Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Madem ışık yılı artarken zaman yavaşlıyorsa bu mesafeyi neden dert ediyoruz?

241 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot

Zamanı ölçmede kullanılan birim değişiminin gerekliliği, onu ölçmede yetersizlikten aciz kalmaktan kaynaklanıyor. Öncelikle neden uzunluk birimi değil de, ışık yılı gibi bir ölçek kullanmak gerekiyor.... Bizim dünya şartlarında kullandığımız uzunluk birimleri, uzayda kuasar gibi büyük sistemler için hiçbir şey ifade etmiyor. Onlara ait uzaklıkları tanımlamak için kullanmakta yetersiz kalıyor. Bu birim farklılığı nedeniyle kullandığımız uzunluk ölçütünü o kadar değiştirmek zorunda kalıyoruz ki, ışığın bir yılda aldığı mesafeyi kullanıyoruz. 1 ışık yılı, ışık hızında bir yıl boyunca alınabilecek uzunluk.

Genel tanımlar kafamızda oturduysa, ışık yılı ile mesafe arasındaki korelasyona gelelim. Işık yılının artması, gidilecek uzaklığın artması demek tanım gereği. Ancak bunun mesafeyi almak için gereken zaman dışında zamanla doğrudan korele bir yanı yok. Yani ışık yılı artması, zamanı yavaşlatmaz. Eğer yavaşlatsaydı da, uzun mesafelerde bunun sonuçları astronomik olacağı için insan türünün ömrünü aşacak rakamlara ulaşırdı ve dert olurdu. Burada konu şu, alınacak mesafenin ışık yılı birimiyle artması, o mesafeyi gitmek için gereken zamanın da artması demek. Zaman sadece kütleye olan yakınlığı ile yavaşlar ya da hızlanır. Karadeliğe yaklaşan cisim için üst bir kütleçekim etkisinden dolayı zaman gerçek anlamda -3.gözlemci için- yavaşlar. Karadeliğe yaklaşan kişi bunu hissetmez, bu yavaşlama, bizim zaman birimimize göre rölatif olarak değişimdedir. Fizik evrende her noktanın kendine has bir zaman yapısı vardır görelilik gereği.

Kısaca mesafenin dert üstü dert olmasının nedeni, insan ömrünün bu mesafeler açısından anlamsızlaşacak kadar kısa bir zaman dilimine tekabül ediyor olması. Bu nedenle, yeni gezegen keşfetmek, uzayı daha iyi anlamak için alınması gereken mesafelere farklı çözümler üretilmeye çalışılmakta. En ileri teroik yaklaşım da, uzay zamanın bükülerek elde edilecek soluncan delikleri vs ile uzak ötesi mesafeleri çok kısa sürelerde aşabilmek. Şimdilik sadece teori de olsa bu önemli sorunu aşmanın yollarının bulunacağına emin olabiliriz. -Bir zamanlar nelerin imkansız iken şimdi alelade şeyler olduğunu düşünerek-

Tüm Reklamları Kapat

129 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close