Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
6

Makale nedir, nasıl yazılır?

Merak ettiğim, konularınızı nasıl belirliyorsunuz. Hangi kaynakları kullanıyor ya da belki tercüme ediyorsunuz. Bir makale nasıl yazılır?
1,693 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çınar Civan
Bilim Araştırmacısıyım

Öncelikle yazılacak makalenin tipi ve yazılacağı yer çok büyük öneme sahip. Daha sonrasında ise makalenin yazılacağı konu ciddi bir önem taşıyor. Bir makale yazmadan önce yazılacak makalenin hangi platformda veya yazılı medyada yayınlanacağını iyi belirlememiz ve bilmemiz gerekiyor. Eğer bir popüler bilim sitesinde veya sayfasında yazımızı yayınlamayı düşünüyorsak, öyle çok terimsel ve akademik bir dil kullanmamıza gerek yok. Tabii ki bu genellemedir ve her popüler bilim sitesi yazılarınızı bu hali ile kabul eder demek değildir. Dolayısıyla yazınızı bir popüler bilim sitesinde yayınlamayı düşünüyorsanız, sitenin içerik yayınlama kurallarını dikkatlice okuduğunuza emin olmalı ve daha önceden yayınlanan içeriklerin yazılma şeklini incelemelisiniz. Eğer gerçekten bir akademik makale yayınlamak istiyorsanız bu işin bir popüler bilim makalesi yazmaktan kat ve kat daha zor olduğunu iyi bilmeniz gerek. Şimdi, ne yazacağımızı belirledik ve biliyoruz. Ne yapacağız? Nasıl yazacağım?

Popüler Bilim Makalesi Yazmak

Bir popüler bilim makalesi yazmaya karar verdiyseniz aşağıdaki maddelere uyarak ve siteye/yayın yapacağınız siteye bağlı olarak makalenizi yazabilirsiniz. Bu önerilerin büyük bir çoğunluğu bana aittir. Bunun altını çizerim.

Sade ve Anlaşılabilir Bir Dil Kullanmak

Yazılarınızı mümkün olduğunca sade ve anlaşılabilir bir dilde yazmaya çalışınız. Bunu özellikle bir popüler bilim yazısı yayınlayacağımız için dikkate almalıyız. Sonuç itibari ile yazıyı okuyanlar akademik veya kaynak gösterme (atıf yapma, ileri okuma önerisi yapma) gibi amaçlardan çok bilgi edinme amaçlı okuyacağı ve daha büyük bir kitleye hitap edeceği için yazımız herkes olmasa bile büyük bir kesim tarafından anlaşılabilecek sade (veya sade olmasa bile parantezler, eklemeler, notlar ile açıklanmış) bir şekilde olması daha iyi olacaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Konudan Mümkün Olduğunca Sapmamak

Özellikle bir popüler bilim makalesi yazarken makalenin temel konusu ve başlığı üzerinden gitmek en doğrusu olacaktır. Çünkü okuyucular ilgili başlığa yönelik bir hedefle yazıya gireceği için okuyucuyu başka konulara boğarak yazıdan uzaklaştırmak anlamsız olacaktır. Eğer yazdığımız makale bir akademik makale olsaydı detay vermekten ve yer yer başka konulara değinmekten çekinmemize gerek olmazdı. Bu sadece o konuya odaklı kalacağınız ve hiçbir ekleme yapamayacağınız anlamına gelmiyor. Tabii ki ekleme yapabilirsiniz. Fakat konudan çok uzaklaşmak iyi olmayacaktır.

Dikkat Çekici Bilgilere Yer Verin

Yazınızı okuyan kesimin dikkatini çekebilecek bilgilere yer vermekten çekinmeyin. Örneğin şüpheli gözüken ama bilim tarafından açıklanan, konu ile bağlantılı eklemelere yer verebilirsiniz. Bu okuyucuları yazınızda tutmaya yarayabilir ve yazıyı daha zevkli kılabilir. Fakat bunu abartmamak ve sürekli "garip, dikkat çekici bilgi" veren bir yazıya dönüştürmemek gerek. Aksi taktirde yazınızın bilimsellik kalitesinde düşüş yaşanabilir.

Kaynakça Belirtin

Biraz klasik gelebilir ama kastettiğim gerçekten detaylı ve kaliteli bir kaynakça bölümü hazırlamak. Bana ve pek çok diğer popüler bilim, akademik makale yazarına göre kaynakça bölümü yazıda çok büyük öneme sahip. Yazınızın kalitesini belirten belki de en büyük öneme sahip yer "kaynakça", bunu basit düşünmeyin. Örneğin kaynakça bölümü tamamen veya çoğunluklu olarak "güçlü, kanıtlanmış" bilimsel içerik siteleri veya kitap, makaleleri ile desteklenmiş olursa yazınızın güvenilirliği bir o kadar artacaktır. Ayrıca kaynakça bölümünüzde yazılarınız hakkında önerebileceğiniz makalelere, yazılara yönlendirmeleri de belirtebilirsiniz.

