, 125 milyon yıl önce, Çin
Bilinen en eski Metatheria, 125 milyon yıl önce, Çin
Science
631 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Paleos. (14 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Bioone. (14 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. The Real Society Publishing. (14 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Science. (14 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  5. Yazar Yok. Nature. (14 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 14 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevabın içeriği ve doğruluğu, Evrim Ağacı editörleri tarafından kontrol edilmiş ve onaylanmıştır.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close