Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Maddeyi hal değişimine uğratsak yine de karbon 14 testi ile yaşını öğrenebilir miyiz?

Örneğin 1000 yıllık bir altın külçesini eritip, tekrardan karbon-14 testini uygulasak doğru sonucu alabilir miyiz?
475 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Erdem Kaya
Erdem Kaya
23K UP
Kimya ile ilgilenen bir öğrenci.

karbon-14 testiyle altın yaşını ölçmeye çalışmak, yemekte tuz yerine şeker atmak gibi bir şey. Karbon-14 testi sadece organik materyallerin yaşını belirlemek için kullanılırken, altın gibi inorganik maddelerde bu yöntem işe yaramaz. Canlıların ölümünden sonra başlayan karbon-14 bozunma oranını ölçerek organik maddelerin yaşını buluruz. Ama altında karbon bulunmadığından, o külçeyi ısıtıp eritip bir de üstüne karbon-14 testi uygulasan bile, doğru sonuca ulaşamazsın. Başka bir numara bulmak lazım[1]

Kaynaklar

  1. Willard F. Libby. (1967). Libby, W. F. (1952). Radiocarbon Dating. Chicago: University Of Chicago Press.. ISBN: eski kitaplar için I. sf: 124.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Karbon 14 testini metallerde uygulayamazsınız. Geçmişi organik madde olanlar, jeolojik ve hidrojeolojik bulguları tarihlendirme de bu testi yapmak mümkündür. Nedenini şöyle açıklayabiliriz. Atmosferin üst kısımlarına çarpan Güneş ışınları azotu C-14'e dönüştürür. Karbonun izotopu (6 proton 8 netron) olan bu madde aynı zamanda karasızdır ve karbondioksite karışarak fotosentez yolu ile bitkilere girer. Bitkilerden beslenen canlılar ve bunlar ile avlanan hayvanlara da C-14 geçmiş olur. Her 5730 yılda bir yarılanır ve yaklaşık 50.000 yaşında olan tüm arkeolojik veya jeolojik nesneler için tarihlendirme yapılabilir.[1]

Metallerde ise cevherin toplanma, hazırlanma,[1] işlenme aşamaları ve yöntemleri veya metal üzerinde döneme özgü süsleme, işaret ve yazılar, bulgunun hangi döneme ait olduğu hakkında fikir verecektir.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Daniş Baykan. Antik Metalurji Uygulamaları. Alındığı Tarih: 28 Nisan 2023. Alındığı Yer: dergipark | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close