Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Mars'taki bir uzay aracına radyo dalgaları nasıl gönderilebiliyor?

Güneş sistemi içerisinde sürekli dönmekte olan iki gezegen söz konusu. Ayrıca Dünya'dan Mars'ta ki uzay aracını kontrol eden operatörün komutları kaç dakikada araca ulaşıyor? Araç nasıl idare edilebiliyor?
2,556 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
209K UP
Astrofizik meraklısı...

Hem gezegenimizin hem de Mars'ın yörüngesinde, güneş sistemi iletişim uyduları bulunur. Yerden gönderilen sinyal, önce yörüngedeki uyduya, oradan Mars'ın yörüngesindeki uyduya daha sonra da Mars yüzeyindeki sondaya ulaşır.

Radyo sinyalleri ışık hızında ilerler ve ortalama 20 en geç 24 dakikada sondaya ulaşır. Hesaplamalarda sinyaller için minimum 4, maksimum 24 dakika belirlenmiştir. Mesela, Mars'ta bulunan Curiosity ile ortalama 13-18 dakikalık sinyal gecikmesi yaşanır.

Tüm Reklamları Kapat

Aracın idaresi yarı zamanlı gerçekleşir. Operatör, Mars'ın yörüngesinde bulunan uydudan çekilmiş görüntülerden, aracın gideceği yeri seçer sonra bu bilgiyi sinyal ile önce dünyadaki uyduya oradan Mars'ın uydusuna ve sondaya gönderir. Sonda yeniden programlanır. Mars'ın uydusundan aldığı GPS verileri ile yeni hedefine yola çıkar. Bu noktadan sonra araç gideceği yere kadar hiç bir yardım almadan kendi sensörleri ile ilerler, fotoğraf çeker. Hatta önemli durumlarda kendi karar vererek durabilir. Aracın yol alacağı süre boyunca, dünyada bulunan operatör, yeni bir hedef seçerek yeni bir sinyal gönderebilir. Böylelikle araç, hedefe vardığında yeni bir komut alıp, çok beklemeden devam edebilir. Maalesef bu durum çok zaman alır, çünkü zemini sadece uzaydan görebiliyorsunuz ve aracı tehlikeye atmadan ilerleyebilmek için kısa mesafe hedefleri ile güvenli ilerlemek istersiniz. O yüzden, zorunlu bir durum yoksa, araç "bi de şuraya bakalım, bi de burayı gezelim" diye dolaştırılmaz.

Sondalar modüler yazılım ile donatılmıştır. Her birimin kendine ait yazılımı ve işlemcisi vardır ama yine de her şeyi kontrol eden bir ana bilgisayar da bulunur. Ana bilgisayar bozulsa bile, operatör diğer birimlere ulaşabilir. Sondanın bir de güvenlik yazılımı bulunur. Operatör bu yazılıma müdahale edemez. Acil durumlarda sonda kendini kapatabilir veya yeniden başlatabilir. Pathfinder ve Curiosity ile birden fazla kez yaşandı ve görev sürelerinin uzamasına katkısı oldu.

638 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close