Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ezgi Varol
Ezgi Varol
71K UP
Üye 16 Aralık 2023 2 Cevap
14

Marketlerde satılan probiyotik shot ya da kefir gibi besinlerden gerçekten ihtiyacımız olan probiyotikleri sağlayabilir miyiz?

1,799 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Alirıza Arıbaş
2yıl probiyotik takviyesi kullandım. 20 Mart

Merhaba,

Endüstriyel yöntemlerle üretilmiş birçok gıdanın etiketinde belirtildiği gibi vitamin, mineral yada probiyotik/prebiyotik içeriklerinden tam olarak biyoyararlanım mümkün değildir. Emilimi etkileyen birçok faktör vardır.[2] Özellikle market raflarındaki kefir ürünlerinde bu durum belirgindir. Örneğin sadece birkaç firmanın kefir ürünü 1 milyar bakteri içeriyor ve koruyucu madde eklenilmiyor. Her bir bardak (200ml) porsiyonda yeterli miktarda probiyotik almış oluyorsunuz. Diğer birçok markanın kefir ürünlerinde ise mayalama yöntemi ve koruyucu katkı açısından fark var. Halk deyimiyle kefir aromalı süt ürünü olarak bahsedilebilir. Bu tip ürünler size gerekli probiyotik miktarını sağlamaz ama lezzetli tad almanızı sağlar.

Ciddi probiyotik eksikliğinizi eczanelerde bulunabilen probiyotik gıda takviyeleri ile tamamlayabilirsiniz. Her durum için ayrı probiyotikler var. Örneğin psikolojik sağaltım, sportif faaliyet destekleyici, huzursuz bağırsak sendromu gibi.

Tüm Reklamları Kapat

Nöral terapi ve probiyotik konusunda ekteki kaynaklar da yardımcı olabilir.[1]

Saygılar.

129 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Hüseyin NAZLIKUL. (2024). Probi̇yoti̇kler - Prebi̇yoti̇kler Ve Bağişiklik Si̇stemi̇. Bilimsel Tamamlayıcı Tıp Regülasyon ve Nöral Terapi Dergisi. | Arşiv Bağlantısı
  2. wikipedia. Biyoyararlanım. Alındığı Tarih: 20 Mart 2024. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Murat Ak
Murat Ak
1,649 UP
20 yildir Rusya da yasiyorum 21 Mart

Merhabalar ,

Kefir Rusya"da gunluk besin tuketiminde cok buyuk bir yer tutar.

Kefir, vücuttaki önemli süreçleri etkileyen birçok biyolojik olarak aktif bileşik içerir. Örneğin ürün yaklaşık 30 benzersiz probiyotik türü içerir. Bunlar "iyi bakterilerdir", bağırsak sağlığını iyileştirir, sindirimi normalleştirmeye yardımcı olur ve bağışıklık sistemini desteklerler. Kefir, yoğurt gibi diğer fermente süt ürünlerinden çok daha fazla bakteri ve maya içerir. Tabii ki uzerinde her kefir yazan urunun bu kriterleri tasimasi dusunulemez.

Tüm Reklamları Kapat

Kefirin daha faydali ve icindeki bakterilerin daha yogun ureyebilmesi icin Termostatik kefir denilen mayalama turu kullanilmaktadir. Imkaniniz varsa bu kefir turu tercih edilmelidir. Bu mayalanma ve hazirlanmanin buyuk kaplarda degil kullanilacagi ya da son tuketiciye ulasacagi kucuk hacimli kaplarda yapilmasiyla saglanir. Bu yontemle uretilen kefirin tadi , yogunlugu ve aramasi kendi icinde diger kefir turlerinden farklidir. Bunlar diger kefir uretimine gore daha maliyetli oldugu icin cok fazla tercih edilmemekle birlikte daha pahali olmasinda ragmen kendi tuketici grubu da olumustur.

Asagida BBC linkinde bunula ilgili yapilan deneyden bir alinti:

Yapilan calismada , Gönüllülerimizi üç gruba ayırdık ve her birinden bireysel olarak mikrobiyomumuzu iyileştirecek gibi görünen yöntemlerden birini dört hafta boyunca kendileri üzerinde denemelerini istedik.

İlk grubumuz, marketlerde satılan, genellikle midenin asidik ortamında hayatta kalabilen ve doğrudan bağırsaklara gidebilen bir veya iki bifidobakteri içeren probiyotik bir içecek içmeye başladı.

Tüm Reklamları Kapat

İkinci grup, geleneksel fermantasyonla üretilen ve bir dizi bakteri ve maya içeren kefir'e geçti.

Üçüncü grup, besin takviyesi ve prebiyotik olan doğal bir polisakkarit olan inülin açısından zengin yiyecekler yemek zorundaydı.

Prebiyotikler, halihazırda bağırsaklarımızda yaşayan “iyi” bakterileri besleyen maddelerdir ve inülin, yer elması, hindiba kökü, soğan, sarımsak ve pırasa gibi besinlerde bulunur.

Öğütülmüş armut faydalı bir prebiyotiktir

Ne olduğunu, neden önemli olduğunu ve bundan sonra ne olacağını hızlı, basit ve net bir şekilde açıklıyoruz.

Hikayenin sonu Podcast Reklamcılığı

Deneyimizin sonunda inanılmaz bir şey keşfettik.

Probiyotik içeceği içen grupta kilo kontrolüne iyi gelen bakteri Lachnospiraceae'de hafif bir artış görüldü ancak değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı değildi.

Diğer iki grup daha belirgin değişiklikler gösterdi.

Prebiyotik açısından zengin gıdalar yiyen grup, bağırsaklarında bağırsak sağlığımıza iyi gelen bir bakteri türünün varlığını önemli ölçüde artırdı; bu, diğer bilim adamlarının da gösterdiği bir sonuç.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak en büyük değişiklik kefir içen grupta yaşandı.

Bu gruptan gönüllüler, bildiğimiz gibi bağırsaklarımız üzerinde olumlu etkiye sahip olan ve laktoz intoleransı ve turist ishali (bir kişide bağırsaklardaki değişikliklerden dolayı oluşabilecek ishal) gibi durumlarda yardımcı olan laktobasil kolonisinde keskin bir artış gösterdi. iklim, su ve yiyecek - yani olağandışı mikroplarla karşılaşıldığında).

Araştırmamızda bize yardımcı olan Cork'taki Teagasc araştırma merkezinden Dr. Paul Cotter şöyle açıklıyor: "Fermente gıdalar doğası gereği oldukça asidiktir, dolayısıyla bu mikroplar bu tür bir ortama uyum sağlayacak ve asidik ortama dayanacak şekilde evrimleşmiş olmalı". "İşte bu yüzden" mideden geçerek bağırsaklardaki ortamın oluşumunu etkileyebilirler.”

Tüm Reklamları Kapat

185 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Dr. Michael Mosley. Кефир Улучшает Микрофлору Кишечника. Научное Доказательство - Bbc News Русская Служба. (31 Ocak 2017). Alındığı Tarih: 21 Mart 2024. Alındığı Yer: BBC News | Arşiv Bağlantısı
  2. rbc news. Насколько Полезен Кефир: Что Говорят Эксперты. Alındığı Tarih: 21 Mart 2024. Alındığı Yer: rbc news | Arşiv Bağlantısı
  3. Владимир Астапкович. Дар Небес" От Стресса И Для Пищеварения: Полезные Свойства И Вред Кефира. Alındığı Tarih: 21 Mart 2024. Alındığı Yer: Ria news | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close