Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Yunus Emre Doğan
Üye
8

Matematik Gerçek Mi?

Sizce matematik denen kavram insanların kendi hayal gücüyle uydurduğu belli ihtiyaçlar doğrultusunda çıkan bir kavram olabilirmi ? 1+1=2 bu yazıları sembolleri kuralları kanunları hep kendimiz çıkardık ve bütün bu evrenın bu kurallar üzerine kurulu olduğunu varsayıp düşünceler teoriler öne sürüyoruz . TEKRAR SORUYORUM 1+1 =(GERÇEKTEN) 2 Mİ ?
361 görüntülenme
2
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör

"Matematik gerçek mi?"

Bu sorunun kesin bir cevabı yok. Matematiğin keşfedildiği mi yoksa icat edildiği mi yüzyıllardır tartışılıyor. Bazı matematikçiler ve filozoflar (Platoncular) matematiksel gerçeklerin insanlardan bağımsız olarak var olduğunu savunurken diğerleri matematiğin evreni tanımlamak ve anlamak için insanın yarattığı bir yapı olduğunu düşünüyor. Bu nedenle bu sorunun belirli bir "doğru" ya da "yanlış" cevabı bulunmamaktadır, bu bir felsefi tartışmadır. Yani soru kategoriniz felsefe olmalıdır.[1]

"Matematik kavramının insanların ihtiyaçlarına uygun olarak kendi hayal gücüyle yarattığı bir kavram olduğunu düşünüyor musunuz?"

Tüm Reklamları Kapat

Bazı teoriler matematiğin insanların ticaret, ölçüm ve inşaat gibi problemleri çözmek için yarattığı bir icat olduğunu savunur. Bu temel ihtiyaçlardan daha soyut matematiksel formlar gelişmiştir ve bunlar hâlâ insan hayal gücünün ürünü olabilir. Ancak diğerleri matematiğin insanlardan bağımsız olarak var olduğunu ve bizim sadece bu gerçekleri keşfettiğimizi savunur.

"1 + 1 = 2, biz her zaman bu yazıları, sembolleri, kuralları, yasaları kendimiz yarattık..."

Semboller, notasyonlar ve matematikte kullandığımız kurallar insanlar tarafından icat edilmiştir. "1 + 1 = 2" ifadesi aritmetik için belirlediğimiz tanımlara ve kurallara göre doğrudur. Ancak bu kuralların daha derin, evrensel bir gerçeği yansıtıp yansıtmadığı matematiğin keşif mi yoksa icat mı olduğu yönündeki daha geniş tartışmanın bir parçasıdır.

"Tüm evrenin bu kurallara dayandığını varsayıyoruz ve düşünceler ve teoriler öne sürüyoruz..."

Tüm Reklamları Kapat

Birçok bilim insanı ve matematikçi matematiksel ilkelerin evreni açıklayabileceğini varsayar. Matematik gezegenlerin yörüngelerinden atom altı parçacıkların davranışlarına kadar doğal fenomenleri açıklamakta son derece başarılı olmuştur. Yani matematiğin bu "anlaşılmaz etkisi" evrenin matematiksel yasalara göre işlediği varsayımına yol açmıştır.

Sorunuza net ve direkt cevap arıyorsanız:

Bence cevabın ne olduğunun bir önemi yok. Yoksa bu felsefi kriz günlük hayatı da çok fazla etkiler diye düşünüyorum, örneğin marketten 2 ekmek alınması gerektiğinde. Matematik işimize yarıyor mu, binaların sağlamlığını hesaplamada yarıyor mu, uçakların uçmasını sağlayan aerodinamik hesaplamalarda yarıyor mu, hava durumunu tahmin etmemizi sağlayan modellerde yarıyor mu, ilaçların etkisini ölçmede ve yeni ilaçlar geliştirmede yarıyor mu, müzikte notaların ve ritimlerin düzenlenmesinde yarıyor mu, resimlerde perspektif ve oranları belirlemede yarıyor mu, internetin ve bilgisayarların çalışmasını sağlayan algoritmalarda yarıyor mu, ekonomide piyasaları analiz etmede ve finansal kararlar almada yarıyor mu, trafik ışıklarının düzenlenmesinde ve trafik akışının yönetilmesinde yarıyor mu, spor müsabakalarında istatistikleri analiz etmede ve stratejiler geliştirmede yarıyor mu, uzay araştırmalarında rotaları hesaplamada ve gezegenlerin hareketlerini tahmin etmede yarıyor mu? Evet. Benim için konu kapanmıştır.

Kaynaklar

  1. R. Lamb. How Math Works. (1 Ocak 1970). Alındığı Tarih: 1 Ekim 2024. Alındığı Yer: HowStuffWorks | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close