Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Maymunlarda din var mıdır?

Bugüne kadar insan harici herhangi bir maymun türünde din denebilecek davranışlar görüldü mü? İnsan harici maymun türlerinin tanrı inancı var mıdır?
590 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot

İzole ilkel kabileler halen mevcut günümüzde. Bir varlık temel yaşamsal ihtiyaçlarını karşılama seviyesinde iken, sofistike ihtiyaçlar edinemez. Yaşamda kalma dürtüsü, diğer bütün gereksinimleri yok edecek güçtedir. Tehlike anında beyin sapı, diğer bütün analitik mantıklı kısımlara darbe yaparak, yaşamda kalmayı garantiye alacak kesin, net, gerekirse yok edici davranış modeline geçer. 

Yaşam şartları, o şartlarla mücadele biçimi, organizmanın düşünce yapısını belirler kısaca. Potansiyeliniz olsa dahi, varoluşa anlam yükleyemeyeceğiniz şartlarda yaşadığınızda, din, maneviyat gibi konular sizin için anlamsız olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Bunun yanında hayvanlar, doğal olmayan ortamlarında, temel yaşamsal ihtiyaçları gideriliyor olsa da kognitif fonksiyonları, varoluşu kavrayış ve ona anlam yüklemede yeterli bir perspektif sunacak derinlikte değil bildiğimiz kadarıyla. 

İlkel ya da günümüzdeki dimnler kimine saçma anlamsız, kimine gerekli gelebilir. Ancak her ihtimalde, varoluşu anlamanın düzeyiyle ilgili, onu tanımlamanın bir üst noktası olduğu su götürmez bir gerçek. Sonucun ne olduğundan bağımsız, bir tasarımcıyı kabul etmek ya da reddetmek, evreni bir bütün olarak anlamayı ve ona dair öngörüde bulunmak, üst düzey kognitif fonksiyonları gerektirmekte.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdiye kadar sosyal beceriler, yardımlaşma, koruma gibi bazı etik değerler görülmüş olsa da, bilindik anlamda dimn gibi kompleks bir yaklaşım hayvanlarda görülmemiştir. 

Aslında hayvanlar için dimn öngörüsü, onları insanla kıyaslamaktan çıkan bir beklenti. Her canlı türü, kendi uyumlanma sürecine özeldir. Bize göre gelişmiş yetenek vs, ile ölçülmesi doğru değildir. Çünkü doğada üstünlük yoktur. Eğer üstünlükten bahsedecek olsaydık, bu, türün içinde bulunduğu habitata en yüksek düzeyde uyumlanması üzerinden değerlendirilebilirdi ancak.

Aslında hayvanlar için dimn öngörüsü, onları insanla kıyaslamaktan çıkan bir beklenti. Her canlı türü, kendi uyumlanma sürecine özeldir. Bize göre gelişmiş yetenek vs, ile ölçülmesi doğru değildir. Çünkü doğada üstünlük yoktur. Eğer üstünlükten bahsedecek olsaydık, bu, türün içinde bulunduğu habitata en yüksek düzeyde uyumlanması üzerinden değerlendirilebilirdi ancak.

Doğa gereklilik prensibine göre işler. İyi kötü, doğru yanlış, üstün aşağı, gelişmiş ilkel gibi tanımlar tamamen bizim sapiens nevroza hastalığımızın çıkarımları aslında.

283 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Https://Dergipark.org.tr/Tr/Pub/Marusbed/Issue/17844/187122. (13 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 13 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close