Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisinin sevgi saygı ve kendini gerçekleştirme basamaklarını inceleyebilir misiniz?

Özellikle saygı ve kendini gerçekleştirme ihtiyaçlarını merak ediyorum. Saygı; toplumda kabul görmek, dışlanmamak mıdır? Kendini gerçekleştirdikten sonra ihtiyaç kalmıyor mu? Kendini gerçekleştirmek nedir? Simüle evrenden gerçek evrene mi geçiyoruz?
798 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

Maslow un ihtiyaçlar hiyerarşisi, aslında insan gelişiminin öngörülen standart bir modeli temel alınarak düzenlenmiştir. Daha sonra değişiklikler vs üzerinde çok konuşulmuştur.

Bu detayları görmezden gelerek, hiyerarşinin sevgi-saygı ve kendini gerçekleştirme kısımlarının, diğerlerinden ayrı ele alınamayacağını unutmadan ele alacağım.

Maslow’a göre eğer hem fizyolojik hem de güvenlik gereksinimleri oldukça iyi tatmin ediliyorsa, sevgi, etkileme ve aidiyet gereksinimleri ortaya çıkacaktır. Kişi birey olarak yaşamını devam ettirmede gerekli temel gereksinimlerini sağlaması sonrası, diğer bireylerle etkileşim ihtiyacını duyacak, aslında toplumu oluşturacaktır. Birey genel olarak grup ya da aile ortamındaki sevecen ilişkilere özlem duyacak ve bu amacında başarı elde edebilmek için yoğun bir çaba harcayacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Toplumumuzdaki tüm insanlar (birkaç patolojik istisna dışında) kendilerini, saygılarını, benlik saygısı ve başkalarının saygınlığı için istikrarlı, sağlam temelli, çoğunlukla yüksek değerlendirmelere ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle, bu ihtiyaçlar iki yan set halinde sınıflandırılabilir. Bunlar, önce güç, başarı, yeterlilik, ustalık ve hoşnutluk, dünyaya karşı güven ve bağımsızlık ve özgürlük arzusudur. İkincisi itibar ya da prestij, statü, şöhret ve şan, hakimiyet, tanınma, dikkat, önem, haysiyet veya takdir gibi arzularımız diyebiliriz. Diğer bireyler tarafından değer görme, varlığının onanması ve kabul edilme. Bu sadece dışlanmamak olarak tanımlanamaz, güçlü sosyal iletişim etkileşimin yanında, değer görme saygınlık söz konusu.

Bu hiyerarşik yapılanmaya göre kişinin kendi potansiyelini, kapasitesini ve yeteneklerini gerçekleştirmesi ve kullanması için kendini gerçekleştirme ihtiyacı vardır. Kişi sevgi ile kurduğu sosyal bağlar, saygınlığının sürdüğü bir toplumsal yapıda birey olmaya başlar. Bu açıdan kendi maddi ve manevi potansiyellerini keşfeder, bu potansiyellerinin gerçekleştireceği hedefler ile ilgilenerek, onları gerçekleştirmeyi yaşam amacı olarak edinebilir. Kişinin kendini gerçekleştirmesi, aslında yaşam içindeki rolünü, amacını, görevini bulma olarak düşünülebilir. Her anlamlı parçanın bütünü oluşturmada oynadığı rol gibi, her birey toplumu oluşturmada bir kişisel rol görev üstlenebilir. Hatta toplumu yönledirme, toplumsal gelişimi sağlamaya kadar gider bu konu.

293 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close