Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kaan Y.
Üye
2

Matematik kuralları evrenin her yerinde geçerli midir?

Örneğin farklı gezegenler, yıldızlar veya evrenin farklı noktalarında matematiksel kurallar aynı mıdır? Hatta farklı evrenler eğer var ise burada da kuralları farklılık gösterebilir mi?
323 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Oğulcan Akdal
Sadece düşünüyorum.

Matematik dediğimiz şey *bana göre* daima bir icat olarak var olacaktır. Rakamların 9'da durması gerektiğine biz karar verdik. İşlemlerin 4 tane olacağına biz karar verdik. Evren ise bizden çok çok daha eski bir oluşum. Bizden milyarlarca yıl öncesinden beri var olan bir oluşumun bizim icat ettiğimiz bir hesaplama aracına uymasını beklemek saçma olacaktır. Yani hayır. Kurallar her yerde aynı olmayacaktır zira bir kural da yoktur. Evrenin ölçümleri sınırsız sayıda ve çeşitliliktedir ve bunu matematik gibi beşeri bir unsurla sınırlandıramayız.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ömer Ketkanlı
Tarih bölümü lisans öğrencisi. Felsefe ve Sosyoloji ile ilgileniyor.

Merhabalar hocam, öncelikle şunu belirtememiz gerekir ki matematik kuralları bilimsel yasalar olmak ile beraber nesnellik açısından geri kalan formel bilim yasalarından farklılık gösterir. Çünkü onlar gibi deney-sonuç ilişkisiyle temellendirilmiş somut bir dayanağı yoktur. Kabul görülmüş matematiksel yasalar nümeroloji ve sembolizm içerir. Sayılar tamamıyla semboliktir. Fakat bu sayılar salt sembol değildir. Ardında farklı farklı anlamlar içermektedirler.Örneğin 2+2=4 kabul görülmüş bir yasadır ama buradaki 2 ve 4 sadece isimlendirmeden ibarettir. Daha da açalım; Pythagoras her sayıya bir anlam atıf eder sayısı ise yetkin birsayıdır. Bu sayılar ise burada sadece sayıların asıl anlamlarına dair bir sembollendirmedir.Her şey ondan çıkar, yaşam ilkesi ve yol göstericidir. Eğer onlu sayılar olmasaydı her şey belirsizlik içinde ve karanlıkta kalırdı. Pythagoras'ın isimlendirmesinde Bir sayısı temel sayıdır, tek ve çift sayıları meydana getiren yegane sayıdır. İki sayısı dişiliği ve doğanın bu dişilikten geldiğini ifade eder. Üç sayısı uyum(ahenk) ve düzenle maddenin içerdiği üçlü ögeyi temsil eder. Bu sayı; başlangıcı,ortası ve sonu olan ilk rakamdır. Dört,tanrısal gücü temsil eder. Dört aynı zamanda adaletin de temsilcisidir. Beş sayısı evliliği simgeler. Altı sayısı organik ve hayati varlıkların türlü şekillerini gösterir. Altı aynı zamanda dişilik simgesi olan iki,erkekliği simgelen üç ve mutlak sayı olan bir ile birleştiği için soyların devamını da temsil eder. Yedi sayısı kritik zamanları temsil eder.Ki bunun da sebeplerinden biri esasında yedi sayısının yaşamımızda önemli tarihler ya da numaralandırmalar içerisinde var olmasıdır. Sekiz sayısı ahlak, akıl ve erdemin temsilcisidir. Dokuz sayısı ise dört sayısı gibi adaleti temsil eder. On sayısı ise yetkin bir sayıdır. Her şey ondan çıkar, yaşam ilkesi ve yol göstericidir. Eğer onlu sayılar olmasaydı her şey belirsizlik içinde ve karanlıkta kalırdı. Yani buradaki sayıların her biri burada atfedilen değerlere dair bir sembolizedir. Bu sayıların birbiriyle olan işlemlerindeki sonuçlar da yine buradaki sembolize ile paraleldir.Bundan dolayıdır ki buradaki temel sayılardan oluşmuş kurallar yasa haline gelmiştir. Yani evet, matematiksel yasalar yasadır. Fakat sayıların oluşumunda asıl olarak bunların sembolize edilmiş değerlerin yattığını unutmamak gerekir.[3][1][2]


Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Derman Bayladı. Pythagoras:bir Gizem Peygamberi.
  2. Prof.Dr. Ahmet Arslan. İlkçağ Felsefe Tarihi 1, Sokrates Öncesi Yunan Felsefesi.
  3. Ian Stewart. Matematiğin Kısa Tarihi.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close