Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Onur Ömer Örük
Üye 23 Aralık 2021 3 Cevap
3

Marksizm bilim midir?

1,182 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Serhan Erkanlı
Öğrenciyim 1 ay önce

Karl Marx Ekonomi-Politik kuramını ortaya atarken aslında birçok bilim dalına ya ucundan kıyısından ya da doğrudan dahil olmuştur. Ekonomi-Politik tahlili genel hatlarıyla İktisadi Bilimler altında özellikle incelenen bir başlıktır. Bu yüzden rahatlıkla bilimsel bir çalışmadır denilebilir Marksizm için. Ancak yine de yeterli olmayıp idealist felsefenin karşısında materyalist yaklaşımın tamamlanması sürecinde Marksizm bilimsel sosyalizm kavramıyla beslenir. Doğadaki hiçbir oluşun veya yok oluşun bilimsel izahatlar dışında gelişemeyeceği düşüncesindedir. Size güzel bir kaynak önersinde de bulunacağım.[1]

Kaynaklar

  1. Friedrich Engels. Ütopik Sosyalizm Ve Bilimsel Sosyalizm.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 ay önce

Tabi ki değil, fakat!

Kendisi değil, üstüne oturduğu temel kaide bilimdir.

Çünkü kaynağını bilimsel yöntemden ve bilimsel yöntemin dayandığı diyalektik materyalizmden alır. Doğa ve doğanın diyalektiği çıkış noktasıdır. Sınanabilir, deneye ve gözleme açık, doğrulanıp yanlışlanabilir bir öğretidir.

Tüm Reklamları Kapat

Alt yapı olarak ortaya koyduğu ekonomi, üretim üzerinden doğa, üstüne inşa ettiği ve üst yapı olarak tarif ettiği siyaset ise diyalektik-materyalist temellidir.

Bilim ile ayrıca örtüştüğü bir alan da dinamik oluşu ve mutlaklığı reddedişidir. Kendini mutlak olarak dayatmaz. Devinim ve devrim amentüsüdür. Felsefeyi ve vesile olduğu bilimi, dünyayı ve yaşamı yorumlamakla sınırlamaz, aksine dönüştürüp geliştirmekle de mükellef tutar ve bu süreçlerin inşasında kendini tamamlanmış bir öğreti olarak değil, gelişime ve değişime açık bir kılavuz olarak tanımlar.

Sonuç olarak diyebiliriz ki; Marksizm bir bilim değildir fakat bilimseldir. Reddettiği ve kanıtları ile doğa ve yaşama düşman olarak işaret ettiği, yüzyılların egemenliğine ve deneyimine sahip kapitalizmin, bütün karşı çabalarına rağmen onu çürütememesinin nedeni de budur.

Doğru kaynaktan ve ön yargısız şekilde okuduğunuzda bunu çok net göreceğiniz konusunda zerrece kuşkum yoktur! Sevgiyle…

Kaynaklar

  1. Friedrich Engels. (2016). Doğanın Diyalektiği. Yayınevi: Yason Yayınları. sf: 356.
  2. Nikitin. (1990). Ekonomi Politik. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 439.
  3. Karl Marx. (1999). Grundrisse 1. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 405.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Vedat Koçoğlu
Vedat Koçoğlu
108K UP
Felsefeciyim 28 Aralık 2023

Marksizm bir din gibi hareket eder bütün felsefesi dogmatiktir,bilimle uzaktan yakından ilgisi yoktur ve bilim bütün dogmaları reddettiği için marksizmi de reddeder ve felsefesini de öğrendiğiniz de bir fantazi olduğunu anlarsınız.[1]

Kaynaklar

  1. Michael Löwy. Marksizm Ve Din. sf: 160.
5
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close