Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

Marksizm'in tarih anlayışı Doğu'yu nasıl yorumlar?

Fakat Doğu Medeniyeti'nin tam olarak bu aşamalardan geçtiği söylenemez. Tarihsel materyalizm Doğu medeniyetinin tarihsel gelişimi hakkında ne der? Doğu kültürünün Batı medeniyetinin egemenliğine girişi hakkında nasıl yorum yapar? Doğu'yu konu alan Marksist kitaplar var mı?
238 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Kağan Köseoğlu
Sosyalizm tarihini araştırıyorum

Her ne kadar Mezopotamya, Çin ve Hindistan gibi günümüzde "Doğu" dediğimiz yerde yer alan medeniyetler; insanlık tarihinin önemli bir kesminin oluştuğu bölgeler de olsalar, özellikle Orta Çağ- Yeni Çağ'dan itibaren bu medeniyetler, Avrupa medeniyetlerinin gelişimine yenik düşmüştür. Örneğin Çin'i ele alalım. Çin medeniyetinin kurulduğu coğrafya, inanılmaz derecede zengindir. Toprağı bereketlidir, su kaynakları zengindir. Dolayısıyla bu bölgede inanılmaz bir nüfus patlaması yaşanmıştır. Aynı şeyi Hint medeniyeti veya Japon medeniyeti için de rahatça söyleyebiliriz.

Madem böyle, Doğu medeniyetleri pek çok alanda bu kadar şanslı, o halde neden bilimsel gelişmeler bu bölgeden ziyade Batı'da gelişti?

Bu soruyu cevaplamak için zamanın şartlarına göz atmalıyız. Doğu medeniyetleri genel olarak içlerine kapanık medeniyetlerdir. Kültürel alışverişi Batı'daki kadar etkili gözlemleyemeyiz. Fakat aynı şeyi Batı için söyleyemeyiz. Mesela bizim Makedon olarak bildiğimiz Büyük İskender sayesinde özellikle zamanın Yunan eserleri Mısır'a, Mezopotamya'ya ve İran'a ulaşmıştır. Ya da Orta Çağ Avrupa'sı, büyük oranda -kıt da olsa- her yere yayılan Roma felsefesinden etkilenmiştir. Ya da daha yakın zamana göz atacak olursak, 19. ve 20. yüzyıl Avrupalı bilim insanları, sıklıkla toplanmış, mektuplaşmış, kitaplar yazıp bu kitapları Avrupa'nın her ülkesine yaymış, devletleri de bilim için büyük bütçeler ayırmıştır. Buna rağmen 20. yüzyıla kadar Asya'nın -Avrupa etkisindeki Ruslar ve bazı sömürge ülkeleri hariç- bilim konusunda herhangi bir uzlaşma, bilgi alışverişi ya da özel bir bilimsel çabada bulunduğunu söyleyemeyiz. 20. yüzyıldan itibaren başlayan bilimsel çalışmalar da -Özellikle SSCB, Çin, Güney Kore ve Japonya- büyük oranda Batı etkisinde, Batı'yla rekabete girmek için gelişmiş bilimsel uğraşılardır.

Tüm Reklamları Kapat

Marx'a dönecek olursak, Marx'ın tarih anlayış bildiğim kadarıyla materyalizm esaslıdır. Yani tarihi belirleyen şey; insanlar, koşullar ve sosyal durumlardır der bize Marx. Aslında burada Marx'ın dediğine ters bir durum yoktur. Çünkü yaptığı tanım, en kısa tabirle diyalektik temellidir.

Doğu'nun gelişimsel sürecindeki bu kargaşa yığınının sebebi muhtemelen emperyalizm etkisi altında kalmasıdır. Özellikle coğrafi keşiflerden sonra, Doğu büyük oranda Avrupa sömürgesi altında kalmıştır. Bu da beraberinde -kısmi de olsa- kültür alışverişini getirmiştir. Özellikle ABD ve Büyük Britanya gibi büyük teknoloji ve bilim öncülerinin çokça etkisinde kalan Güney Kore, Japonya, Tayvan, Singapur, Avustralya, Yeni Zelanda gibi ülkeler; yüklü bilgi alışverişi sayesinde hızla gelişmiştir ve diğer Asya ülkelerinden ayrışmışlardır.

Çin ve Sovyetler Birliği bu açıdan biraz ayrışırlar Batı'dan. Zira bu devletler, Batı etkisinde gelişmekten ziyade Batı'ya karşı gelişmeyi amaçlar. Batı'daki hızlı teknoloji gelişimi, kapitalist kâr amacı uğrunda gelişmeyi amaçlar. Önce Sovyetler, daha sonra da Çin buna muhalefet etmiştir. Ki bu sayede Uzay çalışmaları, nükleer enerji çalışmaları ve makineleşme büyük oranda ilerlemiştir. Sovyetler Birliği ve Çin de kendi arasında ayrışırlar ama buna şimdilik değinmeyeceğim.

Kitap konusunda önerebileceğim bir kaynak yok fakat konu olarak özellikle Asya'nın sömürgeleşme sürecini ve Soğuk Savaş dönemini araştırmanızı önerebilirim.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close