Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Manipüle edilmiş bir kişinin bunu fark etmesini nasıl sağlayabiliriz?

Manipülasyon, zayıf iradeli insanlar üzerinde daha büyük bir etkiye sahiptir ve gerçeği görmeyi zorlaştırır. Böyle bir durumda ne yapmalısınız? Bu adamı bu bataklıktan nasıl kurtarabilir?
676 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Beynin işleyişinde kendisine gelen bilgiyi kendi hali hazır yerleşmiş veri tabanına ve yapısına göre değerlendirme durumu diyebileceğimiz bir durum vardır. Bu nedenle bir insanın bir konuda düşüncesinin değişmesi için zihninde daha köklü olan ve zihnindeki bilgi veya düşünce hiyararjisinde (bir nevi bilgilerin ve düşüncelerin zihinde kümelendirildiği veya sınıflandırıldığı beyin içi bilgi hiyerarjisi yapısı diyebilriz) daha üst konumlardaki yerleşmiş düşüncelerinin değiştirilmesi gerek. Bu yapılmadan muhtemelen asla o anda sizin söylediğinizin üzerinde etkisi olmayacaktır. Söylediğiniz şey duvara çarpmış gibi hiç bir şey ifade etmez. Öyle ki çok çok açık bir durumu dile getirmiş bile olsanız o kişi bunu gene de anlamaz veya göremez. Beyin bir nevi kendini yerleşmiş yapısı nedeniyle kapatmış durumdadır diyebiliriz bu duruma. Çünkü yerleşmiş bu düşünceler o kişinin düşünme biçimini, algılama şeklini belirler yani bu önceki yerleşmiş düşünce biçimi o kişinin değerlendirme kriterleri olarak referansı durumuna gelmiştir. Bu nedenle manipülasyonu düzeltmek için uzun süreli bir değişim dönüşüm süreci gerekir diyebiliriz. Anlık bir etki doğurmak da yine benzer sebeplerle çok çok zordur insanlar üzerinde. Tabi işin bir de karşınızdakinin rasyonel bir yaklaşımı olup olmadığı kısmı var ki eğer karşınızdakinin çok katı dokunulmaz yerleşmiş tabuları ve dogmaları varsa işiniz çok daha zor. Rasyonel bir yaklaşımda olmayan kişiler neden sonuç ilişkileri ile düşünmek yerine genelde zihinlerine yerleşmiş kalıp düşüncelerle düşünür ve hareket ederler. Bu nedenle onlara ifade ettiğiniz şeyler ancak zihinlerindeki bu hazır düşüncelerine uygunluğu ölçüsünde etki edebilir. Buna uymayan şeyleri ise direk red etme eğilimi taşırlar.

Yine kişilerin kavramlara yüklediği öznel anlam sınırları da düşünce biçimini büyük ölçüde belirler. Özellikle kavramlar üzerinde sorgulama yapmayan ve kavramları 'kavram gelenekçiliği' (veya kavram veya algı şartlanması da denebilir) diyebilecegimiz şekilde etiketçi ve kalıp halinde zihnine yerleştirmiş kişilerin kavramların özünde temsil ettiği şeye inmek yerine, öznel sınırlar ve algılama biçimleri ile kavramları algılaması da düşünce biçimlerinin insanlar arasında çok değişmesine ve farklılaşmasına neden olan en önemli faktörlerden biridir. Söz gelimi bayrağı zihnine gelenekçi bir biçimde kutsal olarak yerleştirmiş birine rasyonel bir biçimde bayrağın sadece bir sembolden ibaret olduğunu , bayrağın değil onun sembol olarak temsil ettiği asıl şey olan bağımsızlığın önemli olduğunu anlatamazsınız. Bunu bu kisinin anlaması için herşeyden önce kendi zihnindeki kavramların ardında ne tür bir algılama biçimi olduğunu sorgulaması lazım. Bu da ancak bilinçle ve rasyonel bir yaklaşımla olabilir. Aksi halde o kişi asla gerçek öze erişemez ve düşüncelerini değiştiremez. Yine mesela nesnelerin renkleri denince algısındaki şartlanma ile nesnelerin gerçekten renkleri olduğunu kabul etmiş birine renklerin aslında nesnelere ait olmadığını, renkleri oluşturan şeyin ışık olduğunu anlatamazsınız.

Tüm Reklamları Kapat

137 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close