[1]
İnsanlar (Homo sapiens) ve şempanzelerin (Pan troglodytes) son ortak atası, 6 ila 8 milyon yıl önce yaşadığı düşünülmektedir. Bu ortak atasın, insanları, şempanzeleri, bonoboları ve soyu tükenmiş akrabalarını içeren hominid ailesinin bir türü olduğuna inanılmaktadır.
Bu son ortak ataya ait tam tür hâlâ bilimsel araştırma ve tartışmanın konusu olmaktadır. Fosil kanıtlar sınırlı ve parçalı olduğundan, bu atasal türün kesin kimliğini belirlemek zor olmaktadır. Bununla birlikte, genetik çalışmalar ve karşılaştırmalı anatomiden yola çıkarak, insanlar ve şempanzelerle ortak bir ataya sahip olan hominin bir türü olduğu düşünülmektedir.
Bu son ortak ataya ilişkin bazı önerilen adaylar arasında Sahelanthropus tchadensis, Orrorin tugenensis ve Ardipithecus ramidus gibi türler bulunmaktadır. Bu erken hominin türleri, ilkel ve türetilmiş özelliklerin karışımını sergileyerek, ortak atadan ve insanlar ile şempanzelerin farklı evrimsel yollarından geçen ayrı bir aşamayı temsil eder.
Paleoantropoloji alanındaki araştırmalar, son ortak ataya ve insanların ve şempanzelerin evrim tarihine ilişkin anlayışımızı sürekli olarak geliştirmektedir.
Kaynaklar
- W. C. McGrew. (2010). In Search Of The Last Common Ancestor: New Findings On Wild Chimpanzees. Philosophical Transactions of the Royal Society B: Biological Sciences, sf: 3267. doi: 10.1098/rstb.2010.0067. | Arşiv Bağlantısı