Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Furkan Kaya
Furkan Kaya
1,937 UP
Üye
4

Matematikle fizik arasında nasıl bir ilişki var?

Evreni ve onun yasalarını tanımlarken basıl bir matematik kullanıyoruz? Bilim adamları bir teori oluştururken matematiğin hangi alanlarını kullanıyor? Kuantum fiziğinde,klasik fizikte, astronomide matematiğin hangi alanlarından yararlanılıyor?
12,298 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Kadir
Kadir
3,436 UP
fizik tutkunu

matematik evrensel bir dildir.fiziğin dilidir.teorik fiziğin başlangıcından söz edersek newton elmanın düşmesi ile ayın yörüngede kalmasını sağlayan mekanizmanın aynı olduğunu gördü.sonra matematik yardımıyla evreni daha çok anlamaya çalıştı fakat yeterli matematik yoktu kalkülüsü icat etti.sonra einstein'dan bahsedersek genel görelilik teorisinin matematiğini yazdıktan sonra schwarzild bunu çözümledi  ve karadelik fikrinin oluşmasını sağladı.yani matematikle fizik arasındaki ilişki doğaya bir soru soruyorsun oda sana cevap veriyor(tabii doğru soruyu sormak önemli) burda doğa fizik iletişim kurduğun dilde matematik.

Tüm Reklamları Kapat

2,677 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kitaplar. (28 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 28 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Can Ozan Oğuz
Can Ozan Oğuz
4,405 UP
Matematik doktoru

Evrende hangi olguya baktığınıza bağlı. Eğer sabit şeylerin ölçülerini ifade etmek istiyorsanız klasik cebir yeterli(uzunluğu şu kadar, dikdörtgenin alanı kenarlarının çarpımı, kütlesi ve mesafesi şu olan cisimler birbirini şu kuvvetle çeker vs). Alında kuvvet gibi hem büyüklüğü, hem de yönü olan şeyleri anlatmak istiyorsanız vektörlere, yani doğrusal cebire ihtiyacınız var. Yıldızlar arası mesafeyi ölçmek istiyorsanız trigonometriye ihtiyacınız var. Eğer sonlu seçenekten hangisinin gerçekleşmesinin daha muhtemel olduğunu ifade etmek istiyorsanız olasılık kuramı gerekir. Eğer hareket eden bir nesnenin hareketini tarif etmek istiyorsanız, zamana göre konumu gösteren bir fonksiyon işinize yarar. Eğer bu hareketin hızı sürekli değişiyorsa ve bu değişimler sonucu alınan toplam mesafeyi ifade etmek istiyorsanız, integrale ihtiyacınız var. Eğer hava durumu gibi pek çok etkene bağlı ve sürekli değişen bir durumu incelemek istiyorsanız, onun sağladığı diferansiyel denkleme ihtiyacınız var. Eğer organik büyüme gösteren şeyleri tarif etmek istiyorsanız dinamik sistemler teorisine ihtiyacınız var. Evrenin şeklini anlamak istiyorsanız Öklid geometrisi yerine Riemann geometrisine ihtiyacınız var. Kuantum mekaniğini tarif etmek istiyorsanız dalga hareketini ifade eden sinüsosidal fonksiyonlara ve dalga denklemlerine ihtiyacınız var. Karmaşık denklemlerin çözümlerini hesaplamak istiyorsanız, hesabın mekanik ve görece kolay olduğu matrislere ihtiyacınız var.

2,747 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (17 Aralık 2019). Alındığı Tarih: 17 Aralık 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close