Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fatmanur Kepçelioğlu
Üye 3 Kasım 1 Cevap
1

Madem Güneş, kendisine yaklaşılamayacak kadar sıcak o zaman nasıl Dünya'ya olan uzaklığını,çevresini vs. ölçebiliyoruz?

215 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Fatma Nur İnakçı
Bilimsever Okuyucu 5 Kasım

Güneşe gidip ona dokunmamız imkansız ama bu onun hakkında bir şey öğrenemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Mesela Dünya’nın farklı yerlerinden bakarak Güneşin uzaklığını ölçen eski bir yöntem var paralaks diyorlar buna. Basitçe söylemek gerekirse gözlem noktaları arasındaki açı farkını kullanarak mesafeyi buluyorlar. Bir de spektroskopi diye bir teknik var. Güneş'ten gelen ışığı analiz ederek ne kadar sıcak olduğunu hangi maddelerden oluştuğunu çözebiliyoruz. Yani Güneşe gitmeye gerek kalmadan uzaktan epey bilgi topluyoruz aslında. NASA’nın Güneş gözlem uyduları da devreye girince artık onun yüzeyiyle ilgili çok daha fazla detay biliyoruz.

Bu yöntemleri kısaca tanımlamak gerekirse şöyle açıklayayım: Paralaks yöntemi aslında çok basit bir mantığa dayanıyor. Gözlerimizi düşün sağ gözle sol göz bir nesneye baktığında onu hafif farklı konumlarda görürsün. Astronomide de aynı prensip var ama bu sefer ölçek devasa. Dünya Güneş’in etrafında dönerken her altı ayda bir bambaşka noktalara geliyor. Bu iki farklı konumdan yapılan gözlemlerle Güneşe olan açı farkı ölçülüyor sonra bu açıyı kullanarak mesafesi hesaplanıyor. Bu yöntem uzaklık hesaplamalarında çok işimize yarıyor. Özellikle geçmişte başka yıldızların uzaklıklarını ölçmek için de kullanılmış ve bayağı etkili olmuş. Spektroskopi ise Güneş’in ışığını dalga boylarına ayırarak bize yüzey sıcaklığı ve yapısı hakkında bilgi veriyor, adeta Güneş’in parmak izini okur gibi! Ayrıca NASA’nın gönderdiği özel Güneş gözlem uyduları doğrudan ona yakın bir konumda gözlem yaparak yüzeyi ve hareketlerini çok daha net bir şekilde incelememize olanak tanıyor.

Özetlemek gerekirse Güneşe hiç yaklaşamasak da bu yöntemlerle uzaklık, boyut gibi bilgileri öğrenmek mümkün oluyor. Bilim insanları da yıllardır bu teknikleri geliştirip duruyor. Güneşi uzaktan tanıyıp öğreniyoruz diyebilirim.[1][2][3]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. J. Lucas, et al. What Is Parallax?. (11 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: Spacecom | Arşiv Bağlantısı
  2. ScienceDirect. Page Restricted | Sciencedirect. Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: ScienceDirect | Arşiv Bağlantısı
  3. ResearchGate. Uzay Çağında Astronomik Mesafe Belirlenmesi. Alındığı Tarih: 5 Kasım 2024. Alındığı Yer: ResearchGate | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close