Akademik Makale Yazma

Eğer bir akademik makale yazmayı seçtiyseniz ve kararınızda eminseniz aşağıda belirttiğim kural ve önerilerden çok daha fazlasına ihtiyacınız var. Çünkü bir akademik makaleyi yazmak düşünülenden çok daha zor ve uzun bir süreçtir.

Tüm Reklamları Kapat

Mümkünse Uzmanlık Alanınızda Yazın

Mümkünse uzmanlık alanınıza dahil makaleler yazın. Örneğin "antropoloji" alanında uzman birisi eski insanlar hakkında bir makale yazabilir. Burada verdiğim örnekler çok spesifik örnekler olmayabilir ama oldukça yeterlidir. Bu uzmanlık alanı için en az o alanın lisansına sahip olmak gerekebilir. Aksi taktirde makaleniz reddedilebilir. Bu pek olağandışı bir durum değildir.

Ekip ile Çalışın

Akademik makale yazmak (hatta popüler bilim makalesi bile buna dahil) bir takım işidir. Bu konuda pek çok kişi hemfikir olabilir. Çünkü bir makaleyi tek başına yazmak gerçekten yorucu ve uzun sürecektir. Tek problem yorucu ve uzun sürmesi de değil. Bir makalede istemeden hatalı bilgilere yer verebilirsiniz. Eğer bir ekip olursanız ekip üyeleriniz sizlere bu hataları bulmak konusunda çok büyük yardımlarda bulunabilir. Bu sebeple en az 2 kişilik bir kadroya sahip olmak size avantaj sağlayacaktır.

Belirlediğiniz Formattan Çıkmayın

Akademik makalelerde, makaleler genellikle hedefli yazılır. Örneğin bu yazıyı "A Dergisi" için yazıyorum ve o dergide yayınlanacak. Eğer böyle bir hedefe yönelik yazı yazıyorsanız mutlaka yazıyı yayımlayacağınız veya yayımlamayı hedeflediğiniz yer (dergi, makale arşivi vb.) için seçilmiş veya özel formatta yazmanız gereklidir. Bu format çoğu yayın yerinin yönlendirme ve bilgilendirme yazılarında bulunmaktadır. Bu formattan çıkmanız durumunda yazının neredeyse kesin bir olasılıkla reddedilecektir. Aynı zamanda bu yayın yerlerinin belirledikleri formata kendi kaynakça formatları da dahildir. Dolayısıyla kaynakçanızı belirtirken mutlaka uygun formatı kullanınız.

Ek Notlar: Neresi için yazıyor olursanız olun yazınızın bir yedeğini alın veya yazınızı Word gibi platformlarda yazın. Bu hem kaynakça eklemenizi kolaylaştıracak, hem de yazınızı sağlama almanızı sağlayacaktır.

386 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Mabe. (2003). The Growth And Number Of Journals. Serials, sf: 191-197. doi: 10.1629/16191. | Arşiv Bağlantısı
  2. D. Pontille, et al. (2010). The Controversial Policies Of Journal Ratings: Evaluating Social Sciences And Humanities. Research Evaluation, sf: 347-360. doi: 10.3152/095820210X12809191250889. | Arşiv Bağlantısı
  3. A. Fernández-Ramos, et al. (2019). Evolution Of The Big Deals Use In The Public Universities Of The Castile And Leon Region, Spain. Profesional de la información. doi: 10.3145/epi.2019.nov.19. | Arşiv Bağlantısı
  4. Nature. (2017). Promoting Reproducibility With Registered Reports. Nature Human Behaviour, sf: 1-1. doi: 10.1038/s41562-016-0034. | Arşiv Bağlantısı
  5. P. M. Davis, et al. (2011). The Impact Of Free Access To The Scientific Literature: A Review Of Recent Research. Journal of the Medical Library Association : JMLA, sf: 208. doi: 10.3163/1536-5050.99.3.008. | Arşiv Bağlantısı
  6. K. Green. (2003). Internet Archaeology. Published Twice Yearly; Issn 1363-5387. £105 And Us$190 To Instructions (Access To Volume 1 Free).. Antiquity, sf: 200-202. doi: 10.1017/S0003598X0006155X. | Arşiv Bağlantısı
  7. N. Bontis, et al. (2009). A Follow‐Up Ranking Of Academic Journals. Journal of Knowledge Management, sf: 16-26. doi: 10.1108/13673270910931134. | Arşiv Bağlantısı
  8. S. PETTIFER, et al. (2011). Ceci N'est Pas Un Hamburger: Modelling And Representing The Scholarly Article. Wiley, sf: 207-220. doi: 10.1087/20110309. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close