Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ece Müker
Ece Müker
460K UP
Üye 15 Nisan 2023 2 Cevap
3

Matematiksel kanıtlar ve teoremler hakkında ne düşünüyoruz?

Kanıtın matematikteki yeri ve önemi nedir?
397 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İrfan Aydoğan
yalan olmayan gerçek bilim meraklısı 4 Ekim

Golbach sanısı, asal sayıların dağılımı, ikiz asallar sanısı, collatz sanısı, problemlerini çözdüm. Bu konularla ilgilenen ve matematik dilini bilen, ingilizce makale yazabilecek arkadaşlarla, hem çözümleri tartışmak, hemde yazılan makaleleri uluslararası yayın yapan bir matematik dergisine göndermek istiyorum. Bilim'i seven ve ilerlemesine katkı sağlayacak arkadaşlardan cevap bekliyorum

Bildiğiniz üzere goldbac sanısı 4 ve 4 ten büyük bütün çift sayılar en az iki asal sayının toplamı ile bulunur ilkesini en fazla iki asal sayının toplamı olarak bulunur olarak ispatını yaptım. bu ispatı yaparken eratosthenes kalburunu çift sayı doğrusuna aynı anda uygulayıp buna bir modelleme yaptım ve modellemenin formüllerini yazdım bu formüller ile yaptığım tüm hesaplamalar ile goldbach sanısının herhangi bir çift sayıdaki gerçek asal sayı çiftlerinin sayısı ile, (göz ardı edilecek miktarda sapmalar hariç) parelellik gösterdiğini gördüm.

Bu formüllerle yaptığım hesaplamada, test ettiğimiz çift sayının değeri ardışık sabit artışlarla olması halinde, goldbach sanısı asal sayı çiftlerinin düzensiz azalması veya artmasının neden kaynaklandığını anladım. Yaptığım modelleme için yazdığım formüllerin hesaplama sonuçlarının da yine bu artma ve azalmalarla parelellik göstermesi sonucunda, modelllememin ve formüllerimin doğru olduğunun kanıtı olarak düşündüm.

Tüm Reklamları Kapat

Bu modelleme ve formüller için excel ile bir demo test proğramı yaptım. Demo çalışmam 4 ten başlayıp istenilen çift sayıda artış yaparak 821000 sayısına kadar birebir gerçek asal çiftleri ile, formülle bulduğum asal çift miktarlarını karşılaştırma yaparak, hata miktarının yada doğruluk değerinin ne kadar olduğunu göstermektedir.

Bu çalışmamla ilgili internette dosyam ve youtube videom var linklerini aşağıya yazıyorum.

Ayrıca ilgilenirseniz, Collatz sanısının çözümsüz olarak ispatını yaptım. İkiz asal sayılar sanısının ispatını yapıp aralarındaki fark iki olan ikiz asal sayıların cetvelini yaptım. Bu çalışmalarında demo proğramları mevcuttur. Her nekadar tam olarak ne istediğini anlamasamda asal sayıların hesaplanarak bulunmasına dair bir çalışmamda Riemann hipotezine çözüm de katkı sunacak olan çarpım tablosu hazırladım.

https://onedrive.live.com/view.aspx?resid=F5A3AB27C45DB054%211083&authkey=!AF_vNMXzBkvX_X8

https://www.youtube.com/watch?v=FcDY4Y-9kTw

1
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ali Kaya
Ali Kaya
362K UP
Matematik Olimpiyatçısı 25 Temmuz

Matematiği matematik yapan şey kanıtlardır. Diğer bütün sahalardan farklı olarak matematik her zaman kesin ve net olan kanıtlarla çalışır. Örneğin fizikte bir gözlem yapılır ve hipotezler/teoriler geliştirilir ama asla "bu evrenin gözlemleyemediğimiz tarafında da kesin olarak doğrudur" denemez. Ama matematik evrenin başında da, sonunda da ve her noktasında da aynı kalacaktır. Örneğin asla ama asla ne olursa olsun herhangi bir yerde ve zamanda dik kenarların karelerinin hipotenüsün karesini vermediği bir diküçgen oluşturulamaz. Kesin ve net olarak diyebiliyoruz bunu! Matematiği güzel yapan şey zaten bu. Kanıt olmadan matematiğin bir anlamı olmaz.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close