Aslinda manyetik alan çizgileri arasında boşluk yok. Boşluk sadece manyetik alanın etkisini görebildiğimiz belirli bir düzene göre dizilmiş demir tozlarının arasında.
Vektörel alan, tanımı gereği ya uzayın her noktasına bir vektör yerleştirir. Yani manyetik alan kavramı ile aslında uzayın her noktasına bir manyetik alan vektörü yerleştirmiş oluruz.
Manyetik alan içine demir tozu koyduğumuzda demir tozları bu manyetik alanından kaynaklanan kuvvetler etkisi ile yönelir, düzenli bir şekil oluşturur. Bu şekil manyetik alan çizgilerini temsil eder. Bu şekilde boşluklar olmasının iki sebebi şu şekildedir.
Demir tozlarının şekilleri yanyana geldiklerinde arada boşluk bırakmayacak şekilde olabilir. Mesela bir üçgenin tepesi ile bir kare birbirine temas ettiğinde birleşme noktalarında mutlaka boşluk kalır.
İkincisi ve belki de daha belirleyici olanı, demir tozları ferromanyetik karakterde olduğu için manyetik alan içine konulduklarında kendileri de manyetize olurlar, yani küçük birer mıknatıs gibi davranırlar. Her biri küçük birer mıknatıs gibi davranan demir tozlarının oluşturduğu şekil gereği, demir tozları bazı bölgelerde birbirini çekebilirler bazı bölgelerde ise birbirlerini itebilirler. Çünkü iki tane mıknatısın birbirini itmesi ya da çekmesi, birbirlerine göre nasıl yönlendiklerine bağlıdır. İşte birbirlerini ittikleri bölgede aralarında boşluklar oluşur. Elbette demir tozlarının birbirlerine bu şekilde itmesi ya da çekmesi, manyetik alanın demir tozlarının yönlendirmesi ile kıyaslandığında küçük bir öneme sahiptir.