Evet, marjinal tüketim olayı hangi boyutta ele aldığınıza göre farklılık gösterebilir.
Öncelikle ekonomi bilim dalı diğer bilim dalları gibi kesin sonuçlar vermez, çünkü sonuç üretmek için kullandığı verilerin çoğu genellemelerden gelmektedir. Bu da varılan yargıların her zaman bir miktar belirsizlik içermesine sebep olur. Bu konuda bu durum ile yakından ilişkilidir. Çünkü marjinal tüketim bir ülke için hesaplanabileceği gibi belli bir grup ya da birey için bile hesaplanabilir. Ancak daha küçük birimlere indikçe çözünürlük oranı artarak daha güvenilir veri oluştursa da ülke çapında yapılan bir çalışmada bu çözünürlüğe ulaşmak pratik olarak imkansız olabilir, çünkü bir ülkedeki her bireyin marjinal tüketimini hesaplamak büyük bir iş yükü oluşturur. O yüzden bu tür araştırmalar bireyleri tek tek inceleyerek değil şirketlerin satış oranları gibi daha genel veriler ele alınarak hesaplanır.
Ve gene evet, marjinal tüketim kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Çünkü tüketim gelir ile yakından ilişkilidir, ve belli oranda serbest piyasa politikaları izleyen her ekonomide bireyler arasında gelir farkları mevcuttur. Bunun dışında tüketim sadece ihtiyaca bağlı bir durum olmadığı için ayrıca kişinin ihtiyaçları ve tercihleri de olayı bireysel boyutta incelediğimizde önem kazanır. Sonuçta tarım sektöründe çalışan ya da sadece bahçıvanlık ile ilgilenen birinin bahçıvanlık gereçleri alması normaldir.
Bireysel boyutta bu olayı irdeleyen çok çalışma yok, ancak düşük gelirli insanların tüketim davranışları ve ekonomik kalkınma paketlerinin bu kişilerin marjinal tüketimi üzerindeki etkisi ile ilgili bir çalışmayı eke bırakıyorum.
Kaynaklar
- Christopher D. Carroll, Jiri Slacalek and Kiichi Tokuoka, et al. (European Central Bank Working Paper, 2014). The Distribution Of Wealth And The Marginal Propensity To Consume. Not: https://www.ecb.europa.eu/pub/pdf/scpwps/ecbwp1655.pdf Sayfa 8 ve14..