Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Marjinal tüketim eğilimi kişiden kişiye değişiklik gösterir mi? Arada bir fark varsa bu farkın nedeni ne olabilir?

423 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
C. Caner Telimenli
Popüler Bilim Yazarı

Evet, marjinal tüketim olayı hangi boyutta ele aldığınıza göre farklılık gösterebilir.

Öncelikle ekonomi bilim dalı diğer bilim dalları gibi kesin sonuçlar vermez, çünkü sonuç üretmek için kullandığı verilerin çoğu genellemelerden gelmektedir. Bu da varılan yargıların her zaman bir miktar belirsizlik içermesine sebep olur. Bu konuda bu durum ile yakından ilişkilidir. Çünkü marjinal tüketim bir ülke için hesaplanabileceği gibi belli bir grup ya da birey için bile hesaplanabilir. Ancak daha küçük birimlere indikçe çözünürlük oranı artarak daha güvenilir veri oluştursa da ülke çapında yapılan bir çalışmada bu çözünürlüğe ulaşmak pratik olarak imkansız olabilir, çünkü bir ülkedeki her bireyin marjinal tüketimini hesaplamak büyük bir iş yükü oluşturur. O yüzden bu tür araştırmalar bireyleri tek tek inceleyerek değil şirketlerin satış oranları gibi daha genel veriler ele alınarak hesaplanır.

Ve gene evet, marjinal tüketim kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Çünkü tüketim gelir ile yakından ilişkilidir, ve belli oranda serbest piyasa politikaları izleyen her ekonomide bireyler arasında gelir farkları mevcuttur. Bunun dışında tüketim sadece ihtiyaca bağlı bir durum olmadığı için ayrıca kişinin ihtiyaçları ve tercihleri de olayı bireysel boyutta incelediğimizde önem kazanır. Sonuçta tarım sektöründe çalışan ya da sadece bahçıvanlık ile ilgilenen birinin bahçıvanlık gereçleri alması normaldir.

Tüm Reklamları Kapat

Bireysel boyutta bu olayı irdeleyen çok çalışma yok, ancak düşük gelirli insanların tüketim davranışları ve ekonomik kalkınma paketlerinin bu kişilerin marjinal tüketimi üzerindeki etkisi ile ilgili bir çalışmayı eke bırakıyorum.

265 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Christopher D. Carroll, Jiri Slacalek and Kiichi Tokuoka, et al. (European Central Bank Working Paper, 2014). The Distribution Of Wealth And The Marginal Propensity To Consume. Not: https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/scpwps/ecbwp1655.pdf Sayfa 8 ve14..
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close