Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mumu Tekin
Üye
1

Mars'taki yaşamı engelleyen biyolojik parametreler nelerdir?

Bu konuda hangi kaynaklara bakılabilir, yönlendirebilirseniz çok sevinirim.
265 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ertuğrul Genç
Öğrenci ,araştırmacı

İnsanoğlunun hayali Mars’a yerleşmek. Roketler, uzay kostümleri, araçları ve daha birçok ürün Mars’ta yaşam için geliştiriliyor. Yüzlerce insan deneyler yapıyor ve Mars’ta yaşamın en kolay halini bulmaya çalışıyor. Bunun yanında kitaplar, dergiler, filmler ve dizilerle topluluklar bu yolculuk için önceden hazırlanıyor. Ancak hepimizin bildiği gibi aslında Mars’ta yaşam o kadar da kolay değil. Peki Mars’ta yaşamı zorlaştıran durumkar neler?

Mars’ın atmosferi %95 oranında[1] karbondioksite sahiptir.

%21 oksijen ve %78 azot bulunan bizim atmosferimize göre Mars’ta maalesef nefes almak imkansız.

Tüm Reklamları Kapat

Dengesiz ekvator sıcaklığı

Mars’ın Güneş’e olan uzak konumu güneş ışınlarının bu gezegen üzerindeki etkisini %40 azaltıyor. Mars’ın ekvatorunda en yüksek sıcaklık gündüz +20, en düşük sıcaklığı ise -40 olarak ölçülüyor. Bu değer aşılması zor olmamakla beraber insan fizyolojisine çok da uygun görünmüyor.

Mars, Dünya’daki hava basıcının sadece %10’una sahip.

Bilim insanları %10 basınçta dahi bitki yetiştirilebileceği söylese de, yerçekiminden dolayı bitkilerin nasıl büyüyeceği merak konusu. Belki de sera etkili balonlar kullanılabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Mars’ın yüzeyinde bulunan donuk su

Bilim insanları Mars’ın yüzeyinde yaklaşık 4 milyon metereküp su bulunduğunu belirtiyorlar. Bu durumda bu buzların eritilmesiyle belki de sera etkisi oluşturulabilir ve bitki yetiştirilmesi uygun olabilir. (Akıllara nükleer füzelerle Mars’ın vurulması planı geliyor)

Mars’ın 1 yılı Dünya’da 2 yıla eşit.

Mars’taki bir gün 24 saat 39 dakika ancak Mars’ın bir yılı Dünya’ya göre 2 yıl. Bu da sezonların Dünya’ya göre daha uzun olmasına neden oluyor. (Not: Bir Mars yılı 687 gün)

Dünya ile iletişim

Dünya ile iletişim kurmak uzaklıktan dolayı 21 dakika. Yani siz bir alo diyeceksiniz ve karşınızdaki 21 dakika sonra cevap verecek. Can sıkıcı olmalı, belki de zamanla bu sorun çözülür 🙂

Uzun süreli Mars yolculukları insan eklemlerini geri dönülmez derecede deforme ediyor. Yani muhtemelen Mars’a gittikten sonra eklemler oraya alışacak ve Dünya’ya tekrar dönmede sıkıntı yaşayacaksınız. Kim bilir belki de daha geri gelmek istemezsiniz..

Daha bilmediğimiz ve Mars’a yerleşmeye yaklaştıkça önümüze çıkacak birçok engelin varlığına da eminiz.

Kaynaklar

  1. Haberuzay. Mars’ta Yaşamın Önündeki Engeller. (26 Eylül 2015). Alındığı Tarih: 17 Kasım 2022. Alındığı Yer: nurdanhaber | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close