Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ömer Avcı
Ömer Avcı
2,906 UP
Üye
3

Matematikte bazı temel şeyleri pek bilmiyorum bu eksikliği nasıl giderebilirim?

9. Sınıfım Anadolu lisesindeyim. Matematiğe ilgim var. Mesela bazı temel şeyleri yeni yeni öğreniyorum mesela ortak paranteze alma VS. Bu bilgi eksikliğini temelden nasıl halledebilirim. Bu tarz şeyler sorularda ciddi derecede kolaylık sağlıyor. Bu eksikliği nasıl ve nereden giderebilirim?
792 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Zeynep Soysal
Matematik ile ilgileniyorum

Matematiği sınavda soruları sorulan bir dersten ziyade bir bilim olarak görmek matematik serüveninizin başlaması için bence en önemli adımlardan biridir. Matematiği gerçekten matematik olduğu için, diğer pozitif bilimlerin temelinde bir dil olarak kullanıldığı için, anlamak için öğrenmek gerektiğini kendinizce kabul etmeniz psikolojik olarak sizi hep bir adım öteye taşıyacaktır.

Şimdi sorumuzun yanıtına gelelim. Matematik eğitiminde anladığım kadarıyla daha çok yenisiniz ve belli başlı temel kısımları ya bilmiyor ya da daha yeni öğrenmeye başlamışsınız. Temel Matematik dediğim kısım çok basit ve bi' nevi önemsiz görünse de her yerde kullanacağımız aksiyomları ve teoremleri burda öğreniriz.

Temel Matematiği öğrenmeniz için internet çok kıymetli bir ortam ve birçok kaynak bulunmakta. Kendim sizlere birtakım kaynaklar önereceğim. Onlar dışında kitapçılara ve sahaflara gidip Temel Matematik başlığı altında yayımlanan kitap ve kaynaklara göz gezdirmenizde fayda var. Ve son olarak bunu söylemeliyim ki bir işte başarılı olmak istiyorsanız sürekliliğinizi korumalısınız. Kolay gelsin...

Tüm Reklamları Kapat

Aktif Matematik TYT Matematik 0'dan Başlayanlara[1]

MY Matematik Serisi (1) [2]

Temel Matematik - Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çuvalcıoğlu[3]

Mustafa Yağcı Youtube Kanalı [4]

Tüm Reklamları Kapat

Haluk Memili Youtube Kanalı[5]

Khan Academy Youtube Kanalı[6]

Kaynaklar

  1. Mehmet Koç. (2018). Aktif Matematik 0'Dan Başlayanlara. ISBN: 6056955729. Yayınevi: Aktif Öğrenme Yayınları. sf: 400.
  2. Mustafa Yağcı. (2017). My Matematik 1. ISBN: 9756146648. Yayınevi: Altın Nokta Basım Yayın. sf: 625.
  3. Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çuvalcıoğlu. (2011). Temel Matematik - Yrd. Doç. Dr. Gökhan Çuvalcıoğlu. ISBN: 9786055451288. Yayınevi: Murathan Yayınevi. sf: 302.
  4. Mustafa Yağcı. Mustafa Yağcı Youtube Kanalı. (1 Ocak 2012). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  5. Haluk Memili. Haluk Memili. (1 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
  6. Khan Academy. Khan Academy - Üniversite Hazırlık: Temel Seviye (Matematik). (1 Ocak 2015). Alındığı Tarih: 21 Şubat 2023. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Deniz A.
Deniz A.
11K UP
Güvenilir kaynaklardan konuyla ilgili araştırma yaptım.

[2]Normalde bunun cevabı ortaokulda öğrenirsin ama lisede olduğuna göre ya derste uyudun ya da nasıl olsa LGS’de sormazlar diye matematik öğretmenin anlatmadı. Yine de senin de dediğin gibi bunlar temel şeyler, şimdi burada anlatamam fakat öğren diye kaynakçaya bir kaç tane bu konu ile ilgili link koyuyorum.[1] burada sanırım üslü sayılar ile ilgili kısım yoktu. Üslü sayılarda da şöyle örneklendireyim: (^ üs işareti, mesela ^2 karesi demek) 6^3 (2^3 x 3^3 yani ikinin küpü çarpı üçün küpü) x 2^4 (ikinin dördüncü kuvveti) (6^3x2^4, parantez aça aça yazdığım biraz dağılmış) ortak parantezde 2^3 x (3^3 x 2) şeklinde yazılır çünkü ikisinde de 2’nin küpü vardır, geriye üçün küpü ile iki kalır. Başka iyi bilmediğin konu varsa onu da sor, ne kadar anlaşılır bilemem ama anlatırım.

Kaynaklar

  1. M. Delisi. Ortak Çarpan Parantezine Alma. (1 Ocak 2018). Alındığı Tarih: 20 Şubat 2023. Alındığı Yer: Matematik Delisi | Arşiv Bağlantısı
  2. Tonguç. Tonguç Ortak Parantez. Alındığı Tarih: 20 Şubat 2023. Alındığı Yer: Tonguç | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close