Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ali Ali
Ali Ali
1,330 UP
Üye
8

Mantık kuralları nasıl bulundu, doğruluğunu nasıl kontrol edebiliriz ve yanlışlanabilir mi?

1,093 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Bilim Meraklısı
Araştırmayı seven bir insan

Mantık bir kabul meselesidir. Bu kabul meselelerini aştıktan sonra belirli kalıplaşmış zihin modellerine göre karşılaştırmalar yapılarak bir sonuca ulaşılır buna mantık denir. Yani siz 2+2'nin 4 olduğuna inanırsanız 2+2=4 eder. 2+2=5 olduğuna inanır veya kabul ederseniz sonuç 5 çıkacaktır. Ayrıca mantığın doğadan ilham aldığına inanıyorum çevrenize dikkatli bakarsanız fark edersiniz.

241 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Mantık kuralları mutlak değildir. Bu kurallar evrenle ve fizikle oluşmuştur. Nedensellik süreci ve zamandaki olayların sırası ile yani zamanın okunun yönü sayesinde bu kurallar zihinlerimizde oluşur. Var olanın var olmaya devam etmesi ve takip edilebilirlik mantık kurallarının varlığının nedenidir. Bu anlamda evrendeki fizik kurallarındaki istikrar sayesinde mantık kuralları vardır. Örneğin Cisimlerin bir var olup bir yok olduğu evrende bunun nasıl olduğuna dair kurallar yoksa hiç bir mantık geliştiremez siniz. Dolayısıyla cisimlerin uzay zamanda varlıklarının istikrarlı olması mantığın temelidir. Bu sayede mantık kuralları ortaya çıkar. Bütün zihnimizdeki kurallar evrendeki fizik yasaları sayesinde var. Mantık kurallarını mutlak zannedenler ne yazık ki mantık denen şeyin aslında evrendeki fizik yasalarının tanımak, deneyimlemek ve öğrenmek sayesinde oluşan kurallar olduğunu ve bunların mutlak olmadığını ve başlangıcı olduğunu anlayamazlar. Onlar mantık kurallarına mutlaklık atfederler. Bu şu demek bunlar ezelden ebede var demektir. Oysa kuantum fiziği bile bu evrende mikro seviyede mantık kurallarının ihlal edebilecek bir tablo sunar. (örneğin zamanla ilgili kronolojik sıralamaya ihlal etmek gibi) Kuantum fiziğideki metinlerde sıkça göreceğiniz sağduyuya aykırılık olarak ifade edilen durum aslında sağ duyu ile mantık kurallarını kast ederler. Çünkü bunlar makro seviyede deneyimlenen ve öğrenilen kurallara aykırıdır. Mantık kurallarını mutlak zannedenler büyük yanılgı içindedirler çünkü mantık kuralları bir çok konuda bu evrende bile mutlak olmaktan (mikro seviyede) çıkıyor. Kaldı ki fizik kurallarının deneyimlenmesi ile oluşan mantık kurallarının (bildiğimiz) fizik kurallarının bigbang ile başlangıcı olması karşında mantık kurallarına mutlak bir değer atfetmenin hiç bir temeli esasen yoktur. Yerine göre Çok bağlandığımız mantık kurallarının mutlak olmadığını anlamak korkutucu bir durumdur. Çünkü mantığı ve kurallarını biz üretmedik evren üretti. Bunların sonu ve sınırı olduğunu bilmek insan için korkutucu bir durumdur. Çünkü mantık yoksa geride tutunacak hiç bir şeyimiz kalmaz. Neyin ne için var olduğunu anlayamamak durumunda beynimiz için bir şok vardır. Tutarlılığın başlangıcı ve bitişi olduğunu bilmek bütün beynimizi allak bullak edecek kadar derin bir sarsıntı yaratır. Çünkü bizim için herşey suanki haliyle anlamlı ve tutarlı. Hayat 'kendi içinde' çok mantıklı ve sonuç olarak tüm bu mantığı evren üretmiş oluyor. Bu tabloda bunu biz ürettik diyemeyiz. Biz sadece evrende olan tabloyu kullanarak bunları geliştiriyoruz.

Son olarak uzay zaman tutarlılığı lokal olarak vardır yani mantığımızın da anlamı şuanda bile lokal durumdadır. Mega boyutta evrende zaman ve uzay tutarlılığının da bittiği de bugün bir çok fizikçi tarafından ifade ediliyor.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close