Tabi ki değil, fakat!
Kendisi değil, üstüne oturduğu temel kaide bilimdir.
Çünkü kaynağını bilimsel yöntemden ve bilimsel yöntemin dayandığı diyalektik materyalizmden alır. Doğa ve doğanın diyalektiği çıkış noktasıdır. Sınanabilir, deneye ve gözleme açık, doğrulanıp yanlışlanabilir bir öğretidir.
Alt yapı olarak ortaya koyduğu ekonomi, üretim üzerinden doğa, üstüne inşa ettiği ve üst yapı olarak tarif ettiği siyaset ise diyalektik-materyalist temellidir.
Bilim ile ayrıca örtüştüğü bir alan da dinamik oluşu ve mutlaklığı reddedişidir. Kendini mutlak olarak dayatmaz. Devinim ve devrim amentüsüdür. Felsefeyi ve vesile olduğu bilimi, dünyayı ve yaşamı yorumlamakla sınırlamaz, aksine dönüştürüp geliştirmekle de mükellef tutar ve bu süreçlerin inşasında kendini tamamlanmış bir öğreti olarak değil, gelişime ve değişime açık bir kılavuz olarak tanımlar.
Sonuç olarak diyebiliriz ki; Marksizm bir bilim değildir fakat bilimseldir. Reddettiği ve kanıtları ile doğa ve yaşama düşman olarak işaret ettiği, yüzyılların egemenliğine ve deneyimine sahip kapitalizmin, bütün karşı çabalarına rağmen onu çürütememesinin nedeni de budur.
Doğru kaynaktan ve ön yargısız şekilde okuduğunuzda bunu çok net göreceğiniz konusunda zerrece kuşkum yoktur! Sevgiyle…
Kaynaklar
-
Friedrich Engels. (2016). Doğanın Diyalektiği. Yayınevi: Yason Yayınları. sf: 356.
-
Nikitin. (1990). Ekonomi Politik. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 439.
-
Karl Marx. (1999). Grundrisse 1. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 405.